НС отпусна 50% от парите за пътища, ГЕРБ скочи: Няма това право

Ще решава ли парламентът и за спортните екипи по художествена гимнастика?
101
НС отпусна 50% от парите за пътища, ГЕРБ скочи: Няма това право
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След близо пет часа дебати и на фона на протести на служители на пътните фирми под прозорците им, депутатите решиха сега да бъдат изплатени 50% от парите на пътните строители или над 650 млн. лв.

Останалите ще бъдат получени след оценка от комисия и с решение на парламента.

Строителните фирми ще получат и 100% от парите за маркировки, знаци и мантинели.

Очаква се плащанията да започнат две седмици след  решението на парламента, а забавените ремонти на пътища могат да започнат след Великденските празници.

Още по темата
По време на дебата Нестимир Ананиев от ПП призна, че държавата е притисната до стената и трябва да вземе някакво решение, защото в момента никой не подвържа пътната мрежа.

"Няма мантинели, което води до повишен риск от катастрофи и жертви. Предстоят празници, предстои летният сезон, когато стават най-много произшествия с най-много загинали и ранени“, каза той.  

Ананиев обвини бившите управляващи от ГЕРБ, че първоначално са договорили проекти за над 700 милиона лева, но след като са разбрали, че губят властта, са увеличили сумата на над 3 милиарда лева, които обаче не са били предвидени в бюджета.

От ГЕРБ категорично отрекоха обвиненията към тях и настояха, че парламентът няма правомощията да вземе такова решение, защото въпросът е в правомощията на правителството. "Защо НС трябва да носи отговорност и да решава тези проблеми, които са в правомощията на Министерски съвет“, попита Христина Ангелкова.

"Платете на 100% на фирмите за това, което са си изработили без да си измивате ръцете с Народното събрание“, призова тя.

Младен Шишков от ГЕРБ коментира, че именно заради качеството на пътищата построени и ремонтирани по време на управлението на ГЕРБ, жертвите по пътищата са намалели два пъти.

Кирил Ананиев от ГЕРБ предупреди, че ако парламентът  вземе това решение, ще бъде прецедент.

"Утре всеки един министър, който не може да се справи с даден проблем, ще иска парламентът да го решава. Утре може да взимаме решение как да се сформират спортните екипи по художествена гимнастика. Щом създаваме прецедент, може да се стигне и дотам", коментира той.
 
Борислав Гуцанов от БСП се обърна към депутатите от опозицията: "Не ви ли е неудобно от ГЕРБ да говорите за пътища при положение, че пътищата се превърнаха в нарицателно за корупцията през последните 12 години,
трябва да си носител на "Оскар", за да излезеш тук и да говориш за пътища“.

"Как може да имаш налични 700 милиона и да подпишеш договори за 3 милиарда лева? Репликата "ремонт на ремонта" стана нарицателно за начина, по който се правеха те през тези години", скочи той.

Лобомир Каримански от ИТН, който е и председател на бюджетната комисия в парламента, коментира, че не е редно да се пише, че парите на пътните фирми ще се платят от бюджета на АПИ, а това трябва да се направи от централния бюджет.

Той предложи проектът за решение да мине през бюджетната комисия, защото това е вид скрита актуализация на бюджет.

"А аз няма да допусна това. Питайте председателя на парламента защо вкарва точката в дневния ред днес – днес следобед ще има бюджетна комисия и сме предвидили да гледаме проекта за решение. Но ако разбира се пленарната зала го приеме сега, няма да има смисъл и ние да го гледаме“, каза Каримански.

В последствие той оттегли предложението си, за да не се налага депутатите от ИТН да гласуват, след като Тошко Йорданов посочи, че предложението на Каримнски е напълно основателно, но призова законотворците от неговата парламентарна група да одобрят предложението на ПП, за да постъпят коалиционно.

"Противоконституционно е това, което ще направим, но ние от ИТН ще сме коалиционно верни и тъпи, но като ще е така, искаме отделна комисия от всички парламентарни групи, която да одобрява големите плащания", настоя той.  

Иван Митев от ПП обвини ГЕРБ, че са притискали фирмите и са вкарвали от договор в договор без да им плащат.

"Сега ние трябва да платим, вие сте рекетьорите" , обърна се той към депутатите от бившата управляваща партия.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че с това решения се отнемат правомощия на МС.

"Но правомощия на правителството не могат да бъдат прехвърлени на НС, дори и с решение на НС, защото това нарушава баланса на властите. Това може да го направи само Велико народно събрание", посочи той.

Любен Дилов от ГЕРБ коментира, че явно случаят е библейски сюжет, защото служи като смокинов лист за премиера.

