Радев връчи мандата на БСП, започват разговори от утре - първо с ПП

Мандата прие Георги Свиленски
Обновена: 19 юли 2022 08:53 | 18 юли 2022 17:12, Нели Христова
109

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на Георги Свиленски от БСП.

"Възлагам на парламентарната група на БСП да посочи кандидат за министър-председател", заяви държавния глава. "БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция. Показахте, че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите заедно със свои политически опоненти. Вярвам че ценностите, които обединяват хората от леницата - мир, справедливост, солидарност, свобода са и ценности за всяко българско правителство."

Георги Свиленски представи протокол, с който е опълномощен да получи мандата.

"От името на БСП искам да ви уверя, че ще положим всички усилия да създадем редовен кабинет, който да работи за спокойствието, сигурността и благоденствието на българския народ. Надявам се, на отговорността на всички политически групи, които домомента показаха загриженост, по време на консултациите да достигнем до всяка една от тях и да осигурим редовен кабинет на Република България", каза Свиленски.

Пред журналисти Корнелия Нинова обяви, че все още няма име за премиер.

"Първото нещо, което ще направим - ще сложим програмата, изработена от трите партии преди две седмици, на масата на разговори, защото тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на отношенията с партньорите ни в правителството", каза лидерът на БСП.

Разговорите ще започнат още утре, а първи ще бъдат "Продължаваме промяната".

"Разбираме, че в момента върху нас пада огромна отговорност и ще подходим разумно, спокойно и диалогично, с една цел - да гарантираме сигурност на държавата, спокойствие на хората, да създадем редовен кабинет, да изпълним програмата", каза още Нинова и отново потвърди, че именно ПП трябва да излъчат кандидат за премиер.

"Това е трудното в тези разговори. Парньори си казаха доста остри неща, минаха си в личното пространство. Трудно е да намерим начин, да седнем на една маса и да разговаряме за политики, за това, което ни чака през есента, през зимата. За нас най-важна остава социалната политика", допълни тя.

Министрите ще станат ясни след разговорите с другите партии.

"Намираме се в тежки кризи - и енергийна, и икономическа, предстоят ни тежки зимни месеци. Смятаме че трябва да се носи ясна политическа отговорност. Трябват лидери, държавници, които да кажат: "Да, трудно е, знаем какво ни чака, поемаме политическа отговорност". Другото би означавало скриване зад експертен кабинет", на мнение е Нинова. 

Тя отгово заяви, че с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да преговоря.

"Трудното е да се намери добрият тон, сечението, между ПП и ИТН", каза Нинова.

"Нашето искане беше Кирил Петков да не бъде премиер и мисля, че той, правейки крачка назад, разбра това и заслужава уважение", каза тя. Но уточни, че повече няма да говорят за имена, докато не приключат преговорите.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 70.. А трябва ли да се мазнят на краварите само за едно "конграчулейшън"?! Газта поне топли зимата..
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам, kaka май е навлажнила парапетите...?
69
2
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
По- младите, забогатели нахалитети на БКП, преименувани набързо в СДС/ГЕРБ станаха трудни за сваляне от власт от Партията-майка БСП. Затова тя си преля гласовете в партии като - ПП, ИТН, ДБ, Български възход, Изправи се БГ и т.н. за да свали забогателите-младоци на БКП. Радев им лепна и прозвището "мафия", и им размаха червения си БКП юмрук. - Изводът: - Вече 78 години България е под тиранията на БКП. Няма демокрация! Бедност и разруха за народа ни - това сеят и жънат червените юдео-комунисти...
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен61__имай малко достойнство, ще се мазните на терористична русия, заради единия газ... отвратително
67
1
 
2
 
! Отговори
Знаете ли че преди 1 година
близо половината,, руски'' газ за Европа е реекспорт?
66
1
 
10
 
! Отговори
Свиленски преди 1 година
Дадох ти жената, дай ми мандата!
65
1
 
5
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 година
Представям си го така:Радев:"Ти жено вземи тоз мандат и го сподели със семейството си!" Курито:"Макар моята вяра към Вас бе разклатена, Вие отново ми се доверихте, както когато родих нашият син ПП. И смятам да споделя този мандат със синовете си ПП и ДБ, както и блудният ми син ИТН, като продължа да ги водя към далавери и корупция. Само тази грешница мария магдаЛЕНА, да не разврати нашият син!" Радев:"Жено, ти вярвай в него, както в мен. Той ще накаже тази грешница с жезъла си!" И тя прие мандат
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази седмица в шоуто на парламента ще разберем че Слави вече не е МАФИЯ, а надежден партньор.
63
1
 
7
 
! Отговори
срам преди 1 година
Докъде е стигнала Нинова - да се подмазва на Петков
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60"Така е другари комунистите се завръщат" - само много про'стите европеиди си мислят, че комунистите някога не са били на власт. У нас или в ЕС. ПП. 1990та година имахме шанс да бъдат изгонени, но атлантиците Паси и Йорданов направиха това да не се случи. Защото атлантикът е комунист в най-лошата му форма.
61
1
 
15
 
! Отговори
Off преди 1 година
Двамата баджанаци се срещнаА. Остана деса *** да застане между тях.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
па плеснат с ръце и се прегърнат ....може и да се целунат бърже
59
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма цял един народ да студува и мизерува заради недомисленото решение на Петков да изгони толкова народ от руското посолство.Това не е в интерес на страната ни.
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е другари комунистите се завръщат
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на силите за отбрана на юг на Украйна Наталия Гуменюк потвърди, че въоръжените сили на Украйна са атакували склада за боеприпаси на окупаторите в Нова Каховка. Разрушен е главния щаб на рускита група Юг.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами логично. Деса е лобито на Свиленски в президентството
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
герб мафията, червената бсп мафия, дървената мафия на дпс, популистите от ***, нямат място в НС!
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разузнавателната група на Главното разузнавателно управление на Кедр проведе специална операция в село Дементиевка, Дергачевски район, Харковска област. Открит е голям отряд нашественици, който се помещава в разрушени сгради. В резултат на пожар Унищожени са 36 нашественици. Много руснаци са ранени с различна тежест. Командирът на полка е ранен и пленен. По информация на разузнаването това се оказа Станислав Трутнев, от 140-ти отряд специални сили.
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
леля корни каза, че щяла да възобновява българо-руските взаимоотношения, само не знам колко трябва да си долен червей, та да кажеш такова нещо, белите държави прекъсват отношения с тая терористична държава убиец, а корнито ще се тътри по корем пред тях... ще злепоставя цяла България, без никой да я иска в управлението!
52
3
 
8
 
! Отговори
У бре преди 1 година
БС(ПП) е политически буламач от дърти комунисти и млади капиталисти. Вече го сърбаме...и пак не ни идва акъла!