Асен Василев: Можем без руски петрол, но би оскъпило горивата

Страната ни може да поиска изключение от петролното ембарго
4 май 2022 16:19, Нели Христова
127
Асен Василев: Можем без руски петрол, но би оскъпило горивата
Снимка: БГНЕС

Чисто технологично, България може без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата. Затова, ако Европейската комисия допуска изключения от петролно ембарго ще се възползваме от правото си също да поискаме такова изключение. Това заяви финансовият министър Асен Василев в интервю за седмичника "Капитал".

Разговорът е воден преди обявеното днес в Европейския парламент предложение на Европейската комисия всички страни в ЕС да спрат доставките на руски нефт от ноември, а на руски горива - от края на годината. За Унгария и Словакия се предвижда изключение до края на 2023 г. Този план предстои да бъде одобрен от лидерите на страните членки, които вероятно ще се съберат в Брюксел следващата седмица.

Няма проблем да бъдат подновени доставките на природен газ от Русия за България, защото договорът с "Газпром" не е прекратяван, просто те спряха да го изпълняват, обясни още Василев и добавя: Работим по арбитраж по повод едностранно нарушаване от руска страна и сме поискали от ЕС да се разгледа злоупотреба с господстващо положение на пазара от страна на "Газпром".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
без всичко можем, без живот също, в крайна сметка, на кой му е необходим живота на плебейте, на плебса, на пролетариите?!
77
0
 
26
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Стига споменавахте Жан бе!Помня го това време!Направиха му постановка,понеже не искаше да продаде и предаде страната си,за разлика от тези атенмюх!
76
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже не можем без руски петрол и газ, ще си ги доставяме през нашите посредници на тройни цени. И това не е спекула и ограбване - това е пазарна икономика. Всяко ембарго ражда контрабанда! Едни бандити стават хипербогати за сметка на онези, които си прекланят главичките...Вече сме в супата на човекоядците.
75
0
 
23
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Подготвят ни за това което идва .Обедняване и фалити ни чакат.
74
0
 
14
 
! Отговори
Санитаря преди 2 години
Ачко пак се опули... Замирисва тая работа с моженето
73
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чисто технологично ние и без ток можем, можем да се върнем два века назад примерно. Като сме мързеливи да идем на протест и да ви разкараме, сега ще мизерстваме за пореден път
72
0
 
19
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Можем и без американски разсилни. Без много неща можем.
71
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
парашутист. Ай заминавай си.
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да СЕ забрани на хора които не плащат данъци тук да негласуват Докараха чалгарите тези невнятни некадърници докараха пъпъ и старите Мутри от БКП ПОЗОР
69
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА ПРЕМИНАВА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ.ПРИГОТВЕТЕ СЕ ЗА МАСОВИ ФАЛИТИ И РАЗМИРИЦИ.КОГАТО ПУСНАТ И БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕЛ.БОРСАТА ОЧАКВАЙТЕ ЦЕНИ ПОНЕ Х2 ИЛИ Х3НАПРАВО МОЖЕ ДА ЗАКРИВАМЕ БЪЛГАРИЯ
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономика 101, какво става като изкуствено намалиш търсенето на дадена стока, а съседа ти може да купува и да ти продава на старата цена? Аман от тоя ЕС, Европа ще стане най-скъпото място за живеене, заради тея смотани бюрократи... Кога България ще почне да мисли себе си и да освободи пазарите си? За Ддс и акциз върху петрола, а и не само кога ще го махнем? Как може да се конкурираме, с който и да било, ако 40% от всяка стока е само енергията за производство? Аман от псевдо-спасители
67
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОКОРЧО А БЪЛГАРИЯ МОЖЕ И Е НАЛОЖИТЕЛНО БЕЗ ТЕБ ДАСЕ УПРАВЛЯВА ОСТАВКА КОКОРЧО ОСТАВКА Я КАЖИ КАК СИ ОСЪДЕН ОТ АНГЛИЙСКИЯТ СЪД ТОЗИ ЛИ ЩЕ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА НИ ОСТАВКА РАЗСЛЕДВАНЕ
66
0
 
18
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Вече зареждам на 3.49 и ям хляб на 2 лв. колко още?!Акциза наполовина кога за овладяване на инфлацията само от митници имате за 1 тримесечие 2.5 милиарда,ами нап,кат и т.н. направете нещо инвестирайте в държавни бензиностанции,хлебозаводи,тец,аец, във нови тръби и филтри за ВИК,по Тракия всички караме само в лявото платно дясното дупка до дупка за другите пътища без думи!Една отсечка 50м на изхода на Бургас в посока сл.бряг 2 месеца и половина стой чака да дойде летният сезон като всяка година!
65
0
 
12
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До МинаМинче, на тоя хал сме заради такива "родолюбци" в чужбина като теб.. Вие ни ги натресохте - първо чалгарите, а после и тия. На тия дето са извън страната повече от 6 м за година да им бъде забранено да гласуват. Ай сиктир..иначе мн знаете и много насериозно се взимате ама после ние сърбаме попарата..
64
1
 
24
 
! Отговори
ами преди 2 години
"Чисто технологично, България може без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата". Това го знае всеки трезво мислещ човек, кокорчо....Без пертол и газ в днешно време няма как да останеш,но проблема идва от цената,която ще плати бг народа за тази ненормална атака срещу Русия от ваша страна.Какво ни направи Русия,нападна ли ни,има ли вероятност да ни нападне,взе хляба от устата ни ли,какво толкова направи,че се отказахте толкова лесно и елементарно от изгодните газ и петрол за БГ?!?!?
63
1
 
8
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
Сега е по лошо отколкото при жан виденов каде са протестите или никой не плаща
62
0
 
19
 
! Отговори
Орбан vs Василев преди 2 години
1. Виктор Орбан днес каза: Унгария няма да приеме вето на вноса на Руски петрол. Точка. 2. Асен Василев: "ако Европейската комисия допуска изключения от петролно ембарго ще се възползваме от правото си също да поискаме такова изключение"... И ако ни разрешат такова изключение - това е добавка от мен. РАЗЛИКАТА Е ОЧЕВИДНА!
61
0
 
16
 
! Отговори
Кауфланд преди 2 години
След месец хляб -5 лв олио -10Кой разбира тук се спира само при нас са промоциитеТрябва да платиме войната на украйна
60
0
 
11
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 години
Ние можем, защото нямаме производство и реална икономика, но виж Германия и други не могат. Питай шефа на BASF колко дена ще работят без руски газ ? Там където е текло пак ще тече. От Африка вкарвайте нефт и въглища нали сте учили икономика много е "изгодно" . Откажете се от минералните торове зърното, редките метали ние можем ние нямаме селско стопанство, нямаме и високотехнологично такова.
59
1
 
1
 
! Отговори
Мина преди 2 години
До MONADБраво един буден Българин