Проф. Янакиев: България дава сигнал, че е слаб член на ЕС и НАТО

Голямата лъжа е, че можем да бъдем независими, смята той
Обновена: 20 юни 2022 20:29 | 20 юни 2022 20:17, Анисия Иванова
108
Проф. Янакиев: България дава сигнал, че е слаб член на ЕС и НАТО
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическата нестабилност в България и съществуването на популистки и проруски партии дава знак на международната общественост, че  България е нестабилен партньор. Това коментира проф. дфн Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на предаването "Бизнес старт".

"Ние нямаме доказателства как точно действа Москва и аз не искам да се впускам в конспиративни теории, но със сигурност Русия печели от нестабилността в една от страните на ЕС. Ние бяхме безкрайно плахи по отношение на помощта към Украйна. Имаме и нарастване на популисткия проруски вот. Това безспорно устройва Русия", смята Янакиев.

Още по темата
По негови думи последните политически събития в страната "вбесяват българската демократична общественост и аз се надявам този път тя да не отстъпи". Той е категоричен, че протестите пред Народното събрание, планирани за тази седмица, трябва да са решителни и да не "отстъпват пред провинциалния рекет".

Според него не е ясно дали ще се намерят достатъчно депутати от "Има такъв народ", които да подкрепят правителството.

"Ако в ИТН действително има хора с чувство за достойнство и за чест би трябвало да напуснат тaзи организация, която не е партия. Депутатитe наистина не познават и не са се срещали с лидера си, което означава че той не е реален партиен лидер", смята той.

Янакиев определя като „много притеснително“ наличието на популистки и проруски партии преди евентуалните предсрочни парламентарни избори. „На стартовата линия вече загряват партията на Стефан Янев. Ще видите как социологическите агенции ще му дават по 8-9%, за да може накрая да влезе с малко над 4%.", изрази мнение гостът.

"България дава сигнал, че е слаб, уязвим член на ЕС и на НАТО. След като има закани, че ще се организират референдуми за членството ни в ЕС и НАТО, това е много лош сигнал. Голямата лъжа е, че България може да бъде независима ако излезе от ЕС и НАТО. Националистите, които я разпространяват, живеят в края на 19 век. Ние живеем в глобален свят, където не може една страна да бъде независима, ако не се провинциализира сама, но в такъв случай тя ще попадне под нечие друго влияние", категоричен е Янакиев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е. Пълен срам за пореден път. Защо ПП не подкрепи смело износа за Украйна, а се крият? Само представителите на ЕНП в България са сериозни в това отношение.
85
4
 
2
 
! Отговори
gg преди 1 година
"България дава сигнал, че е слаб член на ЕС и НАТО"Супер - нека да ни изключат тогава : )
84
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАЗГЕЛЕ ДРУГАРИТЕ ПРОФЕСОРИ ПРОЗРЯХА ЕЛЕМЕНТАРНАТА ИСТИНА, КОЯТО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЗНАЯТ ОТ 30 ГОДИНИ. БРАВО ПРОФЕСОРЕ ОТЛИЧЕН ДАЙ СИ СТУДЕНТСКАТА КНИЖКА ДА Я ЗАВЕРЯ!!!....
83
4
 
10
 
! Отговори
Въпроска ? преди 1 година
Прав е за агитката на Слави , но какъв " член " за България са ЕС и НАТО ? Подкрепят ли исканията на България спрямо С. Македония ? Как допуснаха самолетчето прелитайки безпрепятствено няколко европейски държави да прелеи и над България ?
82
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък за разлика от останалите искам по-често да гледам Калито Янакиева. Радва ме как изпада в недоумение, че може някой да не е съгласен с неговите умотворения! И започва да обяснява как другите не знаели, не можели, само той разбира от всичко. Не приема чуждо мнение и се мисли за последна инстанция по всеки въпрос, което е характерно за ограничените, полуобразовани индивиди. Не се подвеждайте по безбройните му публикации, не забравяйте, че бай Тошо имаше 23 тома умотворения.
81
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тая карикатура, дето повече прилича на индийските "недосегаеми" или на хобо от Бронкс, става въпрос за тежък нарцисизъм. Може с часове да си служа мазното гласче без да е казало нещо съществено. Но понеже повечето хора възприемат информацията чрез емоциите си, не чрез сивото си вещество, та някои от тях изпадат във възторг близък до клинично състояние от празните му приказки.
80
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много неприятен тип. Превземка без връзка с реалността, при това изключително ***. Във всеки един смисъл на думата "мръсен". Изживява се като духовен, културен, морален, цивилизационен наставник, а не се усеща, че е едно тъжно, злобно дeди, обидено на света, че не го признава за най-мъдър сред мъдрите.
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пуснал ли е лайтмотивът, който му е запазена марка и неуморно повтаря през годините- че е авангард на нацията, другите не са на неговото ниво и трябва да го слушат с благоговение какво има да им казва, понеже той е еманация на божественото във Вселената. Не с тези думи, разбита се, но смисълът е винаги един- "Аз, Калинката Всезнаещий, съм на Съвършенството първи солт***к, вие сте профани, неразбиращи неподвластното на времето мое високомъдрие!!!"
78
3
 
15
 
! Отговори
w преди 1 година
Проф. в някои случаи се използва вместо профан.
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още малко и ще замирише през монитора на джибри, киp и морална нечистоплътност.
76
5
 
20
 
! Отговори
Край преди 1 година
А тоя дава сигнал, че алкохола е на път да го довърши.Предполагам че пие само уиски. Савой клуб.
75
4
 
17
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Егати и тези професори български,не са аргументира,а само мнение изказва, щом у нас такаиз са станали професори, то студентите и учениците са този "хал"
74
7
 
20
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 1 година
Тоя така наречен ПРОФЕСОР живеел в глобален свят ,където страната му не можела да бъде независима,ако не се провинциализира сама.......УНИКАЛНА ФИЛОСОФИЯ наДЖЕНДЪР!ХА-ХА-АХ...чИчЕ Сорос яко му е промила мозъка на тоя...!!!!!
73
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не искам НАТО ,че и европейския съюз за нищо не става.
72
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само го вижте хубаво как изглежда този атлантик от класа.
71
9
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
защо влязохме в нато и ес без референдум ето това е резултата обществото щебъде вечно разделено нищо добро не ни чака 77 години европа живя в мир сегазаради алчността на сащ ще горим всички изобщо не ме интересува какво мислиза нас българите аз искам мир и добросъседство на мен русия не ми е враг така че не говорете прос-то-тии от сутрин до вечер
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За робите няма независимост. За останалите има.
69
3
 
7
 
! Отговори
поета го е казал: преди 1 година
Патриот е - душа дава за наука, за свобода;но не свойта душа, братя,а душата на народа!И секиму добро струва,само, знайте, за парата,като човек - що да прави?Продава си и душата.
68
9
 
5
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Е ха, добрутро! Г-ан#ьо си избра Гумен Крадев за президент, при т'ва за втори път, предателски партии като Из-раждане, Из-хо#ждане и подобни процъфтяват, какво очаквате.
67
3
 
19
 
! Отговори
поредния лизач преди 1 година
УмноКрасивСоросоид