Радев иска ясни гаранции за спазването на правата на македонските българи

Той заяви, че не подкрепя никакви малцинствени и сепаратистки течения
22 фев 2022 12:29, Нели Христова
26
Радев иска ясни гаранции за спазването на правата на македонските българи
Снимка: БГНЕС

Българският президент Румен Радев поиска ясни и категорични гаранции от страна на властите в Скопие за спазването на правата на българите в РСМ и изкореняването на езика на омразата срещу българите там, предаде репортер но БГНЕС.

Радев поиска вписването на българите в Конституцията на РСМ преди началото на преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС, както и запазването на нашето културно-историческо наследство и изкореняването на езика на омразата в РСМ. Президентът подчерта, че не подкрепя никакви малцинствени и сепаратистки течения. Това стана по време на срещата на президента с представителите на българските организации и сдружения в РСМ.

В делегацията има представители от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля, Сдружение „Трибуна“- Прилеп, Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, Сдружение „Коридор 8“- Скопие, Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“-Кочани и ПП Гражданско демократичния съюз (ГДС). Те ще бъдат представени от Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров, Благой Шаторов, Владимир Перев, Атанас Величков, Игор Билбиловски, Илия Стояновски, Александър Димитровски, Димче Петкоски, Георги Трендафилов и Петър Колев.

БГНЕС припомня, че това е първа визита на българските сдружения и партии от РСМ от началото на тази година. Миналата есен техните представители бяха приети от всички водещи парламентарно представени политически партии, които категорично подкрепиха техните искания и защитата на техните права.

Очаквайте подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Не искам вписвана в някаква си севернонакедонска конституция. Искаме черно на бяло договор който урежда българската история и нашите взаимоотношения с македонците. В който да са вписани последствия при неспазването.
16
4
 
3
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 2 години
България да признае македонците в България.
15
0
 
2
 
! Отговори
Катя преди 2 години
Селянина от Славяново непрекъснато иска нещо.Я стига бе,я направи най- накрая нещо смислено и полезно , не само да реушиш.Искал той ?!а ние искаме да се разкараш, защото си токсичен и вреден за България.Айде,видяхме те колко струваш
14
2
 
2
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
Страх се усеща край Вардаро, страх, че ако се впишат българите в Конституцията, много македонци ще изправят глави като българи. На изказванията на македонската власт от вида "Може, ама сега не може, но някой ден може и да може." вече не се вярва.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не е виновен на севмакетата, че са решили да изброяват всички чушки в нивата. Не може хем всичките ти възрожденци и революционери сами да са се писали българи, хем да твърдиш, че македонците нямат нищо общо с българите, хем българите да ги няма в конституцията. Избирай, или признаваш българския произход на македонците, или вписваш българите в конституцията като държавотворен народ!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
kakvo ste pishe v makedonskata konstitucia e rabota po jelanie na makedonskia narod v makedonia. rradev i rbg da ne se mesi v vatreshnite raboti na sasedna darjava. nujno li e bg sasedi da jelaiat podobna analogichna namesa v bg konstitucia?!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде Радев,обявете народна република в Македония и пращайте танковете като Путин.Имате вече добър пример.
10
1
 
4
 
! Отговори
А със преди 2 години
Бесарабските и банатските българи кво правим, тях ще ги вписват ли в съответните конституции или важи само за "македонските" българи?
9
2
 
4
 
! Отговори
Даа преди 2 години
Че кой го пита за нещо тоя? Говорещата глава Ушан. От машинки избран...
8
1
 
3
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Само чакат шиптъро-турските македонци да влязат в ес и да почнат с ориенталските си номера срещу нас. Я териториални претенции ще имат, я ще искат да обявят македонско малцинство у нас... щатите и турците ще ги подкрепят и приключваме като държава в този ни вид
7
0
 
6
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
Декларацията за Украинските Българи къде е?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вземе писалката от Путин и да подпише смело !
5
9
 
3
 
! Отговори
Няма преди 2 години
македонски българи, така както няма украински руснаци
4
5
 
0
 
! Отговори
До факт преди 2 години
Туй нИдялкУ от пик ли ти го прошепна нежно на ушенцето изотзад, а?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да пали танковете и да влиза. Опс, ние им ги подарихме. Да палят танковете и да влизат тогава.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само че Радев не е Путин. Затова гаврата с българите в Б.Ю.Р.М ще продължи!
1
2
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Тоя па ПУЧ