Хампарцумян: Нито един от кандидатите за шеф на БНБ не е на нужното ниво

Нито управляващи, нито опозиция искат предсрочни избори, убеден е банкерът
28 мар 2022 22:20, Анисия Иванова
32

През последните дни стана ясно, че ЕС ще може да води преговори от името на държавите членки за доставки на руски газ. Предложението дойде от България след решението на Путин плащането за газа да се извършва само в рубли.

Договорите за доставка на руски газ не трябва да се обсъждат публично, а България не е сред страните, които са най-зависими от тези доставки. Това мнение изрази банкерът Левон Хампарцумян в студиото на на "Денят ON AIR".

"Ще има европейска сделка. Дългосрочно по трудния начин научихме, че не трябва да сме толкова зависими от руската енергия. Сигурността струва пари. Плащането в рубли е само руско предложение, има други договори. Газът не е като водата - отваряме - затваряме. От другия край тази газ или я продаваш, или я съхраняваш, но обемите за съхранение са ограничени, или я гориш. Тази игра е от двете страни - кой ще мигне пръв. Путин е в по-неизгодната ситуация", коментира Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че страната ни не дава добри сигнали с липсата на ясна позиции по редица въпроси - дали е война, или не, дали ще сме в Еврозоната, НАТО, ЕС, а в същото време ще гоним специфични национални цели.

Но е убеден, че нито управляващи, нито опозиция искат предсрочни избори.

"В момента основното спокойствие е в това, че никой не сменя конете в средата на реката. Имаме няколко кризи, индустриално пренареждане на света. Не им се иска да ходят на избори, защото може да дойде нещо по-лошо, по-трудна коалиция", анализира банкерът.

Хампарцумян коментира и предстоящия избор на нов управител на БНБ.

"Централното банкерство е нещо различно от управлението на търговски банки. Едното е регулатор, другото е бизнес. Ако си бил на ниски позиции в неголяма банка, не е профилът, който би впечатлил Европейската централна банка. Повечето банкери не са очаровани от двете кандидатура, но не смеят да кажат нищо. Мисля, че Гюров поне не е агресивен в налагането на кандидатурата си. Аз не съм чул концептуални неща нито от единия, нито от другия. Но поне единият казва, че ще я пише концепцията, а другият - че може", обясни Хампарцумян.

Според банкера би било по-добре управителят на Централната банка да не е политически избор, а професионален.

"Повечето хора, които са управлявали БНБ, не са били политически фигури, доста по-подготвени са били. Добре е кандидатите да знаят какво прави БНБ. Тя нито дава, нито взима лицензи на банки, още по-малко пък управителят", уточни събеседникът.

И изрази убеждение, че в ЕЦБ няма да реагират остро на избора.

"Там работят любезни хора, но какво ще се говори в кулоарите... Важно е и как ще върви комуникацията в ключов момент, в който чакаме да ни приемат в Еврозоната.  Ако изберем хора, които нямат достатъчен авторитет и тепърва ще се доказват, шансовете да бъдат успешни в това не са чак толкова големи", прогнозира Хампарцумян.

И уточни, че не столът на управител на БНБ е горещ, а самата процедура е превърната в такава.

"Има признаци, че това е част от разделянето на баницата. Трябва да сме наясно, че ние се присъединяваме към Еврозоната, а не тя към нас. Не да имаме суперзвезда, която да свърши всичката работа, а ние като система трябва да сме предсказуеми. Хора с репутация да могат да управляват взаимодействието, а не политически оцветен човек", заяви Хампарцумян.

А при гласуването в НС депутатите може и да не изберат нито един от двамата кандидати.

"Като не ти се отвори главният парашут, ползваш резервния, при който по-твърдо се приземяваш, но върши работа", коментира банкерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Руми преди 2 години
Дъщеря му е там Директор
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БНБ трябва да се управлява от безпартиен.
19
8
 
9
 
! Отговори
Агоп Муредян преди 2 години
Предлагам Хампарцумян за шеф на БНБ. По-талантлив в усвояването на пари по схема от него едва ли ще намерим у нас.
18
4
 
6
 
! Отговори
Бастри преди 2 години
Ако беше грамотен щях да ти повярвам.
17
2
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Имамаше на ниво но много казваше Истината и си тръгна.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският *** Веселинъ + затворнически номера е много смешен. Няма значение каква е статията или темата, тролът предварително е контра. Разкрих го и не му чета коментарите. Предпочитам разумни изказвания, дори да са обратни на моите. За БНБ - управителят трябва да е безпартиен. Ако утре се обърне палачинката и някой друг дойде на власт, партиецът може да му върти номера и да го474 саботира. Не им разбирам на счетоводните еквилибристики, но вероятно има начини. Това ме плаши откровено.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да е инженер-химик, това е най-добрата кандидатура, като навремето такъв оглави най-голямата банка, но го предложи заврения зет, учениците му няма да повторят грешката му
14
2
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Когато агент на ДС събудил се шеф на приватизирана по оня начин банка си мисли, че вече е по малко *** и ги разбира тия нвща. Тъжно.
13
7
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Зеленски е наркоман, така е..............аз съм умен и говоря с факти!!!
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.....................завършил ВХТИ-София............инженер-химик.................станал банкер.....................България е държавата на абсурдите...............факт!!!
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..................хитрия арменски тарикат..............банкерът-химик...........Хампарцумян.......той ли иска да стане шеф на БНБ.....................хаха????
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То има ли въобще някой подходящ от тези от Подмяната, само крадци на коли и мафиоти!
9
4
 
9
 
! Отговори
Отец Иван преди 2 години
Браво Хампи, нито един, нема да ни разбишкват манджата де! Банките ни така хубаво лапкат - недейте барайте! Даже ако може тоя дет си е да си остане, нали?
8
10
 
12
 
! Отговори
Хаккъ Булут преди 2 години
Левон е умен арменец. Добре, че има един-двама арменци, няколко евреина и турци да облагородят нацията. И за кандидатите е много прав. Единият, държанка на шоумен. Какъв гуверньор на БНБ ще бъде, не ми се мисли. Другият, учил нещо по чужбина недоучил, пък преподавал, после председател на групата беше, сега шеф на БНБ. Имам чувството, че става за всичко, стига да слуша правилните хора. Нямат и двамата никава харизма, нула.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хампарцумян май иска да е говерньор на БНБ.
6
5
 
4
 
! Отговори
Няма знач. преди 2 години
Тоя кото е казал ,нищо не се е сбъднало.Говореше за имотите ,че е балон и не му е сега времето да се копува.След два месеца цените полудяха.Качиха се 200-300 евра нагоре.
5
3
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Да, ама не се лежи на стара слава...............той и СУ "Св.Климент Охридски" - София беше престижен университет, но сега е един пропаднал университет!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УНСС сега е един пропаднал университет...............и магаре, да влезе, става икономист..................ужас!!!!
3
2
 
6
 
! Отговори
УНСС преди 2 години
"Ум няма , студент става"..........хаха...........ние , студентите от ТУ_София завършваме УНСС ей така, за почивка само, докато решаваме интегралите на ***.ците, които учат в УНСС!!
2
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 2 години
хаха................УНСС:Утре носете съответната сума!!!