Йотова зове: Не е време за предсрочни избори, ситуацията е сложна

Актуализацията на бюджета трябвало да стане до края на месеца
38
Йотова зове: Не е време за предсрочни избори, ситуацията е сложна
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков трябва да направи нещо много спешно – да събере на консултация или да проведе отделни консултации с председателите на парламентарните групи и да се постигне максимален консенсус за няколко неща до края на този месец, преди да се разреши политическата криза. Оттам нататък всяка една парламентарна група ще реши своя изход и своето поведение, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Ловеч, цитирана от БТА.

По думите й актуализацията на бюджета трябва да стане до края на този месец. Тя определи вчерашното решение на бюджетната комисия да отхвърли проекта за актуализация като „достатъчно тревожен и опасен прецедент“. „Затова тези разговори трябва да се проведат в рамките на управляващата коалиция, както и с ръководствата на опозиционните парламентарни групи, за да може да се гарантира поне минимумът от тази актуализация, който включва социалните мерки вътре в предложението за бюджет“, добави вицепрезидентът.
Тя каза още, че се надява на съдържателна дискусия в пленарната зала, така че да бъдат отчетени парите, както необходими за социалните помощи за най-бедните и най-пострадали хора, така „да надделее разумът и да се отпуснат обещаните пари за българските общини“.

Още по темата
Според нея трябва да се постигне и консенсус по още една много важна външнополитическа задача - България да защити своя интерес на последния съвет от френското председателство на Съвета на ЕС в края на юни, в който трябва да се реши въпросът дали да започват официалните преговори с Република Северна Македония.
„От вчерашните консултации с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей аз лично не прочетох новина - нито ново предложение от страна на нашите европейски партньори, нито каквато и да било стъпка от страна на нашите западни съседи“, посочи Йотова.

Тя добави, че България трябва да поддържа ветото и да си остане на нивата на позициите, които е изработила още пред 2019 г. и които бяха потвърдени на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 10 януари т. г.

Вицепрезидентът коментира и вероятността за извънредни парламентарни избори, като заяви, че не е време за такива, тъй като ситуацията е прекалено сложна.

„Сега, когато на няколкостотин километра до нас бушува война, на която, за съжаление, не само не й се вижда краят, но се и задълбочава, когато е необходим действащ парламент, защото България може да бъде поставена в ситуация да взима много тежки решения, колкото повече отдалечим датата на изборите, толкова по-добре. Разбира се, ще бъде много трудно, но в ръцете на министър-председателят е да предложи толкова силни решения, че да не могат да бъдат отказани за приемане от страна на опозицията. Ако те с в интерес на българските граждани, ни виждам кой може да му попречи“, каза още Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: избориИлияна Йотова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мутpите пуснаха откраднатите милиарди в действие, за да свалят избраното от народа правителство.
32
3
 
4
 
! Отговори
Незабавно: преди 1 година
Тази да не се опитва да дава акъли,защото тя самата няма такъв,а и авторитетът ѝ сред обществото е кръгла нула! Според нея трябва да чакаме канадските мошеници да дооръфат до край Държавата ни и уморят народа ни от мизерия,глад и недоимък! И да предадат националните интереси на РОДИНАТА ни! Откакто са на власт Киро-Кокорчовците само това правят,а и всеотдайно обсужват бандеровските си гости с нашите пари,за БЪЛГАРИТЕ среден пръст! Убиват ни методично и целенасочено! ВРЕДНИ са! Незабавна оставка!
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има предсрочни избори само ако подкрепите Борисов, след като му дадете мандат..
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ти да казваш кога е време!Ние, българите преценяваме кога е време!Неми пука за теб!
29
2
 
11
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Кравата Минка стига е давала акъли,и най вече когато никой не е пита.Цял живот на държавна хранилка и баба знае да филосовства за бивало и небивало.Не е необходимо да напомня за себе си.Ако не беше прешита за Радев никога нямаше да види президенството отвътре.
28
0
 
13
 
! Отговори
Отвън...---- преди 1 година
Тези от президентството отново дават акъл, а те вкараха страната в кризи и хаос. Истинско безобразие извършиха и вършат. Да се махат,докато е време или поне да си мълчат.
27
1
 
14
 
! Отговори
виц е преди 1 година
Сямо преди година настояваше за ОБРАТНОТО.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали пък не е време за промяна в ЦСКА? Поне името - ЦСКАА... Централен Спиртен Клуб на Анонимните Алкохолици?
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е. Сутиацията е проста. Тези не стават.
24
1
 
12
 
! Отговори
Михаааал преди 1 година
По време на пандемията, през два - три месеца назначавахте избори и можеше, а сега защо да не може?
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситуацията е сейбъл мейбъл. Обирайте си крушите с Фигуранта на Божков и дим да ви няма!! Вие ни НАТРЕСОХТЕ недоразумението ПЪЛЕН ПРОВАЛ! Каквото сте надробили sи gо яжте! Предатели! Херо Мусака си замина заради харвардските мошеници, сега е ваш ред! Вие превърнахте България в колония на чуждо посолство.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка на Радев и се измитайте с Йотова. Президенсвото трябва да се закрие както и КС, ВСС, КЕВР, КОНПИ и другите нищо правци.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е сложно щом и Борисов няма ток положението отива на ужас.
20
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
На Тази и на превратаджията Радев, не вярвам нито дума! Истината е , че стриктно спазват плана за дестабилизиране на държавата, забиване в блатото, и накрая да ни натресат недоразумението Радев, да управлява еднолично, с ДС-сектата зад гърба му! Пробута ни някакви Харвардски измамници, след това ни гласи една безлична пионка, която сега ще прави партия, и сънува пак машинките на Мадуро! Няма по-вреден от Фигурантът!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да не е бре неопрасена сивиньо, дажи ти и Рундю да се махате. Иначе виж, имаме нов първи и втори при нови избори, от в момента управляващите две партии са на кантар да не влезнат изобщо в парламента. Сега пак си помисли дали не е време за избори.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще кажа на мама.
17
1
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БОЛОНКАТА НА РАДЕВ :D ЯСНО, ЧЕ ЩЕ ПОДКРЕПИ РАДЕВАТА ПАРТИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли къде другаде в ЕС има Вице на президента?Може и да има, но аз не знам, и ми се струва, че Вицето е една ненужна длъжност за нищо правене.Излишно похарчени пари на вятъра за служба, която може да се съкрати.Дори не ни е необходим президент. Независимо как се казват Вицето и президента/нищо лично/, но за бедна България са излишни. Те нямат никаква власт. Дори правомощията им са ограничени. Цялата власт е в Мин.съвет.Тези две длъжности направо да се ликвидират.100000 на месец харчим.
15
2
 
3
 
! Отговори
9 преди 1 година
Зове. Това да четеш от един монитор работа ли? Аз питам за какво от как има парламент народа се смалява. Бройката в парламента една и съща. Като икой не гласува за вас що пак пълна бройка в парламента има. И най накрая вземете свържете нещо например хвани една метла и измети в парламента....
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е! Това правителство го видяхме какви каши забърка. Няма никаква основателна причина да ги търпим още.