Ангел Найденов: Не можем да се лишим от С-300

Може да пратим на Украйна каски и гранатомети, смята бившият военен министър
18 мар 2022 14:38, Красимир Ангелов
63

На фона на арестите на бившия премиер Бойко Борисов и членове на опозицията, шефът на Пентагона Лойд Остин пристига у нас. Очакванията са той да настоява България да изпрати средства за противовъздушна отбрана в Украйна.

"Това посещение и разговорите са знак за ангажираност и подкрепа за България пред лицето на най-голямата политическа, военна и хуманитарна криза в Европа след Втората световна война. В рамките на посещението, освен за приноса на България за допълнително разполагане на съюзнически сили, разполагане на част от зенитно ракетните комплекси, ще стане дума и за колебанията на страната ни за плана за възпиране по Източния фланг", коментира бившият военен министър Ангел Найденов в студиото на "България сутрин".

Той посочи с какво реално страната ни може да се включи в подкрепа за Украйна.

"Ние можем да мислим в посока предоставяне на бронежилетки, каски, ръчни противотанкови гранатомети - въоръжение, което да подпомага защитата на населението. Ние не можем в този момент да се лишим не просто от оръжейните платформи С-300, но и от значителна част от отбранителните ни способности, каквито представляват зенитно ракетните комплекси", коментира Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Според него военната помощ за Украйна би повишила вниманието на Русия към страната ни. А ако бъде отправено конкретно искане за военна помощ, то трябва да бъде придружено с опции за компенсации.

"Ние и без това нямаме необходимите за отбраната ни способности, така ще намалим гарантирането на своята защита и отбрана. Ако ние предоставим зенитно-ракетни комплекси, трябва да ни предоставят други такива от западен образец", заяви бившият военен министър.

Той коментира и думите на президента Радев, че са нужни спешни мерки за охрана на небето ни от български самолети и екипажи.

"Не останах с впечатлението, че президентът визира единствено българските ВВС да охраняват българското въздушно пространство. Това е неизпълнимо за един дълъг период от време. Но не съм привърженик и на другата крайност - да бъдат снети изтребителите и всичко свързано с въздушното ни пространство. Вариантът за съвместно изпълнение на задачи по отношение на отбраната срещу въздушно или ракетно нападение е добър. Думите на президента показват търсене на опции за поддръжка на българските ВВС", каза Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
1
 
! Отговори
Гери преди 2 години
"Не можело да се лишим". Че на нас за какво са ни ,нито има кой да ги ползва , нито знаят как. В такъв момент, когато мирни граждани, в това число и деца умират , това изказване е срам за българския народ. Срам ме е да кажа ,че съм българка. В този момент повече от всякога трябваше да покажем че сме демократична страна, за която на първо място стои свободата и правото на такава. Но за тая работа трябва не само диплома от Хараре, но и топки. Само ние не изпратихме военна помощ. Дано да ни простят
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре в 10:30 на протест против войната! Нека не разрешаваме на байдън да заличи милиони!
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, Мая Манолова се обади от отвъдното
50
3
 
3
 
! Отговори
ddd преди 2 години
До Анонимен 45Ей мишка ти в казарма ходил ли си и знаеш какво може това 45 годишно оборудване. ИСкаш 50 годишни пейтриът с много по лоши технически характеристики. Диванен смок
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакъв ми написал да пратим Бойко. Аве пич Бойко е най добрата ни защита от ракети. Като. Му видят мутрата и правят самоубийство. Да пратим на покрайниците едни поздрави и да се дърлят другият път пак ако искат *** Русия.
48
3
 
5
 
! Отговори
ЦРУ преди 2 години
До Стойчо СтоевНовите и по-качествени пак от Русия трябва да ги искаме - за справка Турция С-400
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра сделка е мисля, 45 годишно обурудване срещу демонстриране на добронамереност. Те урките най-много да свалят собствените си дронове с тях.
46
15
 
