Сабрутев от ПП: Таван от 2.70 лв. - дефицит на горивата и фалити

КЗК не предприемала действия за регулиране пазара на горивата
14 юли 2022 09:38, Елка Василева
41
Сабрутев от ПП: Таван от 2.70 лв. - дефицит на горивата и фалити
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите създадоха двe временни комисии в Народното събрание. Едната ще трябва да разследва доставките на суров петрол до "Лукойл Нефтохим Бургас" и защо цената на горивото е толкова висока. Другата трябва да установи всички факти и обстоятелства около изграждането на "Южен поток", "Балкански поток", както и защо е забавено изграждането на интерконектора с Гърция.

Още по темата
"Дебатът протече около 4-5 часа и беше абсолютна загуба на време. Дали тези комисии могат да свършат работа - мисля, че не. Парламентът не е разследващ орган, ние не сме прокуратура. Говорейки за горивата, вместо парламентът да извършва работата на Комисията за защита на потребителите, трябваше навреме да се смени състава на регулатора, така че той да поеме своята функция", каза пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.

По думите му комисията не предприема никакви действия за регулиране пазара на горивата. КЗК има възможност да налага глоби в размер до 10% от годишния оборот, подчерта Сабрутев.

"Имаме инструментариума, имаме законодателството, но сякаш регулаторът работи с широко затворени очи. Колегите от ГЕРБ парадират с някакво левче, което се губело, но в същото време КЗК се ръководи от тях. Не подават сигнал, комисията не се самосезира", посочи депутатът от ПП.

Процедурата за избор на ново ръководство регулатора е отворена, но парламентът е към своя край, смята Венко Сабрутев.

"Парламентът в последните седмици реално не работи, защото новото управляващо мнозинство в лицето на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" не влизаше в зала. Парламентарните комисии също не могат да започнат работа, защото няма кворум", заяви депутатът.

Според Сабрутев предложението на ГЕРБ за таван на горивата от 2.70 лв. е "поредната сензация" и би означавало фалит на всички търговци и дефицит на горивата.

"Как си представяте един търговец на горива да купува бензин на 3.30 и да продава на 2.70 лв., докато прави огромни оперативни разходи? Държавата да покрива 50 стотинки на литър, това означава да тегли огромни кредити," каза Сабрутев.

На въпрос защо "Булгаргаз" рязко повиши цената на природния газ за юли, Венко Сабрутев обясни, че на световните пазари синьото гориво е скочило 3-4 пъти заради войната в Украйна.

"Пускането на газовата връзка с Гърция ще ни даде възможност да ползваме пълното количество на азерския газ, чиято цена ще е в пъти по-ниска от тази на "Газпром". Това е конфиденциална информация, която ни беше споделена на закрито заседание в парламента, но твърдо заявявам, че цената на азерския газ е в пъти по-ниска," каза депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унгария е с таван на горивата от края на януари и все още икой там не е фалирал чудно що ли. Нямат си харвардска шайка.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това ви го беше казал Бацето , сега щяхте роболепно да си мълчите , както си мълчахте 12 год.когато той ви вдигаше цените! Тогава , какво имаше война , инфлация ? Що не пищяхте, когато ядяхте най - скъпата храна в Европа с най- мижавите доходи ? Защото , рекетираше фирмите , като им взимаше 30% такса спокойствие ! А те си ги взимаха от нас!
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е! Вие вече сте вън с надеждата никога повече да не влизате в оная сграда наречена парламент!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как да не са на власт? В оставка са, но са на власт!
26
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименПромяната не са на власт вече, а дизела не пада....
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При сегашните цени на патрола 2,70 е много висока цена. По-скоро реалните нива са около 2,30-2,40
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди година е половина преди да се появят промяната бензина беше 1-80 , ама тогава се появиха палаткаджиите да искат промяната
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще им секнат кражбите на пп и пискат панически
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Срутев - малко късничко е да показвате, че подкрепяте социализитеските принципи
21
1
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 1 година
Не знам като са учени, колко са научени, освен теорията трябва и практика, опит. А тия ги хванаха от пътя и хайде да управляват България. И се омотаха като пилета в кълчища. Славчовото ИТН на моменти проявява повече разум. Иначе за ПП всичко е възможно и много ясно. За 6 месеца оправят отношенията с Македония, ежат се на Русия, намират по-евтина газ и горива, пък ни ги продават по-скъпо, стоките скачат, парното ги надскача. Комсомолски плам и жар на кило, светло бъдеще на приказки и нищо наяве.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Продл пеша И този ни баламосва за "в пъти по-евтин газ" ! Киро,Лена, сега пък и Собрутев! ЕЙ,НЕ СЕ НАЛЪГАХА ТЕЗИ ХОРА,САМО И САМО ДА СА НА ВЛАСТ!!! АМА КОЙ ИМ ВЯРВА ВЕЧЕ!! НЕ РАЗБРАХА ЛИ,ЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ НИ БАЛАМОСВАТ-ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЗА ТЯХ,НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ГИ ИСКА ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ АЛЧНИ!! СРАМ,ПОЗОР,ГЕНОЦИД-ДО ТАМ НИ ДОКАРАХА МЛАДИТЕ УЧЕНИ!!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи петролното лоби обслужва ПП. Интересно
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро Гела ги е събирял по негов образ и подобие
17
3
 
21
 
! Отговори
Гриндери преди 1 година
Тез си купуват гела от субсидията.
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да са свършили нещо УМНО и полезно радьовските превратаджийчета? имат сметка от ИНФЛАЦИЯТА, която те самите създадоха още миналото лято, за да разполагат с много НАШИ пари, които после "щедро" раздават на шуробаджанаците си и се тупат в гърдите как били "вдигнали" пенсиите и колко НИ било "широко" около врата. Някой усетил ли е нещо освен мизерия?
15
3
 
29
 
! Отговори
Елена преди 1 година
Тоя Сабрутев от ПП чист ли е ? Нещо от кристалната дрога?Само питам,и по-често трябва да питаме,защото тая ведрост,бодрост за светлото ни бъдеще която ги е обзела ПП -то при тоя хаос и инфлация в държавата не е нормална?!
14
7
 
10
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
А бе, какви 2.70. Аз предлагам 1.70, или по-добре 1 лев.
13
4
 
30
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Поклон пред слави , че ни отърва за сега от тия
12
3
 
37
 
! Отговори
Продл пеша преди 1 година
Тия по конкурс ли са сьбрани льжат та се кьсат - канадеца докара по евтин газ и цената скочи с -40%Обещаха по евтини горива и цените вече гонят -4 лв литърПри храните всичко е с поне - 70% нагоре докато говорят за -16% инфлация
11
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,излъгаха,че азерския ще е по-евтин.Затова Кирчо искаше на закрито заседание да се обяснява за газа.По-скъп е и са ни заробили да плащаме на посредници.Закопа ни тоя.