Кабинетът е на кръстопът, има инфлация на думи и очаквания

Доц. Димитрова: Управленският подход се посреща със скептицизъм
20 фев 2022 13:43, Александър Попов
103
Кабинетът е на кръстопът, има инфлация на думи и очаквания
Доц. Боряна Димитрова. Снимка: БГНЕС

"Управлението се намира на кръстопът - обикновено правителствата се радват в началото на бурна обществена подкрепа и значителен период на толерантност, но днес виждаме скъсен хоризонт. Ако на едната страна на кръстопътя са политическите ресурси, то на другата стоят рисковете, които могат да предопределят много по-бърз обществен развой на настроенията", каза пред БНР доц. Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" във връзка с изследване на обществено-политическите нагласи през февруари, направено със средства на агенцията.

Тя подчерта, че инфлация има в икономиката, но и в политиката - "инфлация на думи, на очаквания и на ангажименти":

"Когато в политиката има инфлация, обедняват управляващите, защото този процес подкопава най-ценния им ресурс - доверието и подкрепата. Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората. Не повече от 40% вярват, че той е факт. Дали в управлението влязоха компетентни хора? Също значителен скепсис по този въпрос от страна на хората. Бавно стартиращи реформи с противоречиви изказвания.

Още по темата
Външнополитически кризи с противоречиви сигнали от страна на управляващите и с противоречиво обществено мнение. Има сериозен разнобой между симпатизантите на управляващите партии кои действия на правителството подкрепят и кои не".

"Когато става дума за критики от най-високи равнища на държавата, трябва да виждаме и политически стратегии. В поведението на президента можем да разчетем две стратегии - едната цели да преинтерпретира неговата публична роля, а другата - раздалечаване между него и изпълнителната власт".

По думите ѝ хората са харесали заявките, с които правителството дойде на власт, но "да заявиш, все още не означава да убедиш".

"Един от основните критерии, по който общественото мнение ще съди в следващите месеци е дали заявените компетентност, ерудиция, желание на един нов и млад екип ще се покрият с убедителността и с познанията, с които ще могат да се идентифицират кризи и минимизират щети. Не бива да се подхожда с лековата самоувереност, каквато виждаме. Защото кризите са много по-трудни, отколкото начина, по който бяха дефинирани".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
37
 
! Отговори
Как е протестъри ? преди 2 години
Сега по добре ли живеете от преди година ? Няма ли да излезете на Орлов мост да поскачате и опикаете на хората входовете. Или сте доволни от промяната ?! Само може да мечтаете за времето (при Герб) когато обикаляхте цяла Европа без финансови притеснения !
30
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тебе те знаем.И ти си от мисирките,гравитиращи около Борисов.Като хиени сте се нахвърлили около новата власт и за два месеца очаквате чудеса.Не сме те чули за 12 години да критикуваш ББ.Затова не ти вярваме!
29
28
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Г-жо,много добре знам за герберастката Ви пристрасност.Няма да падне правителството,няма.Искам откровено да Ви кажа,че съм средно интелигентен човек,по профисия адвокат.Минахте всякакви граници с опитите,да подкоповате доверието в новото правителство.Има за съжаление прости и глупави общности,които успявате да излъжете.Но целокупния народ няма как да стане.Това,че Ви се дава възможност да се изявявате по медии,не ви прави нито по-умни,нито по-знаещи,нито по-аналитични.ГЕРБ е минало.
28
6
 
31
 
! Отговори
питам преди 2 години
сега всеки ден митинги и стачки....защо не излиза радев с вдигнат юмрук а се крие в кошарата?
27
5
 
26
 
! Отговори
До Пияница Мистик преди 2 години
Ти защо се учудваш? Политиката в България е място за пропаднали и провалили се в бизнеса хора. Например е забавно да се спомене Божидар Божанов от Да България дето всичките му фирми са банкрутирали и е министър на "електронното управление на България" или пък онази Калина Константинова от П.П. дето гореспоменатия я назначил в една от фирмите си и му генерирала 45бона загуби за година, а сега е "министър на ефективното управление". Тия сякаш са ги назначили там където са се провалили най-звучно.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не на кръстопът...НА ПЪТ Е кабинетът.
25
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Април 2020 г. написах:" Ще почнете да си мечтаете за времето когато сте си мечтали за промяна." Само далновидните тогава разбираха какво очаква България. Сега наред с метежниците и благоразумните трябва да обитават тресавище.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
глупофлация има на тази кенефстанска територия!
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
правителството, работете и не се обяснявайте за толеранси и всякакви глупости.РАБОТЕТЕ!
22
4
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Цялата статия можеше да съдържа две думи: Не стават !
21
2
 
37
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Един от основните критерии, по който общественото мнение ще съди в следващите месеци е дали заявените компетентност, ерудиция, желание на един нов и млад екип ще се покрият с убедителността и с познанията, с които ще могат да се идентифицират кризи и минимизират щети." === Най-новите и млади хора в екипа на ментето и Крадеца са Дамаджаната и Техноимпексова. Носители са на новия морал и нулевата корупция. Единият с 22 имота от които единият е замък с 12 WC-та, другата с хотел в Халкидики за 20М
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 И, какво от това???
19
1
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Пътища много,само да не ги видим,когато се обърни каруцата...
18
4
 
31
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
За новите "управленци" болките на хората, техните нужди и тежнения съвсем не им са приоритет и погазват всичко, което е законно и човешко. Гръмките им фрази и обещания ние виждаме в новите етикети на всичко. И оправдания и нови димки не могат да заличат провала, който твърде бързо заличава всичко добро. Да не говорим за техните "избрани" хора на отговорни позиции, заплати и бонуси... Като започнем от "вицетата" г-жа Импексова, та, за "ефективно управление" и други десетки примери от "промените"
17
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лойко намираше калинки на кръстовищата, а Бориславова уж е в Харвар а е уволнена от адвокацки фирми. Петко няма стаж извън фирмата на баща му.
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
обедняхме,с усмивки и гелосани перчеми не става.пълно разочарование.бездействие поради непригодност.защо не вкарахте в затвора крадльовците? защото не ви бива за нищо.
15
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото което прави кабинета е да лъже и да краде милиардите нови кредити. Доказателство за това е чудовищната инфлация!
14
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След три дни ще хващате пътя за Канада! Това е Революция!
13
3
 
40
 
! Отговори
Ибн Ебн ал Камил преди 2 години
Помнете ми думата от тук нататък нито едно правителство няма да може да си изкара целия мандат.
12
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП и ГЕРП подкрепя НАТО, но Украйна мобилизира бесарабските бг мъже и ги хвърля на първа линия за пушечно месо срещу Русия а децата на Зеленски Петко Лойко и Байдън се крият.