Трифонов: Тези хора не могат да се занимават с власт, трябва да стоят максимално далеч

Кирил Петков е емоционален, Василев - гъвкав, каза той
Обновена: 12 юни 2022 17:25 | 12 юни 2022 16:35, Нели Христова
610
Трифонов: Тези хора не могат да се занимават с власт, трябва да стоят максимално далеч
Снимка: БГНЕС

Аз не съм популист. Да си популист означава да говориш неща за народа, които се харесват на народа. Аз говоря неща, които смятам, че са правилни. Аз имам цел, не се изживявам като реформатор - искам да свърша работа. Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в първото си интервю след като партията му напусна управляващата коалиция.

Още по темата

"Целта на ИТН беше да се въведат в действие решенията на референдума, който ние проведохме. После се случиха един куп неща - COVID и неща, които изискваха да се поеме отговорност. Ние спечелихме избори, в които трябваше да поемем отговорност. Решихме да не се събираме с други партии, за да поемем сами отговорност, да не се съобразяваме с твърде много неща, да можем да свършим работа. Не успяхме да реализираме. Тогава аз направих едно изявление, с което казах, че ако продължим да участваме в политическия живот, ще направя каквото зависи от мен, за да има правителство. Тогава "Продължаваме промяната" спечелиха изборите. Ние подписахме коалиционно споразумение с тях, а не с останалите партии. Това продължи до онзи ден, когато аз изтеглих депутатите си от правителството", обясни лидерът на ИТН пред Darik Radio.

"Не съм имал илюзии, че ще е лесно", категоричен бе Трифонов.

"Най-големият компромис беше да участваме заедно с БСП, защото за нас те са част от статуквото. Това беше най-сериозният компромис. Преудолях го, за да може да се свърши работа", заяви той.

"Не е имало четворни срещи в началото. Господата Асен Василев и Кирил Петков провеждаха отделни срещи с всеки един от партньорите", каза Трифонов.

Шоуменът разказа как се е запознал с Петков след като ИТН са спечелили изборите в студиото на телевизията си. Премиерът тогава рекламирал пробиотик. "Аз и така съм си го записал в телефона си - Кирил Петков пробиотик. Говорихме тук, тогава ми направи добро впечатление - като човек, който иска да се реализира, да постига успехи. След като президентът го назначи за министър на икономиката, ние се видяхме, защото изявиха желание, ако ние имаме участие във властта, те да участват. Аз предложих на Петков да остане министър на икономиката, а Василев - министър на еврофондовете. Той поиска Василев да стане министър на финансите, а аз му казах, че който е спечелил изборите трябва да определи постовете. Той каза, че ако Асен Василев не е министър на финансите, няма да участват. Аз казах: "Добре", разказа той и добави, че след това са се срещнали, когато ПП са спечелили изборите, за да обсъдят кои министерства ще вземе неговата партия.

"Те са много гъвкави, флексабилни. Говорят с желание нещо да се случи. Кирил Петков е по-скоро емоционален, Асен Василев е по-скоро гъвкав на базата на това да стане нещо", обясни лидерът на ИТН.

"Аз просто съм изтеглил министри. За да се развали трябва да има други действия, други ходове. Аз не съм развалил правителството", категоричен бе Трифонов.

"За добро или за лошо съм участник в цялата тази работа. Има две основни причини – поводът е, че при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН, бяха пропуснати. А причините са две. Основната е, че по отношение на Македония се води двойна политика – едната от МВнР, за която отговорност носи ИТН. Другата е финансова – държавата, според мен и според информацията, която имаме, е доста зле финансово“, каза още Трифонов, опирайки се на информация на министрите на енергетиката и регионалното развитие и благоустройството. По отношение на Македония той посочи Весела Чернева, която по думите му дублирала външния министър Теодора Генчовска.

Лидерът на ИТН заяви, че във всички министерства има хора подчинение не на министрите, а лично на Кирил Петков.

"Моето мнение е, че тези хора не стават за това да се занимават с власт. Те трябва да стоят максимално далеч от властта, за максимално дълго време", каза още той по отношение на "Продължаваме промяната", каза Трифонов.

По думите му четворната коалиция се появи с една единствена цел - да престане начина на управление на ГЕРБ.

"Авторитарно и без да се съобразява с останалите. Кирил Петков прави същото. ПП управлява като ГЕРБ - искат еднолично да управляват".

Трифонов обвини Петков, че не е спрял да с опитите да прескача ИТН по отношение на Северна Македония.
"Не чу съвети, не проумя факта, че има друго отношение към този казус. Говореше едни неща на посланиците и на големите политици в Европа и в света. В България говореше други работи, а истината е, че просто лъжеше".

"Аз съм единственият човек, който може да каже какво се слумва в ИТН. Никой друг", категоричен бе Трифонов.

Слави Трифонов заяви, че последният път, когато е виждал Ахмед Доган, е било преди 15 години.

"Нямам никакъв контакт с ДПС. Нямам никаква представа какво говорят, нито какво ги мотивира".

На въпрос дали Македония е популистка тема, той отговори, че музиката е естествен път, по който емоциите влизат директно в човека и му влияят.

