Станишев: ПП разделиха още повече русофили и русофоби

Едва ли кабинет Василев можел да преведе България през кризите
51
Станишев: ПП разделиха още повече русофили и русофоби
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съмнявам се дали ще е възможно кабинет "Василев" със 121 или 125 подкрепящи го депутати да може да преведе България през толкова тежки изпитания.

Това заяви пред БНР лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, евродепутат, бивш премиер на България и бивш лидер на БСП.

Още по темата

Според него много от кризите са се задълбочили от управлението на коалицията ПП, БСП, ИТН и ДБ.

"Поведението на правителството на Кирил Петков беше много авантюристично досега. Още на 19 март министърът на финансите обяви, че ние няма да водим преговори с "Газпром" за подновяване на договора, който изтича тази година. С което предопредели и първите две страни, на които им спряха доставките, бяха точно Полша и България, точно страните които обявиха, че няма да имат отношения с "Газпром" повече. Хубаво е да има диверсификация, но ако не си осигурил алтернатива на доставките, това е безотговорно", коментира още Станишев.

По думите на бившия лидер на БСП е много важно не как социалистите са влезли във властта, а как ще излязат от нея.

"Виждаме, че редица важни за избирателите на БСП теми не бяха защитени. Неубедително звучи, че не изнасяме оръжие за Украйна. Обществото е наясно, че изнасяме за други страни, откъдето то се препраща. Второ - темата с газовите доставки", каза той.

Станишев подчерта, че един от "големите грехове на ПП е, че са превърнали "латентното разделение на русофили и русофоби в много остро".

"На първо място трябва да сме българофили и да действаме на първо място в интерес на българската държава, а не в нечии чужди интереси - независимо дали са руски, или американски", заяви бившият премиер на България и уточни, че изгонването на 70 руски дипломатически служители ще има последици.

"Много вероятно е да бъде закрито посолството на Руската федерация в България и да има други действия, които да имат икономически последици. Едното е газът, но и много други са възможни", коментира Станишев.

По темата за войната на Русия в Украйна той изказа мнение, че Европейският съюз е трябвало да реагира категорично срещу тази инвазия.

"Правилно бяха наложени санкции, които аз разглеждам като инструмент да се спре насилието и да се спре убиването на хора. Има твърде много западни политици, които казват, че ще подпомагат Украйна... и казват "бийте се едва ли не до последния украинец". Аз винаги съм се стремял да се намира политическо решение на всеки конфликт и ще продължа да работя за това, доколкото мога", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сергейчо, колко ти платиха руснаците, Лукойл да не плаща данъци.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я че тоя от къде се изсуши ?9
25
0
 
1
 
! Отговори
Станишев, преди 1 година
1.За първи път от 45+35г. някода пази БЪЛГАРСКИЯ АВТОРИТЕТ!!!2. ВИЕ давате ИЛЮСТРАЦИЯ как и ВИНОВНИ, руските власти са прави!!!???ПУТИН напада, но ЗАПАДЪТ " трябваше да направи "нещо"????!
24
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
тоя украински полуевреин е почти като "Българския Вечен евреин"...И не,никак не е изненадващо,че и той говори толкова страстно за РАЗДЕЛЕНИЕ на нацията..
23
2
 
3
 
! Отговори
тръмп преди 1 година
Петков като чу от Митрофанова че събира помощи за войниците и се стресна че българите дават мило и драго за тях и изгони дипломатите.
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков направи много повече за БГ, от колкото когото и да е било.
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на мен да ми дават по 4000 , а на някои чувам и повече от бензиностанцията, и аз ще стана русофил.:)):)):))
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите се появиха за пръв път 2008година.Накичени с георгиевски лентички.Преди това бяха комунисти от 2008год.санаха русофили.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СърГей, нали *** е еврейка от Херсон Украйна и сега е в ръцете на ***.Защо не отидеш да се биеш там?
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя опусум откъде изскочи? Марш към Сибир!
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роден в Херсон, но защитава руснаците. Същия като Руслан Мъйнов, които също е роден и израснал в Украйна и каза, че е на страната на руснаците.
16
6
 
6
 
! Отговори
рН преди 1 година
СтаниШеф, ЕС, Щатите и бРитания целенасочено въоръжаваха и подтикваха Ук във военен конфликт с Русия и днес имено те насъскват Ук да воюва с Русия до последния украинец, я потърси изказванията на Байдън, Борис Джонсън и председателя на Евро Комисията Жозе Борел, аман от "Троцкисти", ей!
15
5
 
16
 
! Отговори
т4 преди 1 година
Станишка, а ти какъв си бе, нали си украинец, русофил ли си сега, русофоб ли си?
14
9
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Много странно и неестествено е да чуеш от един социалист и то на такова ниво, правилни умозаключения за ситуацията в страната и все пак това трябва да му се признае.
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталинишев, време да идеш в родния си Херсон за да видиш там новия СССР, а не да даваш акъл който никой не ти иска.
12
4
 
14
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Я па съсело роден, възпитан и изучил ce(дисертация на тема "копчетата на червеноармейците") в СССРето. Довел България до катастрофа та след него за момент Бокото ни се видя можещ!
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев е роден в Херсон, Украйна.
10
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм му фен (бях ядосан заради Орешарски), но Станишев е единственият политик, който каза точните неща как трябва да се държи България . Това е най-правилият път за България.
9
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да е всякакъв Станишев, никога не ми е бил симпатичен, но в случая е абсолютно прав.
8
1
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Всеки може да дава...акъл отстрани,ама като премиер,загуби един секретен документ,защото забравил да го...върне,което е...подсъдно. Смятай колко му е...акъла,та му крой...шапката.