Петков пред Би Би Си: България има силен глас в НАТО и ЕС

Ограничения от Москва в енергетиката може да са проблем за България
11 фев 2022 09:36, Елка Василева
237
Петков пред Би Би Си: България има силен глас в НАТО и ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Позицията на България относно напрежението между Русия и Украйна е недвусмислена, заяви премиерът Кирил Петков пред Би Би Си в отговор на въпрос за опитите на руския президент Владимир Путин да намери слаби места сред членовете на НАТО.

Още по темата

„Ние имаме силен глас в НАТО и Европейския съюз. България е много предсказуем член на НАТО и не мисля, че думата „слабост“ изобщо може да бъде свързвана с нас“, каза Петков.

В интервюто за рубриката на Би Би Си Hardtalk премиерът посочи, че ако Москва отговори с ограничения в областта на енергетиката в случай на нови западни санкции, това може да се окаже проблем за България, предаде БНР.

Петков добави, че е обсъдил с Европейската комисия план за действие в такава ситуация. „Ако този много лош сценарий се осъществи, ние ще се справим, но ще бъдем принудени да ограничим износа на ток. Общият европейски пазар ще трябва да направи изключение само за този период този път“, каза Петков.

„България все още е нетен износител на електроенергия и може би за кратък период може да има прекъсвания. В момента много бързо изграждаме газовата връзка с Гърция, откъдето можем да имаме достъп до други източници на синьо гориво. Тази връзка е с най-висок приоритет, очакваме да се случи в следващите 4-5 месеца. Активно се опитваме да намалим тези рискове, но е важно да се отбележи, че те трябва да бъдат поети солидарно от Европейския съюз и НАТО“, каза още Кирил Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Оле мале преди 2 години
Жива да не бех!
176
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МНОГО СИЛЕН ГЛАС!ДАЖЕ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА Е ПРОТИВ НАТОВСИ ВОЙСКИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ! КАНАДКАТА НА ПРЕМИЕРА И ПЪРВАТА ДАМА СЕ УЧАТ ДА МЕСЯТ ПИТКИ!С ХЛЯБ И СОЛ ДА ПОСРЕШНАТ БРАТУШКИТЕ!
175
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любима песен на Путин: "Нравится, не нравится, молчать моя красавица!" Отнася за Украйна, Белорусия ... и всички от СССР-е. Отнася се и за България, Румъния, Полша ... и всички от Източния Бллок!
174
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ясно, че сме с ЕС и НАТО, те са ни съюзници.. България да не е леката жена на Путин!
173
0
 
4
 
! Отговори
Гласна струна преди 2 години
ДА! така Е! И този глас КРЕЩИ - ПОМООООООЩЩЩЩ!!!!
172
0
 
3
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Силен глас като Боримечката? "Хора бре! Да знаете, че ще пукне топчето, за да го опитваме, майка му стара... та да се не плашат жените и дечурлигата, ами рахат да си бъдат... Читаци няма никак още... Не се видят читаци, майка им стара"!
171
1
 
5
 
! Отговори
Силен глас? преди 2 години
Дали ще имаме достатъчно силен глас в НАТО за да не разрешим трайното разползгане на чужди войски и стратегически нападателни оръжия на наша територия. Или ще се съгласим да станем мишена за да се харесаме на някого.
170
4
 
4
 
! Отговори
любопитен преди 2 години
Едно време при комунизма и ние имахме силен глас във Варшавския договор и СИВ. Като едно викахме и ръкопляскахме "БЕКП - КПСС - ВЕЧНА ДРУЖБА". Чуваха ни и ни даваха на безценица какво ли не. А сега нека всеки да си прецени какво получаваме на безценица от НАТО? Самолети, подводници, въртолети, друга техника? Даже предния перхидролен президент искаше да си плащаме. Явно това и силният ни глас. Дайте да викаме като едно време - "БЪЛГАРИЯ - НАТО - ВЕЧНА ДРУЖБА. ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ". Ура за Мустафа!
169
1
 
8
 
! Отговори
В. преди 2 години
Интересно с коя друга държава се сравнява?
168
4
 
13
 
! Отговори
Грешката на малкия преди 2 години
харвардец е че смята,че мазните лафове,с които прилъга 10% от гласоподавателите да гласуват за него,ще минат и пред западните наблюдатели и общественици.Да,ама те там нямат информационно затъмнение като у нас,слугинажни медии едностранчиво и превратно да тълкуват и натъкмяват факти и събития и да премълчават тези,които не се вписват в поръчковите им изяви.Зрителите на ББС ще повдигнат с недоумение вежди-този пък кой е и какви нелепости реди,дали сам си вярва или си е такъв от малък?
167
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И понеже България има силен глас в НАТО, Байдън още преди месец заяви, че ще разполага войски на наша територия без дори да ви беше питал за мнение, та трябваше Янев постфактум да каже дали е съгласен или не.
166
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пореден ден поредна лъжа и този път откровена глуппост. Продължаваме промяната!
165
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак оттука чувам смеха в Белия дом докато четат изказването.
164
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Петков пред Би Би Си: България има силен глас в НАТО и ЕС"________Така ли? Заповядай тогава на Ердоган да спре с провокациите срещу Гърция.
163
3
 
15
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Ей, дори богата държава не би си разрешила да бъде управлявана от такъв шемет.Народ без акъл,е не всички българи.Жалки!
162
4
 
15
 
! Отговори
Край преди 2 години
Човека от снимаката има ментални проблеми. Всеки психиатър може да го потвърди.
161
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** смешника, всяка втора дума е като на стажант маркетолог, хората виждат, хората знаят, че точно България е последната в НАТО с най-ниско гласче, защо се излага така. Не ми е ясно!
160
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народеее!!!! Не ви искаме силният глас в Нато искаме си България,която продадохте! _______________________ България е продадена на русия отдавна: икономика, енергетика, комуникации, територии - Росенец, Камчия и още колко. Държавни чиновници, с разрешение на президента им, изкупиха почти 1/2 милион имоти на българска земя!! Искам да си върнем България от русия на българите!!!!!
159
2
 
5
 
! Отговори
факт! преди 2 години
Желанията ни надхвърлят възможностите ни !
158
2
 
11
 
! Отговори
...та И ние преди 2 години
Има един стар лаф : ''Барабар Петко с мъжете '' ...