Христова: Дано пенсионерите получат обещаното

Три варианти за пенсиите
Обновена: 27 май 2022 22:27 | 27 май 2022 22:27, Росен Стойчев
22

"Надявам се пенсионерите да получат обещаното и призова управляващите.
Още по темата
Трябва по-отговорно с артикулирането на информацията. Пенсионноосигурителната система е сложна и хората в пенсионна възраст не са длъжни да познават принципите." Това обяви някогашният социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

"Имаме три разнопосочни информации във връзка с осъвременяването на пенсиите от 1 юли. Преди имахме само това, което беше в Бюджет 2022 за 6,1%. Известно време се говореше за 21,6% увеличение, след това за около 20% и последно социалният министър каза: да си сметнат хората 10% + 60 лв", добави тя.

Три са вариантите за преизчисляване на пенсиите, стана ясно от думите ѝ.

"Единият е чрез коефициента за всяка прослужена година да имат по-висока тежест, другият е със съвременен осигурителен доход да се преизчислят пенсиите, а третият - някакъв коефициент да се извади, с който просто да се покрива инфлацията като извънредно преизчисляване на пенсиите", изброи бившият социален министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея едно преизчисляване е добра идея, особено за средния осигурителен доход. Разчетите показват, че така до висока степен обират големите разходи между стари и нови пенсии,

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.