"Монд": След падането на кабинета - нестабилност в България

Франция се надяваше на зелена светлина за преговори Скопие - Брюксел
23 юни 2022 16:47, Елка Василева
81
"Монд": След падането на кабинета - нестабилност в България
Снимка: архив, БГНЕС

Българското правителство, избрано с труд през 2021 г., падна на 22 юни след вот на недоверие, гласуван от опозицията. За страната се очертава период на нестабилност, пише в коментар френският в. "Монд".

Вече отслабено от силни вътрешни противоречия, изострени от войната в Украйна, правителството на 42-годишния възпитаник на Харвард Кирил Петков няма мнозинство в парламента от 8 юни, когато националистическата партия "Има такъв народ" напусна четирипартийната коалиция.

Още по темата
Нейният лидер, певецът Станислав Трифонов, наричан Слави, се обяви най-вече против първоначалната политика на Петков спрямо Северна Македония. България, член на ЕС от 2007 г., налага вето върху присъединяването на малката си съседка към общността, за което тя кандидатства от 2005 г., заради исторически и културни разногласия.

Предлагайки своето посредничество, Франция се надяваше България да даде зелена светлина за отваряне на преговори за членство между Скопие и Брюксел. Падането на проевропейския български премиер в навечерието на конференцията за Западните Балкани на 23 юни в Брюксел може да осуети всякакъв напредък. Парадоксално бе, че политическият противник на Кирил Петков – бившият премиер Бойко Борисов, заяви, че подкрепя френската пътна карта, отбелязва вестникът.

"Монд" предполага, че именно той - "звезда на българската политика", е нанесъл последния удар на кабинета на Петков, "пожелал да скъса с корупцията на своя предшественик и да въведе еврото от 2024 г."

С дясната си коалиция ГЕРБ-СДС Борисов набра безпроблемно гласовете, необходими за приемане на вота за недоверие, официално мотивиран с "провала на икономическата и финансова политика на правителството" на фона на инфлация от 15,6 на сто през май. След европейските санкции срещу Москва "Газпром" замрази през април газовите доставки за България и вдигна още повече цената на горивата, напомня изданието.

Кирил Петков успя да събере хиляди свои симпатизанти (както и противници) край парламента през последните дни, успя и да убеди шестима несъгласни с ръководството на партията си депутати от ИТН, но не му достигнаха още пет гласа на депутати, отбелязва "Монд".

"Кирил Петков оглавяваше една твърде крехка коалиция, изградена около разнородни партии с разминаващи се идеологии, базирани самите те върху коалиции", обяснява за всекидневника социоложката Боряна Димитрова, ръководителка на центъра "Алфа Рисърч". Разногласията в правителството се увеличиха през последните месеци, добавя тя, изреждайки темите - да се доставят ли оръжия на Украйна, да се одобрят ли санкциите срещу Русия и да се вдигне ли ветото върху Северна Македония.

"Щом бе изгубено мнозинството в парламента, опозицията се възползва и атакува, но правителствената коалиция вече се бе разпаднала отвътре", продължава експертът, според когото на досегашния премиер не са му достигали прозорливост и гъвкавост.

Сега българският президент ще трябва да поиска кандидатура за нов премиер от парламентарното мнозинство, тоест от центристката формация на Кирил Петков "Продължаваме промяната". След трети неуспешен опит парламентът ще бъде разпуснат и експертите очакват нови парламентарни избори наесен, обяснява "Монд", цитиран от БТА.

"След нови избори има риск проруските партии да спечелят повече влияние в парламента и институциите", коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му това навярно ще доведе до съставяне на "правителство, по-приятелски настроено към Кремъл, което не обещава сигурност с оглед сегашния геополитически контекст".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десислава Атанасова беше много права, Петков успява да заблуди много българи и много западни партньори. Киро ФакирО.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки нормален българин иска да имаме министър-председател като Виктор Орбан, който да работи единствено за интересите на народа си. Нито Мафията ГЕРБ, нито ПП ги интересува изобщо какво става с обикновения българин. Резултатите са налице.
37
2
 