Според него целият проблем идва от министър-председателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
8
 
! Отговори
Бебе преди 2 години
Какво го интересува Киро какви права и задължения има. Вече всички разбраха, че този човек прави каквото си реши. Обърна държавата и законите на опаки.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не пишете за к.....ските номера на жотева, с извинение
42
5
 
5
 
! Отговори
ТАКА И ТРЯБВА. преди 2 години
ДА СКАЧАТ КАТО УЖИЛЕНИ. СЕГА КОМИСИЯТА ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА РЕВИЗИЯ НА ДОГОВОРИТЕ. ПРОВЕРКИ ДО ДУПКА. А ТЕЗИ ПЪТЕЩАРИ ДА ДАДАТ ПАРИТЕ ЩО ДЪЛЖАТ НА РАБОТНИЦИТЕ. НЕ ДА ГИ ЗАБУТАТ У ДОБАЙ.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..... и последно Тунела под Шипка ще се строи, въпреки заявленията на Министър Караджов, че това е първото нещо което ще спре и множеството му интервюта по телевизията. Явно бизнеса знае къде да пипне политиците !
40
12
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Един трагичен виц. Хем да се смее човек,хем да реве. Значи разни турски строителни фирми,които от 30 години грабят Българите и чиито работници нямат грам инженерни познания ще получат пари за некакви намазани с фалшив материал "пътища", без да забравяме,че първоцел бе разграбването на исторически и археологически паметници на културата...Българската култура. Е,добър тандем са ПП и ГЕРБ. А аз спя по улиците и деля трохи с гълъбите. Това е фалит на всекакъв човешки морал. Не Държава,а турскеnефъ!
39
9
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Естествено, че според герб няма такова право. Според тях само Тиквата има право да дава, по негова преценка.
38
7
 
6
 
! Отговори
брех преди 2 години
Защо скача герП, другите 50% са в зайчарника при "лидера"?!
37
2
 
2
 
! Отговори
Ремонт на ремонта преди 2 години
Айде ремонтирайте я тая държава, че и ние да я ремонтираме.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да спонсорирате украинци и може да станем по-добре.
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, виж къде му са мислите на дъртaка ананиев - гимнастички му се прищели :)
34
10
 
14
 
! Отговори
На тъп народ преди 2 години
Герб му виновни?! Какво прави този Грозданчо Караджовия като министър там ... иска да взима заплата на министър но без да носи отговорност тЕррикатът му с тЕрриккат, позор! Оставка!!!
33
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каскетът казал на депутатите от ЕП, че до 15 дни ще има резултати по разследванията за баце, пък после замрънкал, че няма да успее за 15, поне 2 месеца още трябвали :):):)
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гостенка Тол таксите са 100 милиона $ на година и то в най-добра година. При криза падат под 20 милиона $ и по-малко. За нови строежи и ремонти трябват 1-3 милярда $ на година зависи къде се строи а в планините още повече. За тунели сложи още 1 милярд $.
31
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе герп що така драпат за власт? Доброто ли ни мислят или искат още да грабят? Като гледам последните 12 год май второто?
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една година яко крадене на харвардските корифеи.Никой не знае къде отиват всичките милиарди които теглят.Дано час по скоро да си подадат оставката,че народа ни изстрадал дълго ще се съвзема от тяхното управление.Радев и той се покри,простото го натириха от РСМ,Асенчо сключи сделка с офшорка за млрд и продаде енергетиката ни срещу огромна комисионна,пияницата щял да вдига глобите на 200-300лв,Наско щял да публикува всеки петък нов клип да му обърнат внимание.Махайте сееееееееееееее!!!
29
7
 
8
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
До Анонимен Самолетите не са платени от ГЕРБ, а от държавата, договорът е сключен с държавата не с ГЕРБ. ТОЛ ТАКСИТЕ са достатъчно дебели за да се строят пътища, но те трябва да се поддържат, не само да се разрушават.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гостенка Много ясно че ще спрат строежите защото държавата ще фалира и хората не остана население. Като няма пари няма да строят пътища. Отделно има и 10 милярда $ платени от ГЕРП за самолети на САЩ и за помощи за украинците.
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако зависи от герб, 3 милярда ще им дадем, че да захранят касичката.
26
7
 
12
 
! Отговори
МС си изтри... преди 2 години
.... срамните места с НС.....А Просто Киро и Кокорчо се скриха катПРЪДНЯ Вгащи....
25
13
 
13
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 2 години
"ГЕРБ скочи: Няма това право" Щом ГЕРБ не са съгласни да дават парите, тогава работниците с камионите от "Автомагистрали" и други, да се паркират пред централата на ГЕРБ - оттам да искат пари, от чекмеджетата на банкянския мафиот!