Гешев: Прокуратурата е единствената преграда между гражданите и беззаконието

Рашков ще го коментирам тогава, когато каже нещо вярно, заяви той
24 мар 2022 09:54, Нели Христова
145
Гешев: Прокуратурата е единствената преграда между гражданите и беззаконието
Снимка: БГНЕС

Отдавна българската прокуратура заявява, че има доста притеснителни тенденции. Доста притеснителни тенденции за влошаване на върховенството на правото и правата на човека. И тук не става дума за случая, който е частен, от миналата седмица. Става дума за много случаи, които притесняват българската прокуратура.

Това заяви главния прокурор Иван Гешев преди заседанието на висшия съдебен съвет.

Още по темата
"Ясно сме ги заявили и посочили, включително и в ЕП и европейските институции", допълва още той.

"За съжаление прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието, което е тъжно, но в крайна сметка това е работата на прокуратурата - да защитава, освен всичко друго, правата на българските граждани, освен да поддържа обвинения в съда", каза още Гешев.

"Съдът е единственият страж на законноста и ние ще си свършим работата, която сме длъжни да свършим по конституция. Но въпросите, които трябва да си зададем, са, в каква ситуация се намираме и дали следващите няма да сте вие, защото сте задали някакви неправилни въпроси", допълни той.

"Понеже явно не бях разбран от депутата Христо Иванов и от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, че искам разговор за специализираната прокуратура - нямах това предвид. Господин Христо Иванов е народен представител, госпожа Надежда Иванова е министър на правосъдието на първо място, чак след това са политици. Така че аз предложих разговор по всички теми, касаещи върховенството на закона и правата на човека. Предложих разговор за теми, за които те постоянно излагат в медиите, всичко, което интересува българските граждани. Не се притеснявам към тях да се присъединят и други народни представители, които обикалят медиите и изразяват твърдения, които, според мен са дълбоко манипулативни и фалшиви", обясни главният прокурор.

"В интерес на българските граждани е да има диалог между институциите", заяви още Гешев."Не виждам причина този публичен разговор да не се случи"

Главният прокурор Иван Гешев отговори на вътрешния министър Бойко Рашков, който в телевизионен ефир тази сутрин показа документи относно образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Час по-рано пък ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отрече да знае за производство и припомни, че производства срещу конкретни лица не се образуват от години, а срещу конкретни престъпления.

"Г-н Рашков ще го коментирам тогава, когато каже нещо вярно. Ако листовете на г-н Рашков са истински, те са придобити по някакъв незаконен начин, но не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши незаконни действия", каза Иван Гешев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
0
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 години
Къде го има това - хем мандраджия, хем прокурор, хем ортак с айдуците от най-висок ранг ?!
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев, ако това беше вярно, щяхме да сме нормална държава и не на първо място по корупция в ЕС
128
1
 
2
 
! Отговори
Прав е Гешката преди 2 години
Само да каже, че пази тези от другата страна, престъпниците имам предвид...
127
1
 
3
 
! Отговори
Съгласен преди 2 години
По-точно не е могъл да го каже човека : От едната страна са хората , а от другата са тзи за които НЯМА закони и правила или перефразирано " БЕЗ законието " ! Пропуснал е само да спомене че той пази тези от другата страна , да не им се разваля хатъра с някакви си закони !
126
2
 
4
 
! Отговори
Дако от Сокако преди 2 години
Прав е гешефта, но това се отнася само за определени граждани, т. нар. братиньовци. Ето видяхме че за братиньото от Инс оил се действа светкавично.
125
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не бяхте 100 % корумпирани цена нямаше да имате.
124
2
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
махай се бе *** долен ти си причината той да не е в затвора и не само той
123
5
 
14
 
! Отговори
ОПГ ББ преди 2 години
Единия от ОПГ-то Божков-Борисов иска да пее. Но Гешев не иска да чува.
122
5
 
13
 
! Отговори
ОПГ преди 2 години
Кога ще се разследва ОПГ-то на Божков, Борисов, Горанов и Севда?
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 120 Да, има много, непрекъснато ги подава на черната дупка - каскетурата
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Спонсор Божков 122 Първо, започналите дела в спец-а, ще се довършат, въпреки закриването. Второ, нали има и обикновена прокуратура, тя защо не може да свърши работата?
119
1
 
5
 
! Отговори
Семантичен Конструкт преди 2 години
Така изградения семантичен конструкт издава неефективността на прокуратурата, като де факто тя бива потвърдена и призната от ГП Гешев по семантичен път. Това, че речника на плебса е беден и същия асимилира трудно по-сложни състави и им придава литературни интерпретации, за да ги преглътне по-лесно, е в ущърб на истината и често бива експлоатирано от леко по-грамотните, като г-н Гешев. В случая автора си служи умело с този феномен, но стъпвайки на тази основа, той пропуска целта си да лъже вярно.
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 124 Че баце не сме ли го виждали на десетки снимки с "г-н Божков", преди пеевски да му каже да му вземат "бизнеса"?
117
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До PI AR SEVI BOJKOТо двамата адвокати на мафията ги видяхме миналия петък как дадоха пресконференция в МС, на която всяка втора дума им беше - да, г н Божков, разбира се, г н Божков.За Рашков и лекето Петков говоря.
116
4
 
10
 
! Отговори
Петьо Еврото преди 2 години
Рашков, прибирай го този!
115
6
 
2
 
! Отговори
Спонсор Божков преди 2 години
До Семантичен АнализДа, прокуратурата е държавен иснструмент, ако не й се пречи като се закрива, какъвто е случая със спецпрокуратурата, за да се потулят делата на спонсора ви Васил Божков и да му се върнат запорираните средства.
114
2
 
11
 
! Отговори
Шефа от Банкя преди 2 години
Ти си преградата!
113
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някакви резултати?А колко събрани доказателства има МВР срещу лица от ГЕРб, има ли поне 1-2?
112
4
 
10
 
! Отговори
Някакви резултати? преди 2 години
Колко повдигнати обвинения има прокуратурата срещу лица от И свързани с ГЕРБ? Има ли поне 1-2?
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кокошка няма прошка, за милиони няма закони. Защо прокуратурата не задържа Божков и Василев когато имаше възможност. Така ли се защитават от прокуратурата милиардите откраднати от данъкоплатеца?