5
 
! Отговори
До до 26 преди 1 година
Ето ти числа - Албания е с 4 пъти по-ниска инфлация от нас, Косово е с 2 пъти и половина по-ниска инфлация от нас, Босна е с 2 пъти по-ниска от нас. Черна Гора са с 2.5 пъти по-ниска инфлация от нас, Русия и Украйна дето са във война са с 40% по-ниска инфлация от нас. Сърбия и Македония са на половина на нашата. Всичките тия не са получили 1 евро помощ, ние получихме 1.3 млрд за Украинците, 12 млрд за Ковид (половината вече ги изхарчихме) 24млрд кредити теглихме и още 7 млрд ще ни дадат. Обясни!
36
7
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
То пък все едно при предхождащите това канадско еврейско правителство все едно нямаше нестабилност. Където евреи и османски турци са представени във властта там и нестабилност има. Идва обаче Решението! ВЕЛИКА РУСКА ИНВАЗИЯ НА ОКУПИРАНА ОТ СЕМИТСКИ АНТИБЪЛГАРИ БЪЛГАРИЯ! ТОЗИ НИЕ КОМУНИСТИТЕ ЩЕ БЪДЕМ ФАШИСТИТЕ! ДА ЖИВЕЕ РУСКО-БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!
35
4
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
До ха-ха-хиТи да не казваш, че сме по развите страна от Франция?Мей ни сравняваш с французите. Изобщо знаешо ли къде са те и къде сме ние? Или от витоша по високо нем?
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много мразя Африканските държави Франция, Великобритания, Белгия, Холандия и други,харедвам Германци и Руснаци
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славчо толкова години плюеше Боко, накрая му легна :))) Сигурно са му обещали пари за негледаемата от никой бутикова телевизийка :)))
32
3
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
До До макЕ, нали сега си доволен. Идва пеевски и бойко и оправят положението. Къде са. Хайдеслагайте ги на власт.Народ, заслужаващ мизерията си. Не 15%, 50% инфлация заслужавате, да тънете в мизерия и да ви мачкат.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, всички илитерати, лелите герб от село и селлляните, за които харвард е *** дума, да ви видим.Паднаха ли цените на горивата? Паднаха ли цените на стоките. Кирчо вече го няма. Хайденали очаквахте за 6м в ситуация на война да просперирате. Нали за това не искахте кирчо. Давайтевръщайте мутрата да ни оправя.
30
5
 
6
 
! Отговори
До мак преди 1 година
Така е не е само тук. Идвам от Италия там инфлацията e 6.8% тук е 25%. Там 200гр Прошуто е 3 евро тук е 5 евро, а е и по-ниско качество тук. Не се справят на фона на всички останали и това е факт. Всички други и бедни и богати се справят по-добре от Киро про100то. Абе Словаците имат 2 ПЪТИ по-ниска инфлация от нас, а не са по-богати по нищо. Албания - 6.7%, Koсово - 11.1%, Босна и Херцеговина - 13% това са държави които не получиха МИЛИАРДИ в помощ от ЕС и са по-добре от нас!
29
1
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Без да искам докоснах минуса.Извинявам се.Иначе си абсолютно прав.
28
4
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
На такива, като тебе, няма смисъл да се казва, защото слушат с г...а си. За разбиращите има числа, доклади, графики. Хайде скрий се безполезно творение. Нали си заработи "паричките".
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свалихме предателя! Браво!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ха-ха-хиТя на такава партия се прави, иначе са сбирщина от селяни там с някои изключения :))) Добре че съдът отмени първоначалното им наименование, тоест нема такава държава. Представяте ли си в чужбина как ще звучи това :)))
25
1
 
4
 
! Отговори
кака преди 1 година
Изядох парите от Техноимпекс и щях да грабна Арсенал ама Слави ме прецака ще се борим с корупцията и мафията.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25: кво имаш предвид?
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ, ДПС, Възраждане, ИТН се гаврят с държавата. Нима не виждате какво става от няколко дни. Стомната е счупена, не може да се залепи, а нова няма. Това ли искахтте?
22
3
 
6
 
! Отговори
мак преди 1 година
т.лупа използва всичките кризи накуп, за да покаже, как правителството не се справя. Инфлация, скъпотия, горива, все едно са само тук, ужас. Той да дойде на власт и да го видим, какви ще ги върши. Да приказва той може. Да управлява в спокойна обстановка с едничка ковидкриза също. И да изведе България на последни места по всичко - също. Сега сътвори хаос и се гордее.
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой може ли да ми каже какво точно направиха за 7 месеца? Викат "икономиката засилихме върви много по-силно от 2021" Ми нормално то 2021 икономиката беше затворена вкъщи и спряна заради КОВИД. Спрямо 2019-та като отчетем покачването в цените нищо не са направили движим се с 9% по-ЗЛЕ от 2019! Друго какво направиха освен че обедняхме? Съдебна реформа? Изборни промени? Може би водиха социална политика и хората са по-добре? НЕ? Странно! Някой да каже ЕДНО нещо което се подобри откакто са на власт
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От сега нататък България редовно да внася предложения в Френския парламент!