„Македония и тази част от България е разделена на няколко области, които са свързани с музиката, която е много различна една от друга. Македонската музика е единствената част от българската фолклорна музика, която може да бъде съпричастна на съвремието. Със своя ритъм и разделение между куплет и припев, и най-вече със своите текстове, е актуална и днес. Когато започнахме да правим музика с „Ку-ку бенд“ и да искаме да иновираме български фолклорни песни, така че да звучат модерно, много ни беше лесно да го направим с македонската музика“, каза още той.

И допълни, че това е много силен емоционален казус за всички българи.

Той попита риторично защо в Македония хората се страхуват да се нарекат българи, а се редят за паспорти?

"Някой ги спира и прави проблеми на хората с българско самосъзнание. Говорил съм с българи там - те са подложени на стрес. Докато Македония не приеме българите в Конституцията си и не спазва договора от 2017 г., ако зависи от мен, няма да стартират преговори за членство в ЕС", каза още той.

На въпрос за експертно или програмно правителство Трифонов заяви, че винаги се е уповавал на експерти. И уважавал хора, които вършат работа.

"За мен единствената възможност е да свършиш работата добре. И затова могат да го направят експертите в определени категории. Моето разбиране е е такова, но не е задължително да е така обаче. Има си различни форми за управление. Не съм казал нищо за това какъв специалист е Лорер или жена му. Нямам никаква представа. Това е решил Кирил Петков. Това е част от играта да имаш коалиционни партньори", коментира още Трифонов. И похвали министрите си, че са се справили с отговорност, качества, лоялност и професионализъм.

Той обърна внимание, че според Конституцията има възможности това правителство да продължи, както и че няма да има отцепници от "Има такъв народ".

"Не беше много почтено да излиза Петков и да обяснява, че половината от депутатите от ИТН били свестни, и той разчитал на това, че щели да вземат друго решение. Аз смятам, че депутатите на ИТН са почтени и лоялни и няма да постъпят предателски".

"Опитът ми с БНБ е печален за това как действат ПП. Историята с Рашков я стартира Кирил Петков. На другия ден каза, че не е вярно. После отново върна кандидатурата на Рашков. Това са неща, които би следвало да бъдат обсъждани, когато има коалиция, която вече я няма", каза още Трифонов.

Очаквайте подробности!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
456
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора завършили престижни университети на запад не трябва да се занимават с власт, а само пожарникари, фискултурници, певци, бивши агенти на Държавна сигурност и после защо сме най-зле по всичко в ЕС.
455
2
 
9
 
! Отговори
Тест1 преди 1 година
Преудолях го, за да може да се свърши работа", заяви той.Г-жо *** Христова, изкарвате си парите с този бизнес (журналистика) преОдолейте лошия си правопис
454
7
 
18
 
! Отговори
1 преди 1 година
учиндолски **политико**,а на тебе кой ти каза,че трябва да се занимаваш с политика,защо не се занимаваш с чалгата си,или си в договорка с онзи индивид от банкя,а уж ким сте скарани,но едно дазнаеш,по -вече парламент с твоя тошко няма да видите,и едно голямо браво,за Иво Сиромахов,който малко късно разбра,що за хора сте,и се разграничи от вас.
453
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славун,оттегли се,много си болен ,а за ПП си прав,дошли са да крадат максимално,че се и пое**** ват повече от нормалното.
452
8
 
23
 
! Отговори
забележка преди 1 година
1. Никаква самокритика у Трифонов--само другите са лоши, а той цвете ненагледно.2.Никакви думи относно това, защо неговите действия съвпадат 100 процента с исканията на ДПС и ГЕРБ.3.Никаква надежда за напред---само аз това, ония онова, аз им казах , а пък те ...
451
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждате ли,какви продажници ни инсталират комуняците.Слави,млави,копейки.За Банкя и сараите няма смисъл да се говори.Как да имаме, какъвто и да е напредък с подобни българофобски "политици"?Избора ни е прекалено контролиран от .....Вързаха ръцете на ПП,смазаха ги с познатата пропаганда и потриват доволно ръчички.
450
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛАВИ И КИРИЛ СА ЕДНАКВИ. И ДВАМАТА СА ГОЛА ВОДА, С ГОЛЯМО ЕГО БЕЗ ПОКРИТИЕ. И ДВАМАТА СА НАЕМНИЦИ- ИГРАЯТ С ЧУЖДИ ПАРИ. СЛАВИ Е НИЩО БЕЗ МАЕСТРОТО. НИТО Е МУЗИКАНТ, НИТО ПЕВЕЦ. КИРО Е АМБУЛАНТЕН ТЪРГОВЕЦ С АМЕРИКАНСКИ МАНИЕР И Е НАМЕРИЛ ЕДИН УМЕН ЧОВЕК, В СЛУЧАЯ АСЕНЧО, НО ТОЙ ПЪК Е МОШЕНИК. КАТО СЕ СЛОЖАТ И ЛОРЕР И СЪБЕВ НЕЩАТА СТАВАТ МНОГО ЗЛЕ. СЛАВИТО СЕ ОПИТА ДА ПРОБУТА КАРИМАНСКИ, ЗА ДА СТАНАТ РАВНОПРАВНИ В БРОЙКИТЕ НА КРАДЦИТЕ, НО КИРИЛ ГО СПРЯ И ВОЙНАТА ПОЧНА. КИРИЛ Е ВЕЧЕ АУТ!
449
5
 
