Трифонов: Претенциите на Русия към Украйна застрашават и нашата сигурност

Нужен единен и категоричен отговор от страна на ЕС и НАТО, заяви той
22 фев 2022 15:38, Нели Христова
384
Трифонов: Претенциите на Русия към Украйна застрашават и нашата сигурност
Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов изрази позицията си по повод конфликта в Украйна, докато в парламента депутатите обсъждат обща декларация във връзка с признаването на независимостта на Донецка и Луганска област от страна на Русия.

„Териториалните претенции на Руската федерация към Украйна противоречат на всички международни правила, норми и закони и застрашават европейската сигурност, включително и нашата. И затова е нужен единен и категоричен отговор от страна на всички държави-членки на ЕС и НАТО”, написа Трифонов във фейсбук страницата си.

С поста си телевизионният водещ казва още:

„Нещата са кристално ясни. Ние сме част от НАТО и ЕС и в така създалата се ситуация е нормално, естествено и задължително да бъдем лоялен и предсказуем член на НАТО и ЕС. Иначе, съгласете се – защо сме част от тези съюзи? А да не би да се срамуваме, че сме част от ЕС, основан на базата на ключови ценности като свобода, права на човека, равенство, солидарност, демокрация, върховенство на закона, зачитане на човешкото достойнство? Да не би да се срамуваме, че сме част от най-големия военнополитически съюз в света НАТО, създаден след Втората световна война, за да гарантира сигурността на всяка страна-членка? Съзнавам, че през последните години България беше управлявана от хора, които козируваха навсякъде и направиха всичко възможно да не бъдем пълноправен, достоен и горд член на тези съюзи. Да потъпкваме тези ценности. Да сме малки и унизени. Искаме ли да си останем такива или искаме да бъдем достойни – това са вариантите”.

Позиции вече изразиха министър-председателят Кирил Петков и президентът Румен Радев.

Още снощи премиерът Кирил Петков написа: България осъжда решението на руския президент да признае Донецка и Луганска области за независими. Подкрепяме териториалната цялост на Украйна, в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. В Европейският съюз ще продължим да говорим в един глас в негова защита.

Президентът Румен Радев също заяви: Признаването на т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република от страна на Руската федерация обрича усилията за деескалация на конфликта в Украйна и увеличава напрежението в целия регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя му смениха памперса и изпълзя от дупката си
287
1
 
2
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Славчо, батьовото, ако те е страх, тичай да пик аш на син камик ! Пише го в "Под игото"
286
1
 
2
 
! Отговори
Глок преди 2 години
Трифонов,незабавно сменете военният министър,той е напълно неадекватен!!
285
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Господи,благодаря ти,че отново ми позволи да лицезра това чудо на природата!Сега ще спя спокоен и окрилен от светли мисли,че когато го виждам,всъщност оценявам по достойнство времето,когато не съм виждал!Нека все по-рядко да изплува на повърхността.
284
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През оная ралта му е на слави международното положение. важно е кинти да падат
283
3
 
14
 
! Отговори
мишо преди 2 години
Не ме интересува мнението на този безидеен човек.
282
5
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Защо Косово може и има право да се отцепи и САЩ и ЕС да го признаят за нова държава а това да не може да се случи с Донбас и Луганск. Каква е раликата?
281
2
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Това с Украйна никога нямаше да се случи ако не беше случката с Косово в Сърбия. Американците и европейците дадоха ясен знак на целия свят, че граници може да се прекрояват и да се създават нови държави. Русия просто върви по стъпките на САЩ и ЕС.
280
0
 
16
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ти кажи за мажоритарните избори а Русия Путин да си я мисли
279
8
 
8
 
! Отговори
Стиви преди 2 години
Няма никакво съмнение,Путин ще опита да върне Русия в границите преди перестройката.ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ВОЙНА!!!!!
278
2
 
23
 
! Отговори
ха, ха преди 2 години
Ох, този *** и от това ли разбира? Голям смях!
277
1
 
23
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Къде са ни космонафтите ?Дългия една жена не можа да оправи, държавата ще оправя !
276
0
 
18
 
! Отговори
Мaрaбa конaк преди 2 години
Осмaнскaтa империя нa Стaнислaв светът е кръчмa Трифонов кючек зaстрaшенa?...........................дa ходи ревливия душко слaвей дa изпее поредното си мaеене нa почетния мултaк
275
3
 
21
 
! Отговори
Товарищ Ленин преди 2 години
Май на Славчо са му набили канчето определени служби отвъд океана. Нали там са му голяма част от авоарите, пък и върти успешен бизнес с изнасяне на заграбено от БГ в онази посока (Не от него, разбира се. Достатъчно му е в качеството на клоун да прибира само комисион за услугата). В този смисъл или е фурнаджийска лопата или като е гълтал яйцето цяло (влизайки във властта) не го е премерил дали ще излезе отзад.
274
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоуууу, къде беше грижата ти за международното право когато откъсната Косово, за Ирак, за Сирия и много други, ама когато господарите ви не го спазват, всички моментално оглушавате и ослепявате.
273
2
 
23
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Трифонов сигурно одобрява и зверствата на украински националисти в Одеса на 02.05.2014 г.
272
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно. Преди Слави говореше точно обратното. Явно е преживял катарзис в ложата, в която членува.
271
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка застрашава цял свят, но не забелязвам Трифонов да бие тревога. Защо така?
270
2
 
15
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 2 години
Не, не ни застрашава!За разлика от Украйна, България никога не е била в състава на Руската империя, и по-късно - на СССР.Просто империята си търси своето... Какво чудно има?!
269
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По стар български обичай трябва да се покажем по натовци от натовците. Дали това ще доведе до добро - не, но някои не обичат да мислят.