"Файненшъл таймс": България отново в политически хаос

Свалянето на кабинета – удар за надеждите за разширяване на ЕС
23 юни 2022 14:38, Елка Василева
159
 "Файненшъл таймс": България отново в политически хаос
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът Кирил Петков беше свален с вот на недоверие, застрашаващ постигането на споразумение за отмяна на ветото върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза, пише "Файненшъл таймс".

Българското правителство беше свалено с вот на недоверие, което хвърля страната в нов политически хаос и попарва надеждите за напредък в намиращия се в застой процес на разширяване на ЕС към Западните Балкани. Българските депутати гласуваха със 123 срещу 116 гласа да свалят премиера Кирил Петков, реформатор, обещал да се справи с корупцията и заел твърда линия срещу руската инвазия в Украйна, отбелязва изданието.

Още по темата
Вестникът посочва, че Петков е бил свален след спор около план за отмяна на ветото на България за започване на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС, както и заради разногласия по бюджета. Сега страната вероятно се е запътила към четвъртите си от април миналата година парламентарни избори. Вотът на недоверие е и удар за евролидерите, които се събират днес в Брюксел, за да опитат да съживят процеса на присъединяване на Западните Балкани, коментира изданието.

По-рано вчера най-голямата опозиционна партия в България заяви, че ще подкрепи отмяната на ветото за преговорите с ЕС на Северна Македония. Бившият български министър-председател Бойко Борисов каза, че неговата дясноцентристка партия ГЕРБ ще гласува "за", макар първоначално преди три години да наложи вето заради спор за интерпретацията на Скопие на балканската история. Въпреки рязката промяна ГЕРБ не се отказаха от вота на недоверие към правителството. Съюзниците на Петков подозираха, че промяната на позицията на Борисов за членството на Северна Македония в ЕС - в България влизането на Скопие в съюза продължава да е непопулярно - е политически капан, коментира "Файненшъл таймс".

Европейски официални представители се опасяват, че забавяне на разширяването на ЕС може да доведе до политическа нестабилност на Западните Балкани и до разочарование относно подкрепата на Брюксел към западната ориентация на региона, от което може да се възползва Русия. Петков подкрепи европейските санкции срещу Москва и уволни министъра си на отбраната, след като той отказа да нарече руската инвазия "война", отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Отмяна на ветото върху преговорите със Северна Македония щеше да деблокира и преговорите с Албания, тъй като ЕС разглежда кандидатурите за членство на двете страни заедно, допълва вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
До Иван преди 1 година
Не,това е онзи разпопеният
122
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 година
И кой е Христофор Събев ? Да не беше онзи разположеният ?
121
0
 
3
 
! Отговори
Фшш преди 1 година
Айде и Бат Гойко си отиде. Кой ни остана?
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега народът наистина ще прави като вятъра. И все по "духовито" ще става.
119
2
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Христофор Събев предложи на престъпника Тиквар с голямата картуна/,,глава''/ с кръст в ръка да излезе пред аудиторията на БНТ да дойде да целуне кръста и се закълне че не е крадец. До ден днешен бившия главатар на силова групировка няма смелоста да го направи. Страхува се от Божието възмездие за лъжа и кражби от народните пари. За мен това е достатъчно да зная че срещу себе си народа има един обикновен престъпник. Той е политически труп също както бяха Костов ,Софиянски , ***....Но те го раз
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
кирчо е забелязан да говори на срещата с урсула, Виктор Орбан, и други "лидери"
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че свалихме Борисов! Сега вече България цъфти и връзва!
116
0
 
7
 
! Отговори
оп преди 1 година
Тия ако вдигнат ветото без ония да са изпълнили условията, защото Франция щяла да гарантира не знам си какво, мисля че е редно да ги линчуваме публично и да ги окачим на въжета на бул. България. Мисля че има 240 стълба - ще стигнат!
115
0
 
0
 
! Отговори
Бандит Гюро преди 1 година
Железки сте, БАНДА!
114
2
 
3
 
! Отговори
Кой е предател? преди 1 година
Който иска да отмени българското вето за Македония. Това е истинската антибългарска коалиция: ДПС, ПП, ГЕРБ, ДБ, БСП и Радев. Точка! Всичко е ясно като бял ден. Героите се саморазкриха за пореден път, а нашите деди се въртят в гробовете в момента, нашите братя и сестри в Македония - псувани, гаврени и бити, плачат и се жалват защо ги предадохме окончателно. Но не е неочаквано, защото по същия начин предадохме и бесарабските българи, които бяха заплашвани, бити и убивани от Киевския режим.
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питат тошко и слависпоред тях вс е наред. Отстояват истината. Коя истина, какви 5лв и те не могат да обяснят.А, европа, както винаги, спи. Не и пука, че проруските путински партии завземат властта.Толкова разочароваща, импотентна Европа, е срам.
112
0
 
1
 
! Отговори
срамота преди 1 година
А днес Димитър Ковачевски ругаеше Киро Канадеца в Брюксел като напикано хлапе.Киро кимаше с кухата си лейка и се хилеше глуповато.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхме по телевизията как привържениците Циреизраждане се здрависваха с Пеевски вчера и те ще приключат като волен с 1% гоод бай *** ясни сте и вие клоуни,а уж сте "големите" българи
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига глупости в Италия от края на Втората Световна Война са се сменили близо 50 правителства и никой не говори за нестабилност,да не говорим за Белгия дето стоя толкова години без правителство...явно Киро Послушното и неговата банда от ЙЕССЪР ще липсва на някой,но определено няма да липсва на народа български..
109
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго си беше с Кирцата - никакъв хаос - каквото му наредят от САЩ - това прави. И е ясно. И е предвидимо.
108
1
 
5
 
! Отговори
до 115 преди 1 година
В почти всички страни, мафията е вън от парламента, а не вътре. Разногласията са принципни, а не като мазникът Карадайъ, който използва своя незавиден интелект на макс за да защитава престъпници като Пеевски. И само затова, всички останали от "преателите" - ГЕРБ, Възраждане, ИТН не са невинни гласувайки вкуп.
107
5
 
6
 
! Отговори
на повикване преди 1 година
Слави , Карадайъ , Корни , Копейката и Боко са момичета на повикване ,а Митрофанката е мадам сутеньорката. Те свалиха правителството защото не се подчиняваше на МаЦква и не плати за газ в рубли. Благодерение на ПРЕДАТЕЛЯТ Слави сега няма да можем да усвоим парите които ЕС ни даваше за кризата с ковида.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В името на богинята Атина, закрийте парламента и президенството! Управлявайте се само с пряка демокрация, народна власт на площадите! Не гневете богинята на Демокрацията с тези клоуни и чалгари, където сте ги избрали да правят ЦИРК, вместо Демокрация! Поклонете се на богинята Атина и махнете Цирка!
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чао, чао Не, бе. Пиши речника. Ще се намери издател.
104
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 112:Кирчо ни заби в дъното.Да не мислиш,че в другите държави политиците нямат разногласия?Имат,но не ходят по чужди държави да ръсят обиди един за друг.Излагация пълна.