Янев: Ще се изяснява дали боеприпасите в Донбас наистина са български

Министърът посети авиобазата в Граф Игнатиево
Обновена: 21 фев 2022 18:03 | 21 фев 2022 17:45, Нели Христова
63
Янев: Ще се изяснява дали боеприпасите в Донбас наистина са български
Снимка: БГНЕС

Българските и испанските военнослужещи вече изпълняват съвместни задачи по охраната на въздушното ни пространство. Това е още един знак за доброто сътрудничество между въоръжените сили на България и Испания, като въоръжени сили на две държави-членки на НАТО и Европейския съюз. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в 3-та авиобаза Граф Игнатиево днес, 21 февруари, при съвместното си посещение с министъра на отбраната на Кралство Испания Маргарита Роблес.

По думите му съвместната дейност по охрана на въздушното пространство е в контекста на единството на Алианса, което беше заявено отново на срещата на министрите на отбраната в Брюксел и потвърдено в днешната среща и от испанския му колега. „Това е единство на усилията за демонстрация на сдържащ потенциал, единство на демонстрацията на солидарност между съюзниците и единство в подкрепата на това, че най-доброто решение е дипломатическото“, заяви министър Янев.

В рамките на посещението в авиобазата беше проведена среща между министрите на отбраната на България и Испания, по време на която беше подчертано традиционно доброто сътрудничество между двете страни и въоръжените им сили, доказано през годините в съвместно изпълнение на мисии и операции.

Министър Маргарита Роблес заяви, че България и Испания са съюзници, на които може да се разчита както в рамките на ЕС, така и в НАТО. „Ние споделяме общи ценности за свобода и демокрация. В трудни моменти като тези, през които преминаваме, единството е нещо изключително важно“, каза тя и подчерта обединението на партньорите в Алианса около солидната и твърда позиция в полза на дипломатическото решение на кризата в Украйна.

На въпрос на журналисти за охраната на въздушното пространство министър Стефан Янев подчерта, че изпълнението на задачите е според ситуациите, готовността и в зависимост от необходимостта. „Българското небе е отговорност на българските Военновъздушни сили. Задачите се изпълняват от български ВВС, като при необходимост участват и испанските военнослужещи“, каза още министър Янев.

На въпрос на журналисти за събитията, случващи се около кризата с Украйна и мерките, които взима България, той посочи, че продължава дейността по изграждането на т.нар. батальонна група. Действията са насочени към увеличаване на ученията и подготовките. На въпрос за информациите за използването на боеприпаси българско производство от воюващи страни в конфликта в Донбас, министърът на отбраната Стефан Янев заяви: „Българският интерес е българската отбранителна промишленост да работи и българската държава да спазва правилата по експортен контрол“. Той подчерта, че страната ни спазва всички правила при експортния контрол и допълни: „Нека не търсим пряка вина в това, че тези продукти са произведени в България, и се намират в зони на конфликт“.

Министрите на отбраната на България и Испания бяха посрещнати в авиобаза Граф Игнатиево с военен церемониал. Министър Янев и министър Роблес посетиха военното формирование, за да инспектират изпълнението на задачи по охрана на въздушното пространство от българските и испанските военновъздушни сили. Заедно с началниците на отбраната на Република България и на Кралство Испания адмирал Емил Ефтимов и адмирал Теодоро Лопес Калдерон те наблюдаваха демонстрационни полети на МиГ-29 и Eurofighter EF-2000 Typhoon II. След среща с командването на авиобазата двамата министри проведоха разговор с личния състав, който участва в съвместния Air Policing.

Знамето на Испания бе вдигнато наполовина заради национален траур по повод потънал испански риболовен кораб край бреговете на Канада с деветима загинали и 12 изчезнали. Министър Стефан Янев изказа съболезнования на испанския народ за трагичната загуба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Публична тайна е преди 2 години
Това дето Янев щял да го изяснява...
27
2
 
9
 
! Отговори
Koki преди 2 години
Не се занимавайте с ватирани партенки. По-добре да си признаят кой и с какво въоръжава отцепниците от 2014 до днес! Да си признаят защо свалиха пътнически самолет и избиха толкова много хора!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На пропагандни видеа ДС куклите ще "изясняват"! Впрочем, проруските сепаратисти са терористи по всички международни закони, български военен министър да се "анагажира" с тях и техни твърдения е дипломатически гаф!
25
0
 