22
 
! Отговори
ТОЗИ... преди 1 година
ТОЗИ Е И ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ ИЗЛЪГА КАЖИ БЕ СЛАВИ КОЛКО БЪЛГАРИ ИЗЛЪГА - ТОВА С МАКЕДОНИЯ СИ Е ЧИСТА ИЗМИСЛИЦА НЕ Е ПРИЧИНА ЗА НАПУЩАНЕ НА КОАЛИЦИЯТА - А СЕГА КАЖИ ИСТИНАТА КОЙ ТИ ПЛАТИ И КАКВО ТОЧНО ИСКАТ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА ПЕТКОВ ПРЕДЛОЖИ ДА ГО СМЕНИТЕ ХАХАХАХА ОБИЧАШ ПАРИТЕ ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ ТЪРСИШ ЛЕКИЯ НАЧИН НЕ ТИ ПУКА ЗА БЪЛГАРИТЕ ЧЕ В БЮДЖЕТА ИМАШЕ ТОЛКОВА НЕЩА КОИТО ЩЯХА ДА НИ ЗАРАДВАТ - НЕ ТИ ПОЖЕЛАВАМ НИЩО ЗАЩОТО АКО ГО НАПИША НЯМА ДА Е КРАСИВО ОТ МОЯ СТРАНА
448
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посочете поне едно нещо полезно за България и народа, което да е сътворено от ИТН. Поне едно. Нещо май се замислихте.
447
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не виждам интервю, а монолог. А да ми говори за морал някой, който разказва как е преговаряно и какво е било казано е неуместно. Не се прави така, славчо
446
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков голям комплимент му е направил, като го е нарекъл певец, макар и бивш. Слави не е никакъв певец. Той е избран от мутрите да насажда чалгата и да опростачва народа.
445
11
 
4
 
! Отговори
Виждаме ви преди 1 година
Има ли опити да се заобиколи блокадата за РСМ? Очеизбождащо ДА! Отдавна! Нададоха вой много хора (далеч не само ИТН) и няма как да мине без линч. Единствената опция е: овладяване на МВнР, бой по съпротивляващите се и дискредитирането им, отклоняване на вниманието и самосваляне на правителството (защото иначе ще ги свалят с линч след вдигане на блокадата). ИТН ги предупредиха като внесоха гласуването за еврото зад гърба им. Не са т*пи от ПП-нарочно ги провокираха за да стане опцията за РСМ!
444
7
 
16
 
! Отговори
ББ преди 1 година
славуца какво стана със "суверена"?евтина ***.а излезе...а ти плащат толкова много с ограбеното от нас..."суверена"!как ще изхранваш,плащаш топлото,хляба на пенсионерите,на майките и младите семейства,как ще компенсираш бизнеса?с криене в катакомбите няма начин...излъга хората...ще те намерят в катакомбите не се съмнявай!попита ли "суверена" дали иска да разрушиш Държавата им,да запалиш домовете им,да прогониш децата им и да обречеш възрастните хора на гладна смърт?...ти копираш борисов!
443
6
 
26
 
! Отговори
Ти си минало ! преди 1 година
Ролята му е била да пречи на на новото правителство да осъществи обещанията си (новата компи ,митницата, пътните фирми )и за да няма нови разкрития му е наредено да действа !
442
5
 
22
 
! Отговори
Ти си минало ! преди 1 година
Край на всякакви политически успехи ,това ти беше ,пълно разочарование !
441
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станислав Трифонов беше активиран да свали правителството заради разбитата огромна и дългогодишна схема на Бойко Борисов и мутрите му на Капитан Андреево/Капъкуле в комбинация с отказа да бъдат дадени допълнителни 3 милиарда лева на фирмите за пътно строителство, които от 12 години са на хранилката.
440
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Темата за Македония е изместване на фокуса от нашите български проблеми. Ако магистралите и тротоарите ни бяха като в австрия, ако заплатите ни бяха като в германия по 5000 евро, ако болниците и училищата ни бяха като в швейцария всички македонци без никакъв натиск щяха да искат да подражават. Докато държавата ни е потрошена никой няма да иска да е българин. Първо нашите проблеми да си оправим.
439
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трифоннов на ИТН, Борисов на Герб, Константинов на Възраждане и др. диктаторски партийни водачи действат като лидери на престъпни разрушителни за народа групи (национал-социалистически про-руски, анти-български про-турски нео-нацистки), а не на демократични политици, които се грижат от правата и доброто на народа.И ако попречат да се приеме бюджета ще доведат катастрофална криза за България и те трябва да подадат оставка!
438
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгарят поднесе два пъти властта на тепсия на Радев, и сега се опитва да направи същото. Останалото са алабаланици за балъчета.
437
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското селско его е голямо и дърпа държавата назад.