Енергийният министър: Няма проблем с количествата горива у нас!

Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса
6 мар 2022 13:35, Петя Славова
113
Енергийният министър: Няма проблем с количествата горива у нас!
Снимка: БГНЕС

Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му това предстои да бъде обсъдено с вицепремиерът Асен Василев.

"Има няколко събития, които влияят пряко върху цената на електроенергията и природния газ. Едно от тях е конфликтът в Украйна. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическста ситуация. Ще бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите", обясни той.

Николов добави, че няма причина да се очаква повишение в цената на електроенергията след отпадане на наложения мораториум.

"Всички инструменти ще бъдат приложени, за да няма поскъпване към крайните потребители. Евентуално удължаване на мораториума е решение на НС, с което ние ще се съобразим", каза още министърт.

Според Николов добра идея би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и подкрепа за наистина нуждаещите се

"Тази идея би била добра особено като дефиниция за енергийна бедност. Подпомагането трябва да е точно и ясно, за да има необходимия ефект", каза още той.

Във връзка с опашките по родните бензиностанции и паниката с количествата на горивата, Николов коментира така:

"Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. В средносрочен и дългосрочен план хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър. При прекратяване на конфликта в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се необходимото, за да не се стига до допълнителен ценови скок", уточни енергийният министър.

По думите му таван на цената на горивата не е мярка, която се обсъжда.

Относно искането на ПП ГЕРБ да бъде освободено гориво от Държавния резерв, Николов заяви, че подобно настояване е неоснователно.

„Не сме в ситуацията, в която трябва ада се използват държавните резерви. Не е необходимо да се освобождава резерв, количествата са достатъчни”, добави той.

Александър Николов коментира още, че доставките на газ към страната ни са нормални.

„България няма да остане без природен газ. Изследваме всички алтернативни доставчици и трасета, има варианти да бъдат избегнати рискове”, увери той.

Николов препотвърди информацията, че България ще изгражда допълните;ни ядрени мощности.

„Такава ще бъде изградена в АЕЦ „Козлодуй”. Но стари реактори няма да бъдат възобновявани”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
19
 
! Отговори
Ще купуваме преди 2 години
от скъпото гориво бате, просолюдието като нямат за хляб ще ядат пасти
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банките защо не отпускат пари на безработни къде нямат една стотинка как ще ги връщат после като са безработни исках да ми дадът некои лев така да си имам да си харча но ми отказаха много са лоши.
57
1
 
20
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
Славчо е про американец глобалист, чалгар с 4 кучета в Драгалевци и много татуировки. Няма деца и промива мозъците на простолюдието по 7/8 TV. Той харесва Бай Дън и излъга 3 пъти *** ***. Селския си седи на коженото диванче, цъка по фейса и взима 30% от депутатските заплати на свойте в Парламента. Такава е тарифата ако не знаете. Влизаш но даваш а за евродепутат беше 100,000 евро и си вътре. После заплатата ти е почти 30,000 евро и ги избираш за 3-4 месеца и 4 години смучеш кат прасe.
56
0
 
21
 
! Отговори
Нещо не разбрах преди 2 години
в друга статия пише, че сме готови да затваряме за руски кораби, та откъде ще дойде това гориво? И на каква цена ще дойде тогава?
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помогнете на ванката приятел в нужда се познава,даите му парички от боновите книжки от комунизма ако са останали или от ткзс-тата от преватизацията,вижте нещо облигации бъдете съпричастни.
54
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на горивото е -2,77 от оня ден , тока излетя , храните ежедневно поскьпват Заплатата ми вече е недостатъчна да покрия основни разходиОтставка
53
0
 
21
 
! Отговори
Правете като вятъра преди 2 години
Гориво има, а министрите и депутатите нямаме никакъв проблем с цените.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави поне е наясно ,що не каже на министъра си че ние знам че има гориво ,но се увеличава всеки ден)
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става в Украйна - И защо не тръгне по осигурените коридори? Защото укритите ги държат, като заложници и само, който има долари или злато за тарифата пускат него. Това правят украйнската армия на Зеленски пускат хора само ако си платиш. Не подкрепям никаква война но в случая заставам твърдо зад Русия и Путин срещу Американската Украйна. Американците им надупчиха чернозема, за да вадят петрол с шистова технология. Жалко за хубавата почва.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даите му някои лев на баи иван защото го мързи да си търси работа и да работи иска да получава на готово,някоя банка да се отзове ако може да му отпусне кредит ще ги връща когато може и когато иска може и въобще да не ги връща без ипотека ако може по банков път,вземете от бедните хора по света и му помогнете приятел в нужда се познава,бедноста не е диагноза бедноста е порок.
49
0
 
19
 
! Отговори
Ивайло Панов преди 2 години
Искал е да каже, че скоро ще станат над 4 лв за литър, и ще е нормално, да не се притеснявате.
48
0
 
10
 
! Отговори
Коста Паница преди 2 години
НО има сериозен проблем с тяхната цена !!!
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро всички ще имате Тесла, с която да си поправяте каруците на път.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В света единствено требе да се трепят на място веднага са друсаните соросперници. Всичко останало са хора и можеш да се разбереш с тях по един или друг начин.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намерете му на иван работа помогнете му даите му топъл обяд дрехи,обувки всеки с каквото може да помогне,ще откриеме дарителска сметка,нека всеки които има възможност да се отзове,с любезното съдеиствие на български червен кръст,момогнете на човек в беда,или банките да му отпуснат безлихвен кредит безвъздмезно.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете, автопилота на магарето ми се повреди и не ще да тръгне напред. Имате ли един резервен морков?
43
0
 
12
 
! Отговори
ЗеленоСертификатчик преди 2 години
Горивото Обива планетата - скоро ще ядете скакалци, хле бар ки, бръмбари и чер вей, ще живеете под открито небе и няма да притежавате нищо! За Зелена Европа на Зеленият Сертификат!!
42
2
 
16
 
! Отговори
Майкооо преди 2 години
Неадекватно положение. Хората зареждат скъпо гориво, демек - проблемът е в цените. Министърът обаче се прави, че не вижда това и излязъл да внушава, че нямало проблем с количествата!!!! Аз ли знам по - добре, или той, като зареждам, колко повече разходи правя, напоследък, все по - големи. Безумия отново по медиите! Едно време Борисов ни убеждаваше колко добре сме живеели и колко хубави доходи сме имали, сега - нов месия се мъчи да ни втълпи нещо....
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали няма проблем, ама знам че в Одрин литър бензин е 1,90 лв.
40
1
 
18
 
! Отговори
ПП Празна Паница преди 2 години
"Бежанците имат нужда не само от храна и подслон, но и от внимание", Българите - нямат нужда от нищо, за тях вече храната е лукс, отоплението е спомен от миналото, а тока е технология от миналото!