Румен Радев: За българите Черна гора е приятелска държава

Страната ни подкрепя членството й в ЕС
11 юли 2022 14:39, Нели Христова
24
Румен Радев: За българите Черна гора е приятелска държава
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Черна гора. Той беше посрещнат днес от черногорския президент Мило Джуканович в президентския дворец в историческата столица Цетине.

За българите Черна гора е приятелска държава, с която ни свързват вековни културни, исторически и духовни връзки. Днес споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа, заяви българският президент след срещата със своя колега.

"Тук съм, за да потвърдя категоричната подкрепа на моята страна за Черна гора по нейния европейски път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса по разширяване на ЕС и ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство", обърна се Румен Радев към черногорския си колега.

Голямата подкрепа на черногорските граждани за еврочленството на страната им е най-сигурният гарант за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство, подчерта Радев.

"България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпрос не само в процеса на присъединяване, но и след това", увери той.

Във времена на криза в сигурността, енергиен шок, растяща инфлация, чукаща на вратата продоволствена криза и възможни нови миграционни потоци към ЕС, залогът за успеха е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона, отбеляза още президентът.

Радев пожела успех на Черна гора, която поема председателството на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

"От ключово значение е нашите страни да повдигат фокуса на ЕС и НАТО към нашия регион, така че да имаме проактивна политика, която не само да се бори с последствията от кризите, но и да прави всичко възможно да предотвратява вторичния трус от всички глобални кризи", каза президентът.

От своя страна президентът Мило Джуканович заяви, че разширяването на ЕС е важно както за Европа, така и за Балканите. Най-голямата инвестиция на ЕС за мира и стабилността в Европа би била именно интеграцията на Западните Балкани, коментира той.

"Затова е важно нашите съседи да познават историята на региона, да познават и неговите дефицити и правилно да преценят какво е необходимо за неговото развитие. Не трябва да има вакуум в геополитиката", подчерта Джуканович.

По време на официалната си визита Румен Радев ще проведе срещи и с председателя на парламента Даниела Джурович, както и с министър-председателя Дритан Абазович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЙ СТОЙ ТУК И СИ ОПРАВЯЙ БАКИИТЕ, ДЕТО ГИ НАТВОРИ ВЕЧЕ 2 Г. - ТАКАВА КРИЗА НИ ВКАРА, ДЕТО ВИДЕНОВ Е ЦВЕТЕ, НЕ МИ СЕ РАЗХОЖДАЙ!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ И РСМ, СЕГА И ЧЕРНА ГОРА ОПРАВЯШ, БРАВО!
21
0
 
4
 
! Отговори
весо преди 1 година
Фърчило, колко българи са били или ще посетят Черна гора, че да говориш от името на всички? Мои познати решиха да посетят Хърватска за пет дни, още с пристигането им започна екшъна след като хърватите разбраха, че са от Бг... Сблъскаха се с невероятно грубо и вулгарно отношение заради марсианците, бяха планирали да престоя си за пет дни, тръгнаха си след втория!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен Сертификатов Радев. Нека бъдем точни.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз що използва думите на вовата? Приятелски, неприятелски?
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятелска-неприятелска, това са термини от речника на Кремъл. Личи си кой от кои е.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да е така,но за Черна Гора не е.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти си там не за "велики държавни дела4, а за да си топне кобилата г..за в Адриатическо море, да си прави селфита и да се хвали после пред спаружените си дружки какво яла и какво пила в Подгорица.
15
0
 
4
 
! Отговори
А преди 1 година
До Хахахаха Боли го фара. Той няма право на трети мандат. А ти си доказано т.п щом си гласувал за него.
14
0
 
4
 
! Отговори
А преди 1 година
До Хахахаха Боли го фара. Той няма право на трети мандат. А ти си доказано т.п щом си гласувал за него.
13
0
 
8
 
! Отговори
.. преди 1 година
вместо по бързо да се случват нещата с мандати и служебн правитества и още септември избори ние си пътуваме със самолета до черна гора на море и да говорим общи приказки..в тази криза и без това всякаква
12
2
 
7
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Тоя не спря ли да се излага и да излага цяла България. След като сте избрали подобна "интелектуална овенна личност", чуждите дипломати и държавни ръководители в по-тесни среди са учудени, че това е най-умният човек избран от тълпата. Следователно, тълпата е... Коментарите са излишни.
11
4
 
12
 
! Отговори
Подмяната преди 1 година
Жалко само , че за българите България е вражеска държава! Освен за малкото политици и пагони!
10
3
 
8
 
! Отговори
лакаш преди 1 година
Черна гора - суперсилата на балканите направо!
9
4
 
7
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
А и за Русия, нали товарищ Радев?
8
10
 
6
 
! Отговори
македония преди 1 година
Единствено правителството на Кирил Петков успя да пробие в ЕС и да изиска да се зашитават българските интереси преди членство на Македония в ЕС. За това и опозицията (подкрепяна от маЦква) започна да цвили като ритната там.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кои българи Радев?? За 6-те милиона които не гласуваха за тебе ли?
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черна гора са добре дошли в нашето семейство. Те и сега използват еврото като валута. И Албания подкрепяме, но трябва да спрат да ни наричат "пълен хаос". И Молдова подкрепяме. Но макетата, НЕЕЕЕЕ! Категорично НЕ!!! Преди няколко дни гледах по българска ТВ на протеста в Скопие как казват, че те са потомци на Александър Македонски, а бугарите не са ***, а са монголи и татари! Не им трябвал ЕС. Няма и да влязат!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да оставят Европа и европейские държави на мира, дано не е вярно и е лъжа, но ето какво пише "США готовятся к большой войне с Россией в Европе" :https://ria.ru/20220711/spetsnaz-1801566108.html
4
3
 
7
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Румба гласувах за теб, ама след като видях какви ги вършат тия дето ни ги докара кирЕ и асанчо мисля,че вече няма кой да тте подкрепи... Вместо да изчегърташ баце ти ще го върнеш на бял кон... Твоя часовник с обратно броене вече тиктака... Сори пич