7
 
! Отговори
Стойчо Стоев преди 2 години
Не само може, но и трябва. Тази война показа, че руските оръжия от този клас са *** и трябва час по-скоро да се освободим от тях. Нека да ги дадем на украинците да ги използват за последно, а ние да си купим нови и по-качествени, дори и да влезем в борч. Ако искаме да имаме национална сигурност разбира се.
45
0
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
Това хронологичното време за нищо го нямаш. Коя година ние получихме С300 и коя изброените от теб държави. Особенно Турция, която получи звучен шамар от НАТО, та се наложи Ердо да търси варианти за държавната си безопасност, дори и в пряко противопоставяне на волята на САЩ, закупи Руски комплекси.
44
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Найденов какви гранатомети искате да изпращате в Украйна? Каски да, палатки да, но оръжие не. Язък дето си завършил военноморското училище по времето на СССР , че беше и областен на Хасково, после депутатче от БСП, говорителче на Сергейчо.
43
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43. Излиза, че Турция, Гърция, Египет, Индия, Израел и д-р. са много близки народи с Русия. Добре си промит и не си забелязал, че по всички параметри американските аналози са чувствително по-добри. А скоро в Украйна ще се демонстрира безпомощността на руските ЗРК от едни модерни и нискостойностни технологии, с които се унищожава цел, независимо дали е в морето, на земята или във въздуха. Дебне до 45 минути като комар във въздуха и хареса ли и цел - до там е. Абсолютно безаналогов оръжие.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Националната ни сигурност не е само НАТО и нейните, вече и наши, врагове.Охраната на АЕЦ е и срещу терористични, диверсионни и др. дори случайни актове по въздух, които могат да предизвикат трагедия с АЕЦ или централната власт в държавата, разположена в София.Това също трябва да се отчита.
41
7
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Големият черен брат кацна ли в София вече? Утре Киро ще му хариже 35 годишния руски скрап С-300 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
40
6
 
6
 
! Отговори
Анга преди 2 години
ти вече не си някой, за да казваш какво може и какво не. Ти си дръж Мая за ръката остави има нови хора те ще решават.
39
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските С300 са 45 годишни. Има ги само на едно място. Всички посетители на манастира " Света Петка" ги виждат на отсрещния баир. В окаяно състояние са. Дават се годишно луди пари на Русия за сервизно обслужване на комплексите. Един превключвател за ниско напрежение струва 2000 лв. Същият от магазина е 2 лв.
38
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БЕЗ ОРЪЖИЯ, МОЛЯ!Изключително важно за нашата сигурност е победата на Русия в Украйна да е максимално малка, максимално трудна и с възможно най-големи загуби за Русия.
37
10
 
23
 
! Отговори
Н марков преди 2 години
ъветските комплекси от системата на ПВО, които ни дадоха руснаците преди много години, нямат никаква работа в Украйна и договора ни за членство в НАТО не ни задължава да ги даваме. Това са вечни оръжия с няколко предназначения без аналог в държавите от НАТО!!! Такива оръжия се дават от руснаците само на много близки за тях народи на които имат изключително и лично доверие, че няма да бъдат употребени срещу военно-политическите интереси на Русия. Ако нашето държавно и политическо ръководство изпълни сляпо искането на Пентагона, това ще означава подписване на смъртните присъди на всички българск
36
6
 
21
 
! Отговори
Н Марков преди 2 години
Членството ни във военно-политически пакт НАТО е фактическо и аз не оспорвам това, но има червени линии, които не трябва да се прескачат, не по една причина. Няма никакво значение кой е русофил и кой русофоб в тази работа! Тези глупости нямат значение. Националната сигурност не е игра за деца правени в епруветки, а за сериозни хора които ясно разбират кое какво е, за какво служи и как. Днешната политическа класа и партийни експерти не са подготвени за такива отговорности. Предадем ли тези оръжия, България ще бъде едно евроатлантическо нищо, закичено с папионка.
35
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами да им дадат щатско бе? нъл са производител? първо биолаборатории в Украйна щото били забранени в сащ, сега друго оръжие да се вкара ама не и тяхно
34
0
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Спри се консултирай с чичо гошо и чети какво ти пишат служили в ПВО.След 300 има буквички и различни модификации.