Генчовска: РСМ настройва българските институции една срещу друга

Скопие разчита основно на оказване на външен натиск
Обновена: 15 юни 2022 11:59 | 15 юни 2022 11:20, Камелия Цветанова
151
Генчовска: РСМ настройва българските институции една срещу друга
Снимка: БГНЕС

Депутатите откриха заседанието, на което изслушват министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска за присъединяването на РСМ към ЕС.

Тя коментира, че важното сега е как да се запази националния консенсус по отношение на РМС.

„МВнР алармира, че в рамките на процеса РСМ ще продължи да следва няколко основни линии на поведение, ще продължи да разчита основно на външния натиск, ще дава обещания, ще се стреми да разделя българските институции по отношение на РМС и ще търси начин да изолира от процеса българските експерти, ще се опитва да управлява процеса чрез времевата рамка – рязко ускоряване или изкуственото му забавяне. Това поведение наблюдавахме през последните пет месеца“, каза тя.

Още по темата

„Откакто поех поста министър на външните работи по време на първата ми среща с външния министър на РМС му казах: Комуникирайте само само с мен“, но това не се случи. Представителите на РМС продължиха да търсят контакти извън МВнР с цел премахване на основното ни ключово изискване и то е за проследяване на изпълнението на Договора за добросъседство, както и по отношение на референцията за т.нар македонски език“, обясни Генчовска.

Тя съощби, че външнолитическият съветник на премиера Кирил Петков Весела Чернева е изпратила свой проект на актуализация на рамковата позиция, но съдържанието му по- скоро предполагало ревизия на българската национална позиция.

„Този проект не фигурира в българската позиция по т. Нар. македонски език. Изискването за европейски гаранции за Договора за добросъседство стана несъстоятелно. В този проект няма ясен механизъм в преговорната рамка за изпълнение на договора и МВнР прецени, че няма как да има бележки по документ, който изначално е погрешен и го отхвърли като възможност“, отсече министърът в оставка.

Според нея основният проблем е бил в това, че докато МВнР се опитвало да преговаря, от другаде се създавало впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че е готова на отстъпки, че външно министерство не е важно и няма смисъл да се разговаря с него.

„В началото на май министерството започна да води преговори и да беше постигат значителен прогрес. Има четири теми, по които е нужно да се отчете прогрес и това са изпълнение на Договора за добръсъседство, включване на българите в Конституцията на РМС, запазване на българската позиция по въпроса за езика на съседната държава и включването на гаранции по тези въпроси в преговорната рамка на ЕС с РСМ“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я стига с тези заплахи като в детската градинаЕС щели били да ни спрат парите, щели били да ни спрат млякото с ориза. И ние знаем това онова. Да не сме безгласна буква. Те спират парите, пък ние спираме санкциите. Да не сме остров.
91
1
 
4
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Не се занимавам професионално с политика, за това мога повърхностно да я коментирам. Явно има много по дълбоки причини. Това ми е ясно. Би било добре, професионалисти като вас да ги изложат. Нека хората да ги научат. Но в крайна сметка, става въпрос за пари.
90
4
 
2
 
! Отговори
Сульо Пулев преди 1 година
До Анонимен Русофилите и копейковците са путинофили, и ще пропагандират всичко, което е удобно на путин и КГБ. Но, това не означава, че българите, които гласуват за БСП и Възраждане и ДБ са готови да предадат българските интереси, история, култура, вяра и език защото г-жа Лъжа, Бойкикев и Копейкин го искат. Не познавам българин, който да е съгласен ветото на РСМ да се вдигне при не спазване на подписания договор за добро съседство между България и РСМ, освен троляците и платените.
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закъсняла си с извявите Госпожо. Къде беше когато мутрофанова обиждаше Българите и държеше тон далеч от дипломатичния?!!!!!! Ти като министър изобщо не трябваше да допускаш това. Сега си се разпяла....НО СИ МНОГО ЗАКЪСНЯЛА!!!
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 106 "ГЕРБ досега щеше да ги е вкарала, тези само се бавят, затова си заминават" Ооо, да, понеже нямаха ГОДИНИ време да го направят, ако имаха такива намерения!
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генчовска каже наораво, че Киро е национален предател, какво го бавиш. Стига с това криворазбрано възпитание. Христо Иванов е същото коминтерновско ***.
86
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ досега щеше да ги е вкарала, тези само се бавят, затова си заминават
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
брей РСМ по влиятелни от Путин
84
2
 
