Държавата ще плаща здравните вноски на бежанците от Украйна

ГЕРБ пита откъде ще дойдат парите
164
Държавата ще плаща здравните вноски на бежанците от Украйна
Снимка: БГНЕС

Държавата ще поеме здравните вноски на бежанците от Украйна. Условието е те да са получил статут за предоставена временна закрила.

Това става с промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от управляващото мнозинство, които парламентът прие окончателно.

С поправките в закона се създава практическа възможност тези лица да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от Националната здравноосигурителна каса.

Основният спор по време на дебата беше по темата откъде ще дойде финансирането. В закона е посочено, че въпросът ще бъде решен с постановление на МС.

Радослав Чолаков от ГЕРБ коментира, че този закон разрушава социалната справедливост в българското общество, а ситуацията с бежанците в момента е батак.

Костадин Ангелов от ГЕРБ настоя, че пари няма и единствената възможност е, ако МФ вземе от Сребърния фонд или от неприкосновения резерв.

"Много време беше проспано, законът не дава отговор на основния въпрос кой ще плати тези пари, откъде ще дойдат как ще стигнат до НЗОК, какъв е редът за украинците за записване при лични лекари", отбеляза той.

Асен Балтов от ГЕРБ поиска нов бюджет на НЗОК. "Аз разбирам, че около 22 милиона ще трябват за 70 000 бежанци, но тези 22 милиона не могат да покрият това, което ще бъде необходимо за здравето и лечението им. Наистина не знаем, откъде ще дойдат тези пари. По какъв начин да ще се плаща това решение. Не е ли редно бюджетът на НЗОК да бъде променен", каза той.

Шефът на здравната комисия в НС Антон Тонев от ПП посочи, че целта е да се предостави спокойна територия, а здравните грижи са част от това. Той припомни, че ЕС създава фонд за помощ на страните за бежанците и евентуално и оттам може да дойде финасирането.

Искрен Митев от ПП коментира, че става въпрос за по 26 лева на майки с деца, идващи от страна, в която падат бомби над главите им това не е добро решение.

"65% са заявили, че искат да започнат да работят, когато това се случи тези 26 лева, които трябва да плаща държавата ще бъдат взети от тяхното осигуряване", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЯ ОПОРКА ЗА ПЛАЩАНЕТО Я ПИШЕШЕ ТОЯ ТУКА И ЗА САМОЛЕТИТЕ - ЩО НЕ ГИ ДАВАМЕ ПАРИТЕ ЗА БОЛНИТЕ ДЕЦА, СЕГА СЕ ОКАЗАХМЕ БЕЗ АВИАЦИЯ ПРЕД ВОЙНА... ТА ТАКА С ОПОРКИТЕ МАЛЛОУМНИ РУСКИ.
35
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУБЛЯКА МОЖЕ ДА ПЛАЩА НА ПУТИН 3 ЛВ БЕНЗИН, А ДА ПОМОГНЕ НА НЕЩАСТНИТЕ ХОРА НЕ ИСКА! НО ГОСПОД ГЛЕДА...
34
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУБЛЯКА ОБИЖДА БЪЛГАРИТЕ И НАРИЧА ***!! ЕЙ ОПРАВЕТЕ СИ САЙТА, ЧЕЕЕЕ...ДА НЕ ЯДЕТЕ ДЪРВОТО!
33
40
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЧИ БЕНЗИН 3 ЛВ МОЖЕ ДА ПЛАЩАТЕ, А ДА ПОМОГНЕТЕ На нещастните хора, дето ги бомбардира касапинът путин, врещите?
32
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОПЕЙКАДЖИИ, НАЛИ СТЕ ЛАРЖ, ПЛАЩАТЕ НА ПУТИН 3 ЛВ БЕНЗИНА И НЕ ВИ БЪРКА, КВО ВИ БЪРКАТ НЯКОЛКО МИЛИОНА ЗА БЕЖАНЦИТЕ, ДЕТО ПУТИН НИ ПРАЩА? ТЕ ПОНЕ СА РАБОТНА РЪКА, А ОТ ВАС - ФАЙДА...
31
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължително е българското правителство да се погрижи за българите, а после за всички останали.
30
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рубляците тука , д ето кряскат ,ч е ще плащат за бежанците, иначе не са против да плащат на путин 3 лв. бензина... неегодници!
29
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не ги е срам! Плащам цял живот данъци, осигуровки.....а тези ще живеят като на курорт ама безплатен! Никъде по света го няма! Я МАРШ НА РАБОТА!
28
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе,с какво са по различни емигрантите от сирийски,афганистански или иракски произход та чак такова голямо ухажване на украинците?Значи около два милиона пенсионери могат да преживяват с 550 лева средна пенсия,минимума за безработица може да бъде 350 лева а тия трябва да го носим на ръце-ЗАЩООО?
27
2
 
32
 
! Отговори
пешо рендето преди 2 години
Нашите хора си умират без здравни,защото не ги приемат по болниците, но видиш на някакви ще им помагаме. Шопистан!
26
1
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
А на безработните Български граждани не ги плаща държавата?!
25
3
 
37
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
това е прекалено...Луксозните екскурзианти от Украйна,които се правят на "бежанци", са ЗАМОЖНИ хора,не са като ония от Афганистан и Сирия!!..ДА СИ ПЛАЩАТ битуването у нас!..Предостатъчно е че ги подслоняваме,при това не в бежански лагери,както е редно,а по луксозни хотели..НИЕ-уж осигурените, си плащаме "като попове" и за операции,и за лечение,а на тия-всичко "на тепсия" Така не може! Първо трябваше да поискат и получат пари за тая цел от ЕС и после да се правят на "много загрижени хуманисти".
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние българите ,как да се регистроираме ,кото бежанци !? В Германия са ги настанили в палатки , и едиствено, ако почнат работа почват да ги осигуряват ?
23
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аz преставам да си плащам zдравните осигуровки.
22
18
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Ритуалните християни под мен се надпреварват да покажат кой по-малко превъплъщава пропагандираните от тях християнски ценности. Неам думи :)
21
1
 
26
 
! Отговори
Тук преди 2 години
Време е за истинска революция !
20
1
 
50
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Не съм съгласна с това решение на държавата.Продажници престанете да се гаврите с хората уважавайте първо своя народ.Вече ни прелива чашата .
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако работят да имат
18
1
 
42
 
! Отговори
стига бе преди 2 години
И какво излиза, че в тази т.нар. държава да не си нормален българин, а някакъв маргинал или т.нар. бежанец. Ако си от първите, работиш и си плащаш всичко, а насреща не получаваш почти нищо, независимо, че издържаш държавата. Ако си от вторите, държавата те издържа, а не работиш и не си плащаш нищо?!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ? Какво налага това ? Или целта е сега да дадем едни пари и после от европа да ни ги върнат двойно примерно. Наистина не разбирам защо ?