Безсмислени вътрешни битки, липса на диалог...пред разпад ли е коалицията?

Коментар на политолога Светлин Тачев и PR експерта Любомир Аламанов
Обновена: 6 май 2022 22:19 | 6 май 2022 22:15, Анисия Иванова
105

"Коалицията успя да направи прескачане на първия разпад по пътя си, тъй като пред нея има две кризи, които са външнополитически, но се отразяват вътрешнополитически - Украйна и казусът със Северна Македония", коментира политологът от "Галъп" Светлин Тачев в студиото на "Денят ON AIR".

Тачев призна, че компромисът между историческите антагонисти "Демократична България" и БСП за военнотехническата помощ за Украйна може и да е спасил коалицията, но според него това ще се отрази негативно на електоралните нагласи спрямо тях.

"Ако има проблем, то той не е в това конкретно решение. По-големият проблем е какво правят през останалото време. Не може цял ден да се карат за 2 места в 2 парламентарни комисии. Това е загуба на време в момент, в който бушуват няколко кризи накуп", смята PR експертът Любомир Аламанов.

Той отбеляза, че хората не са свикнали на такава комуникация между коалиционните партньори. По думите му от комуникационна гледна точка няма задкулисие, защото коалиционните партньори всичко си казват.

Един от белезите в това управление е и липсата на диалог вътре в коалицията. Вътре в нея те си създават собствени малки кризи, които непрекъснато поставят под изпитание стабилността на кабинета, допълни Тачев.

"Най-вероятно никой не иска избори, защото е толкова сложна ситуацията, че кой би искал да управлява, ако наистина войната чука на нашите порти? Какво ще се случи, ако до 2 седмици се случат прогнозите и Русия наистина нахлуе в Молдова", попита PR експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В момента за никоя от парламентарно представените партии, освен "Възраждане", не е изгодно да има предсрочни парламентарни избори, не се знае как гражданите биха отговорили електорално. Но има голям проблем в това правителство: вместо да се занимават с всички кризи, те водят вътрешни битки, които са безсмислени", посочи Тачев.

Според политолога в студиото, ако управляващите се опитат и успеят да прекарат страната през кризите през следващите месеци, биха имали по-дългосрочна възможност да управляват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
10
 
! Отговори
NoirFire преди 2 години
Да внимава с Русия обаче, Украйна е подготвяна за войната доста време от Запада, половината гори, ние сме малки и си нямаме нищо, тук цъфнат ли руските танкове цялата страна ще гори до дни, това не е шега работа.
51
5
 
3
 
! Отговори
NoirFire преди 2 години
Бойко отегчава , Кирчо забавлява , нека ни посмее половингодина-година докато се извъди нещо ново за което да дадеш гласа си.
50
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ситуацията в коалицията печели единствено Бойко, но ако са толкова загрижени за личния си интерес, че се карат само за позиции и постове, по-добре Бойко да се върне.
49
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Кирчо признава, че не може да се справи, но като че другите са виновни за това! Еми това е типичното мислене на въздухар!
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има леви, има десни. Има диалог. Медиите наричат диалога караница, различните мнения липса на единство. Единството наричат липса на диалог и различни мнения. Единството наричат диктатура. Байко беше превърнал парламента в гумен печат за престъпленията си, депутатите във винаги съгласни калинки. Диктатура от путински вид.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коалицията може и да не се разпадне понеже държат кокала здраво, обаче забелязваме как няколко партии стремглаво тръгнаха към 4%, ДБ почти сигурно, ИТН пак надолу БСП след като има двама нови леви играчи и те са натам, та мисълта ми е бъдеще нямат дори и изкуствено заради войната да задържат малко още властта.
46
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 54"Тиквата беше престъпник, тия са пълни неадекватници! Направо се чудя кое е по-пагубно за България..." - матрялът дето гласува за тях?!
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо е във втора група на детската градина! Поне по акъл.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано разпадането да е по-скоро. Калпави хора такива.
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
украинските защитници унищожиха 3 танка, 8 артилерийски системи (включително 4 залпови ракетни установки), 7 единици бойни бронирани машини, 3 единици специална техника и една вражеска машина.Също така части за противовъздушна отбрана в небето на украинския Донбас свалиха 7 безпилотни летателни апарата от типа Орлан-10
42
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През текущото денонощие, Украинската армия успешно отблъснаха 8 вражески атаки. Благодарение на умелите действия и умения нашите войници нанесоха загуби на руските окупатори", се казва в доклада
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Донбас въоръжените сили на Украйна отблъснаха 8 атаки на нашественици, унищожиха 3 танка и 8 артилерийски системи.
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Байко само един мислеше и си сменяше мнението през 20 минути, а герберските калинки завиваха по волята на Вожда и не мислеха. Калинките бяха станали на луди калинки да защитават променливото мнение на Вожда на калинките.
39
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОАЛИЦИЯТА НЯМА ДА СЕ РАЗПАДНЕ
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя държавата е вече пред разпад, те за коалицията ми говорят.
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро скочи щом чу протестиращите да искат оставката на транспортния министър. Защото от него прибира пари, с които милионерът-министър спонсорира ПП. Заедно са си спретнали далаверите и сега, тъкмо да почнат да получават дивиденти, тук някакви си транспортаджии, искат да им прекъснат хубавия бизнес. Я, се разкарат през вратата, нали Кире?
36
2
 
14
 
! Отговори
КОВИД Новини преди 2 години
Интересно, как така, като по Команда, КОВИД Новините изчезнаха! А Нещата Загрубяват - Центъра по Контрол на Болестите в САЩ призна, че 9 умрели от Ваксината са Потвърдени!! Истината е, че не 9 те убиха Милиони, просто в тези 9 случая, няма как да измислят нещо друго и трябва да ги признаят! а в България те пишат КОВИД, естествена смърт и т.н. никой нищо не проверява, разследва и т.н.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
36 Един премиер не е шоу звезда, а държавник, който трябва да решава проблемите в държавата, за доброто на хората. Добрият премиер никога не омръзва
34
0
 
17
 
! Отговори
чудно преди 2 години
Искахте промяна , а сега ревете ? А това е само началото , тепърва идва интересното .
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, не е важно как си успял да влезеш, важно е, как ще излезеш. Май ще бъдеш ти, наританият през вратата. Забравил си, заради какво си на този пост. За хората, не за "своите хора" само. Някой бил търсил скандал, ами то поводи бол, и все вие ги давате. Каква наглост си само!