Започва финансова инспекция на "Експо 2020 Дубай"

Проверката е по искане на Корнелия Нинова
4 май 2022 14:38, Анисия Иванова
20
Започва финансова инспекция на "Експо 2020 Дубай"
Снимка: БГНЕС

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) влезе в Министерството на икономиката и индустрията за проверка на участието на България в "Експо 2020 Дубай" по сигнал на вицепремиера Корнелия Нинова, който тя изпрати до прокуратурата за финансови злоупотреби.

АДФИ ще провери как е сключен и изпълнен договорът и допълнителното споразумение за възлагане на обществената поръчка за подготовката и участието на страната ни в Световното изложение в Обединените арабски емирства. Ще бъдат проверени и извършените плащания по договора, съобщиха от министерството.

Финансовата инспекция ще продължи 30 работни дни, до 15 юни включително.

Министър Нинова сезира прокуратурата за участието на България в „Експо 2020 Дубай“ през февруари, а в началото на март Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство по сигнала.

Министерството на икономиката и индустрията предаде на държавното обвинение доклад от над 700 страници, в който е описано как на консорциума-организатор "България ЕКСПО 2020" са изплатени авансово 78% от средствата по договора, който е за общо 6 720 000 лв., а редица дейности не са изпълнени. Авансите са изплатени през 2019 и април 2021 г. 

Заключението на експертите от министерството бе, че в събитието са потънали милиони левове от парите на българските граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ГЕЧЕВ И СИЕ ДЕТО ФАЛИРАХА БАНКИТЕ КОЙ И КОГА ЩЕ И ПОТЪРСИ СМЕТКА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ПОГРОМА КОЙТО ИЗВЪРШИХА ВМЕСТО ТОВА СЕГА УПРАВЛЯВАТ ПОЗОР ПОЗОР СРАМ ИПОСЛЕ СЕ ЧУДИТЕ И СЕ ОСТАВЯТЕ ДА ВИ ЛЪЖАТ А МАДУРОВСКИТЕ МАШИНИ КОЙ ЩЕ РАЗСЛЕДВА ИЛИ ТОВА ТУК СЕ ПРАВИ ЗА СПЛАШВАНЕ
12
0
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Долна льжкиня отставкаНикога вече глас за теб
11
1
 
5
 
! Отговори
Йоаким преди 1 година
НЕ Е ЛОШО,НО ПИЛЕТА,ГРАДУС,ФУРМИ,ДУБАЙ И ПОСЛЕ ТИХО,ТИХО,КАТО ПРОВЕРКИТЕ НА ГЕШЕВ!НИКОЙ ВЕЧЕ НА НИКОГО НЕ ВЯРВА!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А инспекция за сделката с Техноимпекс, кога? Кажи Нинова, кога?
9
0
 
3
 
! Отговори
Некъв кестен преди 1 година
Кака, направи ревизия на К-55 във Варна и на Демакс. Тогава ще повярваме, че не си същата кат Боко Тиквунски
8
2
 
9
 
! Отговори
Хей преди 1 година
Лелко със вид на булдог, и със същата захапка за власт пари и корупция. Скрий се в БZП и престани да се дуеш със резките корумпирани милионери във терористичната от 100 години партия. Партия позор, издигнала " президент" позор и довела само до банкрути България. Стига със това БZП хора!
7
3
 
12
 
! Отговори
Съд и затвор! преди 1 година
Тази дебелата властолюбка да каже , че изнесе оръжия вече за 2 млр. лева и да не лъже, защото всички знаем и виждаме как се товарят и изнасят за Украйна.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова, в безпомощно състояние си ...
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртата квачка почна да обикаля като оная оффца Манолова, аре кротнете се малко и си гледайте работата, да се прати оръжие в Украйна още днес!
4
4
 
8
 
! Отговори
пак простотия преди 1 година
Тя държавата ври и кипи, всичко скача, ние се чудим, какво друго да правим. Газ няма да има, горивата скачат. Тез papagali нищо не правят.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи излиза, че държавата по времето на крадците от ГЕРП е платила 6 милиона евро за да се покажат 2 тенекии сирене от мандрата на Шиши, .......хайдути
2
4
 
10
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Тази направо върви с рогата напред срещу прецедента,ами ако Божката спре финансите ко праим, как Румката ще изкара хората на улицата,гладна мечка хоро не играе.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се съмнявам, че е имало злоупотреби. А павилиона на България беше доста беден. Поне за тези пари можеше да се покажат много повече неща и да се привлекат туристи.