Депутатите качват пенсиите за инвалидност, за 100% увреждане с 25%

Започва реформа в социалната сфера
90
Депутатите качват пенсиите за инвалидност, за 100% увреждане с 25%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите ще увеличат пенсиите на инвалидност, стана ясно от думите на министъра на социалната политика Георги Гьоков и на депутати от управляващата коалиция след протеста на майките от „Системата ни убива“.

По думите на министъра повишението е отговор на повечето от исканията на недоволните и не се отнася само до децата с увреждания.

Социалната пенсия за инвалидност е процент от социалната пенсия за старост.

Управляваща коалиция реши пенсията за 100% увреждане с чужда помощ да бъде увеличена от 135% на 160 на сто.
 
Тази за хората с трайно намалена трудоспособност от 91% до 100% скача от 125% на 140 на сто, а пенсията за хората с инвалидност от 71% до 90“ се вдига на 130% от социалната пенсия за старост, обясни председателят на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански от ИТН.

Искрен Арабаджиев от ПП, председател на социалната комисия, обясни, че управляващите се вслушват се в думите на хората и от следващата седмица започнат сериозна работа по социалната сфера.

Според Гьоков са нужни сериозни реформи в системата за подпомагане на на хората с уврежданията.

Той добави, че с бюджета на ДОО е предложена цялостна и балансирана подкрепа към нуждаещите, като той е увеличен с
с 8,3% през тази година.

„230 милиона от бюджета на МТСП пряко са насочени към подкрепа на хората с увреждания, но ниските плащания през годините не оставят в хората усещане за справедливост“, призна министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За работещите българи вече има детски! През данъците - не са много, но за едно дете тази година са 400 лева, срещу 20 лева при герберите.
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да направят първо проверка на всички телкове! Щото много от "братята" са на издръжка там...Братята които са на издръжка не харчат колкото един истински БКП депутат от всичките партии до момента! Там е ключа от бараката, не при ромите!
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някаква лудост ни е обхванала, като преди края... Болни хора, без инвалидност; здрави - с80%; 100% инвалид - без придружител. Големи доктори, безотговорни комисии, убийствена здравна система, умираща и изчезваща нация.
14
0
 
38
 
! Отговори
ТЕЛК-а преди 2 години
Вижте, има колосален проблем с инвалидите. Понеже там на две години се явявам на комисия, та за втори път засичам момче с липса на крак /под коляното/. Явява се и той. За фалшивите телкове знаем, посредниците ги знаем, имата на лекарите знаем. И какво от това? Защото не дадох пари /щото ги нямам/, два пъти ми обжалваха телка. Та покрай фалшивите, горим и ние.
13
3
 
33
 
! Отговори
9 преди 2 години
Да направят първо проверка на всички телкове! Щото много от "братята" са на издръжка там...
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички телкове по времето на Герб ревизия, хора които имат нужда да го ползват....Абе другаре, стига с тия ГЕРБ само! Виждате ГЕРБ а не виждате БКПто във всяка една партия до момента включително и ГЕРБ!:)))))))))))
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички телкове по времето на Герб ревизия, хора които имат нужда да го ползват
10
0
 
27
 
! Отговори
Тия нищо преди 2 години
Не направиха с преизчислението на пенсиите. Зарязаха пенсиите на работилите категориен труд. Не преизчислиха нищо за 2016,17,18 година. Извадиха соц. уравниловката и праскат по нея. Май нема да изкарат дълго.
9
2
 
23
 
! Отговори
ФАЛШИВ ТЕЛК преди 2 години
ОБЕЩАВАХА ДОКАТО ГИ ИЗБЕРЕМ И СЕГА ЛЪЖАТ, МАЖАТ, ГЪНАТ СЕ КАТО СТОНОЖКИ - ЩЕ АНАЛИЗАРАМЕ, ЩЕ ВЗМЕМ МЕРКИ, ЩЕ, ШЕ, ЩЕ... ЩАМ ЛАПНАТ КОКАЛА И ЗАБРАВЯТ КАКВО СА ГОВОРИЛИ. НЕПОЗНАВАМ ДОКТОР НАД 60 ГОД. ДА НЕ Е С ТЕЛК И ДА НЕ ВЗЕМА И ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ? КОЛЕГИАЛНОСТ! ПРОДАВАТ НА ИНВАЛИДИТЕ ОБУВКИ ОТ ПО 5 ДОЛАРА ЗА 200 ЛВ?
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте се вече че не сте за търпене сороски сополанковци
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен до2 преди 2 години
А вие какво искате, да не се вдигат ли? Като Борисов, който се хвалеше, че ние сме най-дисциплинирани. Само, че забравяш да каже, че сме най-бедни. Дреме им на гърците че имат дългове, но хората си взимат доходи по-големи от нас
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТИЯ СА СЪЩИТЕ КАТО ГЕРБ!..... Като БКП другарю, всичките партии до момента са с БКП коренища!:))))))))
5
0
 
16
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Дай божеЗащото до сега инвалидите Са най злеИ то тези с висок процент Защото те и да искат да работят няма как . За другите е ясно .....
4
3
 
25
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Кога ще направите ревизия на тези инвалидни пенсии? Масово се раздават на хора които си плащат на лекарите. След гербаджийската идиотска"реформа" спряха на хората които имат достойнство и не искат да дават пари за права, чрез намаляване на процентите. Пораснаха им крака, ръце, само за да има пари за избирателите на ДПС. Мизерници.
3
3
 
8
 
! Отговори
БЕЗ РАЗЛИКА преди 2 години
ТИЯ СА СЪЩИТЕ КАТО ГЕРБ!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От умрял - ПИСМО!
1
0
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
От 1000 лв. става 1250 лв.