Георги Гьоков: Мерките, които предлагаме, са социални

Не може хората да се оставят да се спасяват сами, посочи социалният министър
19 май 2022 19:50, Красимир Ангелов
37
Георги Гьоков: Мерките, които предлагаме, са социални
Снимка: БГНЕС

Мерките, които предлагаме, не са антиинфлационни, а са социални, да помогнат на хората във времена на инфлация. Това каза пред БТА в Кюстендил министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той посочи, че приема критиката на опозицията, че по този начин се стимулира инфлацията, но допълни, че не може "хората да се оставят да се спасяват сами".

Още по темата
"Мерките ще станат факт, когато бъдат одобрени от народните представители, ако те ги приемат и като законодателни промени, и като актуализация на бюджета. За мен най-реалистичният вариант е индивидуалните пенсии на всички български пенсионери да бъдат вдигнати с десет процента и след това към изчислената нова пенсия да бъдат добавени механично по 60 лв. за всички, като това да бъде новият размер на пенсията от 1 юли. Това прави увеличение на пенсиите средно около 20 процента", каза министър Гьоков.  

Той посочи, че ако се приложи това осъвременяване на пенсиите, минималната пенсия от 370 лв. ще бъде увеличена с 97 лв. и ще стане 467 лв. (ръст с 26,23 процента). Увеличението на пенсиите пък ще струва на бюджета около 1,5 млрд. лв.

Министърът посочи, че вероятно след отпадането на ДДС за хляба това няма да намали стойността му с 20 процента, защото в нея влизат и други компоненти, но е категоричен, че цената на хляба ще падне.

Той посочи още, че в момента "коалицията е желязна и няма кой да я свали отвън".

"Вие виждате, че протестите са инспирирани от политическа сила, колкото и да се твърди, че те са икономически. Имаме много хубаво коалиционно споразумение и докато всички го спазват, няма кой да свали управлението. Според него хората не отчитат форсмажорни обстоятелства като войната в Украйна и повишаването на стойността на енергоносителите, а оттам идва усещането, че има нестабилност и противоречие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сте ли забелязали че тоя кво каже винаги става точно обратното.А и друго да ви кажа бесипар да повиши нещо в стандарта на живот!това е пълен абсурд!!!
10
2
 
22
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
60лв. ги взимаме и сега само сменихте името им и ги слагате в пенсията . кво толко се хвалите че ше увеличите пенсията ?
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се разбра какво става с тавана на пенсиите. Сега ще ми вдигнат пенсията от 3500 лева с 10% на 3850 лева, но тавана пак ли ще е 1500 лева и ще ми крадат по-голямата част от пенсията?!
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези социални мерки на мин.Гьоков в изпълнението на НОИ ги видяхме през декември м.г. На половината пенсионери чиновничкките от НОИ забравиха по 6 години и то в едни и същи времеви периоди. Второ: отговори на жалбите по повод забравянето нямаше. Трето: нито синдикалистите от КНСБ, нито тези от Подкрепа не се включиха в акцията по жалбите. А Гьоков си е бесепар и мотото на тази партия е Заедно можем повече да крадем Показаха го. И сега ще го покажат!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баща ми беше началник в мините. С 25 години подземен стаж. Получава 1300 лв. пенсия. Сега ще му я вдигнат на 2800 лв. Да ни е жив и здрав още дългиии години! Че иначе кой ще ни дава цялата си пенсия.
6
0
 
23
 
! Отговори
При преди 1 година
Вас всичко е около, средно. Никога точно. Така беше и декември. Едни фанфари, после едно нищо. Жалвах се за липсата на увеличенията за 2017,19 и 19 години. От НОИ отговориха, защото били увеличили коефициента на 1,35. Но другите индексации са оставени. Нито НОИ, нито социалното м-во дават адекватни отговори. Всичките им отговори са оборими с факти и документи. Лъжци! Поредната гавра с всички
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'коалицията е желязна и няма кой да я свали отвън' --- ако погледнете през решетките зад които се криете ще видите другояче
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другари пролетари, вече всичко е безплатно! Международните превозвачи станаха народни превозвачи. Сипвайте гориво и пазарувайте до насита!
3
0
 
14
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Социалните мерки Гьоков трябва да са на първо място справедливи , а Вашите определено не са!Всички искат главно да оцеляват в условията на скачащи цени , а не едни да изнемогват , а другите да си правят пир по време на чума!Коригирайте се!
2
0
 
8
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Жив ли си е , масларовче??
1
0
 
15
 
! Отговори
мда преди 1 година
Мерките са за да превърнат хората в работещи роби.