Гьоков: Пенсионната система е изкривена

Бюджетът бил инвестиционен и балансиран
67
Гьоков: Пенсионната система е изкривена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Бюджетът е инвестиционен - предвижда инвестиране в хората, подобряване на публичната среда, в инфраструктура и икономика. Оценките са различни, обяснима е реакцията на опозицията. ГЕРБ завиждат на този бюджет. Този бюджет не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа и на възвръщане на справедливостта в социалната система. Всичко е направено с отговорно отношение към парите на хората". Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той отчете, че винаги ще има критики към бюджетите, но те няма да са експертни, а политически.

"Искам повече пари за социалните неравенства, опитваме се да ги намалим, но при предишното управление неравенствата се задълбочаваха. Средствата за това подпомагане в бюджета за тази година са с 350 млн. лева повече, така че има сериозно увеличение на средствата. Поели сме ангажимент и към Европа за привеждане на нашето подпомагане в съответствие с жизнения минимум за един човек".

В предаването "Неделя 150" Гьоков не отрече, че заради политически решения пенсионната система е
изкривена.  

"Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост. До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един... Осигуряването на социални проблеми през осигурителната система не е добре. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане", посочи той.

По темата за минималната работна заплата министърът заяви, че тя трябва да съществува и да се увеличава.

"През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи. Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната, например да е обвързана със средната работна заплата. Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньор. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост", обясни министърът.

Той подчерта, че административно вдигане на доходите няма как да се случи, това може да стане със стимулиране на икономиката и на икономическия растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Георги Гьоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 Работещите сега с всичките си пенсионните си вноски плащат само 25% от пенсиите на сегашните пенсионери. Останалите 75% се плащат от ДДС и АКЦИЗ, които пак работещите ги плащат. За бъдещите поколения пенсионери НИЩО не остава. Не си правете илюзия, че след 15 години въобще някой ще взима пенсия. Освен ако не бликне изобилно нефт или газ отнякъде.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иван Костов обещаваше преди 25 години пенсионерите да пътуват до Майорка, Хаваите, Монте Карло със спестените и инвестирани от частните пенсионни фондове пари от втория стълб на пенсионното осигуряване. Казваше: След 25 години, всеки пенсионер ще е милионер от Втория стълб. Фондовете ще инвестират и ще правят пенсионерите мултимилионери.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнатемаНаАлФашагата Що? Какво е направил? Костов ли направи 3000лв/$?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
промяната ще ни удари в джоба и ще ни излезе през носа
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се дава половината пенсия сега като принос, а другата половина да се дава като социална помощ, защото бизнесът не може да плаща цяла пенсия от социалните осигуровки. Бизнесът ни е беден, бизнесът не иска да плаща. Плаща държавата пенсиите. Приносът на ниските заплати е много голям чрез плоския данък и чрез харченето на целите ниски заплати за храна и сметки. Приносът на високите заплати е малък, защото са малко на брой и си купуват скъпи вносни стоки и ги харчат в чужбина.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уредихте джунгалите 710 лв майчинство на всеки две години да раждат докато може и цял живот на гръб да работят буд.. алите българи за една минимална пенсия 40 години
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приносът на работещите сега е само половината от платените сега пенсии. Тоест, работещият сега, трябва да получи само половин пенсия след като се пенсионира. Толкова е неговият принос. Половината от пенсията се плаща от общия бюджет. И социалистите са забравили основния социалистически девиз: "От всекиму според способностите, на всекиму според потребностите". Станаха много десни капиталисти и повтарят десни капиталистически лозунги.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пенсионерите и работещите искат да живеят достойно.За да не бягат на запад и да не се самоунищожим.Но преди това трябва да бъдат пресечени кражбите и корупцията.