ПП: Готови сме да обсъдим военна помощ за Украйна с коалицията

ДБ започва консултации с парламентарните групи
30 мар 2022 12:01, Нели Христова
141
ПП: Готови сме да обсъдим военна помощ за Украйна с коалицията
Снимка: БГНЕС

След като "Демократична България" обявиха, че започват консултации с парламентарните групи за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна започнаха коментарите от групите по темата, предаде репортер на БГНЕС.

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" каза, че очаква да чуе предложението на "Демократична България" с повече конкретика какъв вид помощ се иска да се предостави. "Реалисти сме. Чухте, че от МО заявиха, че в момента няма как да предоставяме стратегически бойна техника като ракети. Просто нямаме такава възможност, но сме готови да изслушаме какви са предложенията и да седнем да ги обсъдим в коалицията", каза още Свиленски.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски също направи изявление във връзка с консултациите на "Демократична България". "Позицията на ПГ на "БСП за България" е категорично против предоставянето на военна помощ за Украйна. Такова е и решението на Българското Народно събрание при приемането на бюджета да бъде предоставена само хуманитарна помощ, това решение не е отменяно, това решение се спазва и трябва да продължи да се спазва. Ние като политическа група, като политическа партия ще продължим да отстояваме помощта, която България ще предоставя, да бъде само хуманитарна. Считаме, че предоставянето на военна помощ, ще въвлече пряко България във войната и ще стане съответно участник", каза още Свиленски. Той посочи, че тази тема не е обсъждана в коалицията.

Георги Свиленски отбеляза, че всяка парламентарна група има право на собствена политика. "Нашата позиция е ясна, тя няма да бъде променена при каквито и да е консултации и разговори. Като коалиционни партньори сме готови винаги да водим диалог", каза още Свиленски.

Той обърна внимание, че позицията на БСП за Македония също е последователна и има декларация на 44-ото Народно събрание, при която ясно се казва при какви условия България трябва да даде "зелена светлина".

"Към този момент да се изпълнява договорът, който е сключен", каза още Свиленски.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" също направи изявление. "Това, което видяхме, че се случи в пленарна зала, го разбрахме на момента с декларацията от страна на нашите партньори. В ситуация на война знаете, че нашата позиция винаги е била ясна. Имам предвид позицията на ИТН, че ние трябва да бъдем безапелационен партньор на НАТО и ЕС в такава ситуация и когато държавата има конкретна позиция дали става въпрос за хуманитарна помощ, дали става въпрос за военна помощ, дали става въпрос за тълкуване специална операция или война, държавата трябва да има категорична позиция. Сега ние нямаме представа какви са им мотивите. Те отварят дискусията. Да видим какви са им основанията в тази декларация. Ще го обсъдим, но със сигурност и коалиционната група от политическа група, и опозицията, въобще целия парламент в тази деликатна позиция трябва да излезе с обща позиция", заяви още Балабанов. По думите му на база обсъжданията вероятно ще има обща позиция.

Той бе попитан дали е имало среща при премиера Кирил Петков за даване на "зелена светлина" за Северна Македония за ЕС, Балабанов отговори, че е обсъждана темата за югозападната ни съседка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Зеленски поиска един процент,ние да поискаме от НАТО да им даде 10%.Хем ще сме се отчели,хем няма да се харчим.Ако имаше желание за мир досега да е сключен.Вместо това се предлага нещо заради притежанието на което се убива.Най-войнствените да идат в Николаев или Чернигов за един ден и да питат хората какво искат - оръжия или мир.Искат евакуация болшинството - животът е най-ценен,а за това трябват живи хора.Като искат толкова да им дават - с нашата подкрепа или без нея все тази.
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те искат правителството им да падне по-бързо, нищо смислено не виждат какво могат да правят, толкова им е капацитетът.
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типичен български *** -- не следи положението на фронта, не иска да отиде сам, иска България да се замеси и да пострада, а той ще се крие по дупки.
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън от парламента Подли Престъпници!
106
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Всички Българи трябва да се съберем на протест и да спрем тези *** който искат да пращаме оръжия на всяка цена.По добре протест отколкото смърт за семействата и децата ни.
105
7
 
