Дацов: Намаляването на ДДС е абсолютен популизъм и глупост

Според него може да бъде застрашена и пенсионната система
17 май 2022 22:09, Александър Попов
22

14-те мерки, които от правителството обявиха, не са антиинфлационни, а са в подкрепа на икономиката. Без стъпки за овладяване и контролиране на бюджетното салдо, всички мерки са обречени политически действия, заяви финансовият експерт Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му да овладееш инфлацията е като да овладееш горски пожар – правиш просеки около пожара и оставяш всичко по средата да изгори. И се изисква системност на мерките.

"Намаляването на ДДС е абсолютен популизъм, глупост, и си има цена. Абсолютно безсмислено е да правиш нещо, което струва пари, не бори инфлацията и не намалява цената. Намаляването на данъците би имало смисъл, ако тези данъци останат за постоянно на ниските си нива, но те няма да останат. Ако мерките се махнат, автоматично цените ще скочат на другия ден", изтъкна финансовият експерт.

Дацов е против икономическата теория, според която колкото повече харчиш, толкова по-бързо вървиш напред. "Политиката на експанзия в повечето държави води до провал, защото тя ти купува време, да речем 5-10 години, но със сигурност след това икономиката ти забива такъв шамар, че просто ще ти се завие свят", подчерта той.

По думите му изпреварващо нарастване на пенсиите застрашава устойчивостта на пенсионната система. "Има още поне 2-3 години, в които бюджетът може да издържи, преди да е толкова дебалансиран, че да се наложи вдигане на данъците", смята Дацов.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
БЪБ преди 1 година
Някой доктор може ли да предпише хапчета против глупост на Дацов?
18
0
 
0
 
! Отговори
БЪБ преди 1 година
Обърни се към Радослав конкретно с твоята забележка за правилното изписване на думата намаляване. Защо се обръщаш към всички?
17
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Могат, но докато доларът стабилен, а това в дългосрочен план хич не е сигурно.А що се отнася до Дацов, сигурно ще го обесят, както са правили с чернокожите ро.би. Особено ако добави, че с тези високи харчове ще загробят бъдещите поколения. Каквито глупости разправят в България, при много по-нисък дълг.
16
0
 
4
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Бюджетът на Сащ може да е дисбалансиран, НО те могат нещо, което България неможе. Да печатат долари когато си искат.
15
1
 
3
 
! Отговори
БЪБ преди 1 година
Така, бюджета на С.А.Щ. е много дебалансиран. ОК. Как мислите, ако Дацов излезне там в някой вестник и започне да ръси същите "експертизи" относно тамошната икономика, какво мислите, че ще му се случи?
14
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До ГЪБИкономиката не е чак толкова точна наука като математиката и физиката например, затова са възможни най-различни интерпретации...
13
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До 4 На САЩ бюджетът им е много по-дебалансиран от нашия, както и на много други държави. В това отношение Дацов говори пълни глупости. Просто е десен икономист и не иска да се раздават пари на калпак.
12
0
 
2
 
! Отговори
ГЪБ преди 1 година
С икономиката е като с готвенето. Всеки има мнение по темата. Това че можеш да броиш парите и си прочел две или три книги по икономика не те прави икономист.
11
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Съгласен съм с Дацов. Експанзионистичната бюджетна политика не води до нищо хубаво, когато е продължителна, но същото важи с пълна сила и за рестриктивната(ограничаваща) политика. Затова трябва да има балансиран подход. Дълги години в България бюджетната политика беше рестриктивна, което донесе със себе си своите негативни последици върху благосъстоянието и здравния статус на населението...
10
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Намалението на ДДС ще има ефект ако се направи под формата на възстановяване на ДДС срещу представени касово бележки: Така парите ще отиват при потребителите, ще се изсветли оборота на фирмите както и доходите на хората. Ако се направи като хората даже ще може доста индивиди да се изкарат от социалната система защото се водят социално слаби, а харчат повече от "богатите работещи". Ако е директно намаляне на ДДС на стоки просто разликата ще остане във фирмите - видяхме ресторантите и хотелите.
9
3
 
4
 
! Отговори
БЪБ преди 1 година
Вероятно Дацов разбира от икономика също толкова колкото и пудела на Бай Дън.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлация се намалява с вдигане на лихви от Централна Банка. Толкова дълго сме във валутен борд че икономистите ни са като африкански икономисти и са забравили всичко което се учи в училищата по икономика...
7
2
 
3
 
! Отговори
Ал Тиквоне преди 1 година
Верно ли бе , другарю Дацофф, значи Германците са много глупави с тяхното намалено ДДС за храни , лекарства, книги и стоки от първа необходимост.
6
0
 
2
 
! Отговори
БЪБ преди 1 година
Ами питайте Дацов, той нали е опакован като велик икономист, специалист по всичко.
5
0
 
1
 
! Отговори
румен преди 1 година
До БЪБ И какъв е,кажи ако знаеш,да научим нещо..
4
0
 
4
 
! Отговори
БЪБ преди 1 година
Нещо за бюджета на С.А.Щ. да кажат специалистите по българския бюджет.
3
4
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
За ДДС е прав.ДДС може да се намалява в държави с прогресивно облагане на доходите.При плосък данък 10% и намалено ДДС,бюджета ще се продъни.
2
3
 
4
 
! Отговори
БЪБ преди 1 година
Този специалист казва "икономиката ти забива такъв шамар, че просто ще ти се завие свят". Само това е достатъчно за да се разбере, че човека е силно глупав.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е като нейков у всяко гърне мерудия.Аман от "специалисти"!