3
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
"България спазва правилата по експортен контрол". Сега може и дае така, но когато гърмха складовете, се изнасше на поразия. Ама Хорейшовците от измислената ни военна полиция не си мръднаха пръстите, иначе за кокошкарски истории са много добри. Просто работят поръчково, а доказателства има, и то много.
24
0
 
0
 
! Отговори
gosho преди 2 години
pederi rusofilski da puknete zaedno s chavetata si zakudeto me triete.mama vi nedoklatena.
23
0
 
6
 
! Отговори
Нелсон Майн Дийлър преди 2 години
E с какво да се бият хората, с лъкове и стрели ли, нашето оръжие може да е малко остаряло, но пък за сметка на това - ефтино, точно като за сиромаси хора.
22
3
 
4
 
! Отговори
А преди 2 години
Защо не се повдига въпросът, когато се избиват хора с произведено в Русия оръжие ??! Да припомня ли, че Путин дори наблегна на темата за ядрените ракети ?!!
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сепаратистите от Луганск и Донец откъде имат оръжия, от Русия. Този Янев нямя ли да разследва и техните оръжия. Путин преди малко каза, че днес ще подпише Указа за признаване на независимостта на тези украински области . А от утре започва да ги брани с оръжие
20
0
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Гледайте интервюта с Диляна Грозданова, четете и нейния сайт!
19
3
 
5
 
! Отговори
Е преди 2 години
Какво като са български, руснаците не продават ли оръжие (че даже го подаряват понякога) ?!
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се учудя, ако и терористите от Донбас и Луганс имат български оръжия и муниции.
17
3
 
3
 
! Отговори
ВащаМамаКраварска преди 2 години
Мирише яко на краварски ***! ФАЩ-исаните и ингилизите са способни на разни мурафети.Взимат от нас оръжие и боеприпаси и го препродават на терористи скъпо и Пре скъпо,разнасяйки навред смърдящата си демокрация и после -"опаааа", българите на топа.Така стана и със случая "Скрипал",като туриха на топа Путин,но той не е жалък като нашите политици- ***!АнатемаНаАлФашагатаИнаСулюПасситто!
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е луд. УКрайна не е обявена в забранителния списък на терористичните държави, така че България може да си търгува с нея по всяко време. На *** ли прави метани.
15
1
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Снарядите са използвани за обстрелване на жилищни сгради, именно там са намерени остатъците... Ясно могат да бъдат идентифицирани снаряди с маркировката на Арсенал... Съмнявам се, че ще го нарпавиш, но си свободен да посетиш сайта на Диляна Гайтанджиева, журналистката, чието разследване разкри българското оръжие в ръцете на ИДИЛ и каналите, по които то напуска България със Саудитски кораби.
14
3
 
4
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Представям си, ако руснаците бяха стреляли с българско оръжие... Краварите ще кажат веднага да си нарежем заводите, армията да се разпусне цялата, полицията да бъде само с палки и цялата останала техника за претопяване и скрап. Това вече се случи донякъде де, преди да бъдем приети във "великия алианс и Ев р о г е й с ки Съюз". По-плашещо е,че нямаме армия да се защитим от евентуален конфликт, а както и няма и наборна служба тия младите въобще не знаят как да боравят с оръжие.. Абе цирк як...
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
I kakvo kato sa balgarski. A ako sa minali prez 5-6 posrednika?! Kak moje da se harchat pari zaradi tapi jurnalisti?!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи, който го тровиха с Новичок, извикай го в опера и да почва да пее в стил сопрано
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България произзвежда, Украйна има право да купува. Всичко е законно . Ако бяха ,обаче дадени на терористите да убиват мирното украинско население, тогава щеше да е лошо....
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се радвам ,ако са български ! Това ще ознамава ,че и ние сме помогнали на братския украински народ да остстоява независимостта си срещу *** от Мордор.
9
2
 
6
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Дори и да са наши, какво? Нали тези военни заводи ги произвеждат и трябва да ги продадат, за да си вземат заплатите работниците?