2
 
! Отговори
Васил Левски преди 2 години
Да помогнем както можем - Путин трябва да бъде спрян. Свобода или смърт! Стига сме се страхували.
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за пореден път сме на грешната страна , с тия севилни политици .... политически проституткиимайте страх от господ .махайте се и не се връщайте
103
4
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 години
***.Никой не иска война и всеки иска тя да приключи.Стига с тези оръжия.Достатъчно млади животи приключиха в този конфликт. Така ли се гаси пожар ,като наливаме бензин в огъня? Не мога да проумея що за гладки мозъци имат тези от НАТО , ЕС и особено нашите, които лобират за това.
102
0
 
4
 
! Отговори
Николай преди 2 години
Извън темата. Забелязах, че известният у нас експерт по национална сигурност Николай Марков на страницата си във фейсбук е публикувал аржентински телефон за връзка. В Аржентина има известна верига за дрехи и не само Markova. От чисто любопитство дали има връзка или е случайно?
101
4
 
12
 
! Отговори
ХЕЙ ПП преди 2 години
АКО ОДОБРИТЕ И ЕДИН ПАТРОН ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА ВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ВАС. ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП.А НА ВАС ЛИЧНО ЩЕ ВИ ИЗБИЯ ЗЪБИТЕ.
100
1
 
1
 
! Отговори
Ще умреш преди 2 години
До 104: Ще умреш и това ще стане много скоро от пряко ядрено попадение! Защото това заслужаваш!
99
1
 
8
 
! Отговори
алъшвериш преди 2 години
Продавам малко използвани коипя на украински регистрационни табели за 20лв./парчето.Може да се ползва за много безплатни или евтини заместители на услуги, като например - винетка, безплатна квартира с вкл.консумативив, безплатни стоки от първа необходимост, ежемесечен доход и мн.други.
98
1
 
12
 
! Отговори
555 преди 2 години
А обсъдихте ли руските ракети с хляб и сол ли ще посрещате?
97
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да си запазиш откраднатите пари трябва да се подчиниш на чичо Сам. Всички които гласуват за военна помощ на Украйна са крадци и трябва да влязат в затвора и да им се конфискува цялото имущество до девето коляно!
96
0
 
5
 
! Отговори
Ебем ти морала преди 2 години
До Me: Твоя морал е сатанински и дано скоро се върнеш там от където си изпълзял ДЕМОНЕ!
95
3
 
12
 
! Отговори
само питам преди 2 години
До Me: Морално ли е да помагаш на престъпници, терористи и убийци на собственото си население? Днес в 6 ч. украйнските терористи, убийци на деца са ударили жилищен блок в Донецк като са разрушили двата горни етажа. ДЕТЕ на 5 месеца е в тежко състояние, както и майка му. Башата е мъртъв. Помагайте на тези ИЗ-РО-ДИ и дано и вас, вашите деца и внуци ви стигне съдбата на това 5 месечно дете и неговия баща!
94
2
 
3
 
! Отговори
104 преди 2 години
Малиии ке умра от старх бре, бай станчо от долно нанагорнище ме плаши със спиране на вода и ток.Шо ке праим сега?Треперя!
93
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка Българоубийци!
92
3
 
7
 
! Отговори
според мен преди 2 години
До Анонимен 103: Ти си роб, но все още не знаеш! Ще разбереш като влезеш в магазина и ти спрат тока и водата, а след като те калибрират ще бъдеш мъртъв роб!
91
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русоробите в България са макс 500к, нормалните сме много повече, така че не се изявявайте като гласа на народа! Еднопосочен билет към мацкфа за вас, търтеи!