Петков: Водим преговори още азерски газ да потече преди края на юни

Към момента има достатъчно количества и цената не е скочила
183

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки едностранното прекратяване на договора от страна на "Газпром" и опита за извиването на ръце, ние не спряхме подаването на газ и сега работим по варианти, които да решат проблемите не само на България, но и на целия регион. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на изслушването му в НС за доставките на газ.

"Приоритетите на правителството са ясни и са три – да има достатъчно газ, доставките да са с минимален риск и трето да бъде на най- добрата цена, така че българската икономика да е конкурентоспособна", посочи той и добави, че газоподаването не е намаляло и цената към момента не е скочила.

Петков коментира, че настоящото управление е заварило пълна зависимост от „Газпром“, отказ от 70% от азерския газ, който беше на една-трета от цената на"Газпром", тръба за връзка с Гърция, за която се говори от 10 години и която не е довършена.

"Всичко това, когато цените се увеличиха 4 пъти", коментира премиерът.

Той припомни, че от "Газпром" е получено писмо за едностранна промяна на договора, в което е записано, че се иска да бъде отворена сметка в рубли, а плащанията в евро или долари ще бъдат превалутирани на цена, която бъде избрана от руската страна.

"Това означава, че ние не знаем каква ще е цената във всеки едни момент, това зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли. Руската страна казва - нарушаваме договора едностранно, цената на газа ще е каквато ние решим и доставките няма да са сигурни. Това е извиване на ръце, ние обаче бяхме готови за този сценарий", посочи Петков.

"От влизането ни на сегашните си позиции започнахме ежеседмично да проследяваме напредъка на газовата връзка с Гърция, минахме по цялото трасе и видяхме къде трябва да се забърза работата и успяхме да договорим една дата за физическото изграждане, която е 30 юни и тя е реална", добави той.

Премиерът припомни, че миналата година България се е отказала от 70% от азерския газ до 30 юни.

"В момента говорим с азерската страна и с техните инвеститори, за да договорим възможността да не чакаме до 30 юни, а да получим газа в началото на юни или дори в края на май", информира той.

В София ще дойдат министрите на енергетиката на Италия, Гърция, Румъния, РМС, Украйна, Азербайджан, Турция за обсъждане на купуване на газ, каза още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
1
 
! Отговори
ЩЕ СВИКНЕТЕ , БЕ... преди 2 години
РУСКИЯ ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ УМРЕ , БЕЗВЪЗВРАТНО!---НЕМА ЛАБАВО!
130
2
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Руския енергиен монопол в България , бавно , но сигурно умира.Рева на комунистичската из мет , ще е гигантски ---защо им се спира хранилката с парите от Русия и това вече няма как да се върне.
129
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Чудесно помня --КАК ШКЕМБО КАРАКАЧАНСКИ И СТАНИШЕВ , висеха като сополи в Кремъл да чакат Бащицата Путин пред вратите му , като сополи...ВИЕ МАЙ СТЕ ЗАБРАВИЛИ ТИЯ ПИЕСКИ И СЦЕНКИ...?!....ПАК ОТ ТАМ СЕ ИСКА И СЕГА ДА НЕ ПРИЕМАМЕ Р.С.МАКЕДОНИЯ В ЕС!
128
2
 
1
 
! Отговори
М.РАЙКОВ: преди 2 години
В интерес на ЕС и САЩ е Р.С.Македония да бъде член на ЕС!///Това пречи единствено на русофилите у България, Сърбия и РУСИЯ!!!!///НЕЩАТА СА ПРЕДЕЛНО ЯСНИ!!!
127
1
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Руският газ пак ще стига до България,дори и да мине през Азербайджан.
126
0
 
13
 
! Отговори
КОЙТО ЛЪЖЕ.. преди 2 години
ТОЙ И КРАДЕ.... . ГОВОРЯ ЗА КИРО, РАДЕВ, РАШКОВ , НИНОВА, ТРИФОНОВ, БОЙКИКЕВ.......
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'и добави, че газоподаването не е намаляло и цената към момента не е скочила" -- нещастен канадски лъжец -- защо цените в магазините не спират да растат? Не си избран да обслужваш американски интереси...
124
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"миналата година България се е отказала от 70% от азерския газ до 30 юни" -- отказала се е защото цената е била окей, изгодно е било при газпром, нали, куха тикво канадска...
123
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Бързо забравяте -- нищо не забравяме и много добре виждаме всякакви евтини лъжи. 33 години американски санкции, които съсипаха България.
122
0
 
15
 
! Отговори
Оставка преди 2 години
Този нагъл лъжец и крадец още ли не е подал оставка!
121
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Саботаж в ЧиараБраво на тези, който са го саботирали!
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бързо забравяте.А от европейската мафия ли да бъде зависима, ти големия българин?
119
20
 
3
 
! Отговори
Бързо забравяте. преди 2 години
Не знам какъв българин трябва да си за да искаш държавата ти да е зависима от руската мафия. И да плащаш всяка година от скъпо по-скъпо рекет. Да рекет. Помните ли още преди кризата как изкараха документите, че от целия ЕС Русия продава най-скъпо газта за България? Помните ли СИК, ВИС 2, Мултигруп. Годините на руска олигархия в България.
118
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ДА ИМА АЗЕРСКИ ГАЗ ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА БАЛКАНСКИ ПОТОК
117
4
 
5
 
! Отговори
Саботаж в Чиара преди 2 години
Докато си говорим за руската зависимос вижте какво се случва. ПАВЕЦ Чиара е саботиран (от руски протежета) Най-голямата ПАВЕЦ в цяла югоизточна европа не работи точно в момент в който е най-нужен. За незнаещите ПАВЕЦ е батерия. Енергията от вятърните и фотоволтаиците се сабира в ЧИАРА за да може системата на НЕК да работи. Чиара дава на час ток колкото цял блок на АЕЦ Козлодуй. Саботажа в Чиара идва точно в момент в който възобновяемите източници са необходими на България.
116
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас кризата не е толкова страшна, колкото мерките по нейното преодоляване.
115
1
 
14
 
! Отговори
я преди 2 години
Евтин азерски газ е многократно претопляна манджа още от Първанов насам. Щом и сегашните се хванаха за тази химера - значи идея нямат какво да правят.
114
1
 
21
 
! Отговори
МУЧАЧОС преди 2 години
няма азерски газ, има газ от Русия, през азербайджан, турция, гърция, БГ посреднически фирми и от там до нас, 4-*** посредници, 4 надценки за транзитни такси. Много ще е евтин. Очакваме Епизод 2 - скъп газ, ама токова бил в цяла европа, да не се оплакваме.
113
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се окаже, че още е канадец.
112
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВНИМАНИЕ! РУКИ АГЕНТ ТУК ПРАВИ АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНА ПРОПАГАНДА, ЗАСТРАШАВА НАЦ. СИГУРНОСТ!