Средните пръсти и скандали в НС - в духа на времето?

Според него трябва да свикнем с това поведение
3 юни 2022 22:00, Йоана Цонева
48
Средните пръсти и скандали в НС - в духа на времето?

Бурни пленарни заседания белязаха работната седмица на депутатите - президентът Румен Радев отправи критики към депутатите заради поведението им от последните дни. А според социолози, неприличните жестове и острите сблъсъци, стигнали почти до физическа саморазправа, са в духа на времето.

На 1 юни председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов избухна срещу своя колега от "Продължаваме промяната" (ПП) Искрен Митев, а причината беше негово остро изказване по адрес на Костадинов.

Напрежението ескалира и депутатите за малко не се сбиха пред очите на гостуващи в парламента деца. Ден по-късно неприличен жест на депутата от ПП Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, отново нажежи страстите. Част от неговите съпартийци го защитиха, макар да не оправдаха реакцията му.

"Не го оправдаваме, но напълно разбираме емоцията, просто всички останали се сдържаме, тъй като поведението на ГЕРБ в зала не беше подходящо. В зала се разискваха изключително сериозни теми, а те се държаха детински", коментира депутатът от ПП Димитър Гочев пред Bulgaria ON AIR.

А колегата му от БСП проф. Румен Гечев не спести критиката към своя млад колега:

"В парламента има много добри професионалисти, но и случайно попаднали хора. Затова избирателите трябва да си отварят очите, когато избират, защото има хора, на които мястото им не е там. Парламентарист, който и да е той, да прави такъв жест и то точно на 2 юни, не е редно. Разни хора, разни идеали", изтъкна социалистът.

Бившият депутат Минчо Христов определи действията на сегашните народни представители като детински. Според него те дават ясен сигнал на българските граждани, а именно да не ги избират повече.

"Вместо да се занимават с важните неща за хората, които са ги пратили там… Депутатите се занимават със собственото си его и буквално са превърнали парламента в детска градина", отсече Христов.

Остра реакция имаше и от президента Румен Радев: "Нашият парламент се е нагледал на какво ли не. Мисля, че тук не става въпрос за средни пръсти, става въпрос за цялостно поведение и отношение вътре в парламента. Нашите народни представители не трябва  да забравят, че с всичките си действия, с начина по който изглеждат, с начина по който говорят – те изразяват отношението си към българските граждани."

Според социолога Първан Симеонов поведението на депутатите в зала е очаквано от техните привърженици. Нещо повече – това се харесва на техните избиратели.

Симеонов предполага, че ще трябва да се свикне с този стил, "защото така ще бъде по една много проста причина те са избрани като протестни фигури срещу статуквото и те ще се държат така протестно."

По думите му е все по-трудно да се различи личното от политическото.

"На много места в нашия западен свят политиката се превръща в това, а именно в шоу", заключи Първан Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 Ама Живков умре ве баце... Вземи се осъзнай в кой век живееш. Живков, мивков са история. Или вървиш с напредъка на човечеството или отпадаш
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки човек заслужава правото си на съществуване и правото си на избор. Стига да не го налага на другите. Дали харесваш жени или мъже, или пушиш трева, или се напиваш като ***. или пушиш по две кутии с цигари, това си е само и ЕДИНСТВЕНО ТВОЯ РАБОТА. Кой е баце *** да те съди ? Никой
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой, ако много се проявяваше, Живков го забърсвашеДържавна сигурност щеше да те следи, докато умреш
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 Криеха се и нямаше ли ги ? А Живков някакъв бог ли е бил? Безгрешен, може би?
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Криеха се, защото Живков не прощаваше, беше с диктаторски прояви и щеше да има сурови наказания
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 Винаги е имало такива истории. Винаги. Тогава ги покриваха, както покриха много неща. За това социалисмът ти се струваше цвете. Нямахте достъп до толкова инфорамация. Това което се случва в света днес, се е случвало хилияди години
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо преди 89-та година нямаше такова истории?! Защото имаше комунизъм, Белене те чака, ако сгазиш
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фанатиците виждат само фанатизъм. Обратните виждат само пеераси. Наркоманите виждат само наркомани и така на татък. Тия политици са хора като всеки един от нас. И всеки един от тях си има свойте слабости. Професорите които дават мнение, и те го правят. Такава е човешката природа
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП не са и партия а се регистрираха по втория начин като бизнес ОПГ с фалирали фирми и дължат данъци от Василев и Петков. Но Гешев си затваря очите.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега пък "в дyхa на времето"! От девет кладенеца вода вадят, за да защитават прос.таците! После що имаме толкова много про.стаци, че даже и ни управляват! Защото все се намират балъци да ги защитават и оправдават!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре сега това според вас в реда на нещата ли е? В духът на времето, живеете си в нормална цивилизована държава и просто така незнайно защо ви управляват само Чалгари, клоуниПростаци и ***? Не виждате ли, че сте създали криворазбраната демокрация? Мамунокрация. Хайде махайте ги тези Клоуни и Чалгари и закривайте цирка.
4
0
 
13
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Няма свикване с простащината.За съжаление прости политици имаме
3
0
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
А ,има ли поне един етнически чист Българин или Българка в тоя парламент? НЕ!!!Парламент= parlar(говоря)+ mentir(лъжа) . Лъжепампляторщина! Това не е Народно Събрание ,а именно парламент. Линчъ!!!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Министър председател с прякор Киро Кеша - какво да очаквате?
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее царство Чалгария и Чалгарския феодализъм! Духа на средновековието с цар Радо Шишарката и селските аристократи Боко Пъдаря, Слави Чалгара, Тошо Свинара, Ицо Комара, Мишо Шамара, Кирчо Каруцата и Кокорчо Клошара! Никой няма да даде власт на ТакиваПростаци в една съвременна просветена европейска държава.