8
 
! Отговори
Това заповед ли е? преди 1 година
Откакто поех поста министър на външните работи по време на първата ми среща с външния министър на РМС му казах: Комуникирайте само само с мен
83
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков щял да си тръгне като поп Кръстьо. Хахахахахахахахаха Чухте ли го това? Цял ден ще ръсят бисери.
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** Пулев "Каквото и да пишат троляците, колкото и да сме разединени българите, по въпроса за РСМ по-голяма част от българите имаме единно мнение" А какви са русофилите, котио симпатизират на държават СЪЗДАЛА РСМ и работеща СРЕЩУ българските интереси там. Как си хем ЗА това РСМ да спазва историческата истина, хем подкреепяш страната, която я е фалшифицирала?
81
5
 
6
 
! Отговори
Сульо Пулев преди 1 година
Каквото и да пишат троляците, колкото и да сме разединени българите, по въпроса за РСМ по-голяма част от българите имаме единно мнение: РСМ в ЕС, но след като изпълни договорените задължения и спре езика на омразата и прекрати терора спрямо българите в РСМ. Просто и ясно, вече беше гласувано в НС. Но, киро простото, кокоро тлъстото и бойкикевия уж десния се извъртат и работят срещу интересите на България. Дали това са интереси на путин, ЕС, макрон или САЩ няма значение, щом са вредни за България
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сержант Нещо обясненията ти не показват, че разбираш нещо специално от ставащото. Само общите приказки за "келепир" и "всички са маскари". Жалко, а тка се надявах да блеснеш. За разлика от теб аз знам поне 3-4 сериозни причини да се спотайват, и повечето от тях нямат много общо със ставащото в ПП и ИТН.
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"външнолитическият съветник на премиера Кирил Петков Весела Чернева е изпратила свой проект на актуализация на рамковата позиция, но съдържанието му по- скоро предполагало ревизия на българската национална позиция"_______Някой учудва ли се че гнусния Киртак работи по против България?
78
2
 
5
 
! Отговори
Данчо Ментата преди 1 година
Ний от ДПС немаме национални претенции към макетата и албанците, колкото повече джагали взлезнат в ЕС, толкоз по-добре.
77
2
 
1
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Спотайват се. За това мълчат. Пак чакат келипира. Ослушват се на къде ще духне вятъра. Ако имате друга идея, моля споделете я.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 94 "И т.н. - това беше партията,която инициара РЕФЕРЕНДУМ за мажоритарни избори. А сега обявява хора,които са несъгласни с заповедите от политбюрото на партията за предатели.Шизофрения,не ли?" Не само това. Полиграфи за редовите членове (само по себе си това е СКАНДАЛНО поведение на една демокртична структура), но не и за баш тарторите Тошко и Слави. Тов също е познато от Комунистическата партия преди 89та, когато правилата не важаха за висшите лидери.
75
3
 
4
 
! Отговори
Оператор преди 1 година
Ама той и мода май е от тях, щото ми затри коментара... Та пак да пита на канадецо поодлоогите що са толкова активни? Колко взимате за пост?
74
2
 
4
 
! Отговори
Иван Шопа преди 1 година
Абе немаше ли некоа по шикарна булка за тоа пост. Тая малко невзрачна ми се чини.
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-слаб външен министър от тази жена не знам кога е имала България