Кирил Петков застана зад кандидатурата на Асен Василев за министър-председател

С Рашков ПП обявяват война не на ГЕРБ, а на кражбите
Обновена: 20 юли 2022 17:54 | 20 юли 2022 17:48, Нели Христова
135
Кирил Петков застана зад кандидатурата на Асен Василев за министър-председател
Снимка: БГНЕС

Вчера премиерът в оставка Кирил Петков, заедно с жандармерия, пожарна, РИОСВ и здравната инспекция, посети ТЕЦ „Брикел“. Целта бе цялостна проверка, след като вицепремиерът Сандов бе изгонен от предприятието.

"Вчера доказахме, че няма правителство в оставка. Има българско правителство, институции и никой няма да е над закона", заяви Петков. "30 пъти над нормата бяха фините прахови частици и над 16 пъти серният диоксид. Буквално за час и половина по време на проверката на няколко души от нашия екип започна да им става лошо. Не знам как хора могат да работят при тези условия."

"Това, което ме учуди, е, че има 51 наказателни постановления, които са били отхвърлени в съда в Гълъбово и институциите не са обжалвали. Нещата продължават така година след година", коментира още премиерът в оставка.

"Всички, които говорят на терен, казват, че Ковачки е собственик, но по документи не се води никъде", допълни Петков.

"Простото обяснението за мен е, че има едни хора, които се чувстват над закона. Това е едно поведение все едно, че наистина няма държава. "Брикел" в момента прави доста добри печалби, но не влага нито лев инвестиции дори за нови прозорци. Не става въпрос за правителство в оставка, става въпрос, че има правителство и то работи, допълни премиерът. В този случай нас ни изуми, е нахалството вецепремиерът Сандов да бъде изгонен. Ето това е червена линия - независимо кой, къде и какво прави. Такъв срам за българските институции не може да има, възмути се премиерът в оставка", заяви той и допълни: "При нас няма наши и ваши - при нас има тези, които спазват закони и тези, които не спазват."

"В момента трябва да вземем много трудни решения, между много опасни сценарии в България", каза Петков относно разговорите за ново правителство. "Едно от тях е да съставиме правителство, което да бъде подкрепено от хора, които не са в парламента, и никой не знае чии интереси защитават. Другия голям риск е да влезем сега зимата в спирала от избори, и не стига, че България е в кризи - световна, здравна, войната в Украйна, а да имаме и политическа криза. И двата сценария изглеждат ужасно."

Според Петков Корнелия Нинова е била конструктивен партньор, затова от ПП решили тя да води преговорите.

Премиерът в оставка заяви, че са настояли окончателното приемане на закона за КПКОМПИ, за да видят дали наистина се е променило мнението на колегите му.

"Ние сложихме едно първоначално условие докато се водят преговорите да видим има ли промяна в мисленето на колегите - например за КПКОНПИ, и Бойко Рашков - не като самия човек, а като професионалист. За нас човекът е функция на това колко оперативна ще бъде тази комисия, допълни премиерът. Рашков трябва да е безкомпромисен към всеки, който си позволи да пипне обществени средства", каза той

"Обявяваме война не на ГЕРБ, а на системата от кражби, която и тези шест месеца не успяхме да овладеем до сега", добави Петков.

Слави Трифонов ми каза, че Гроздан Караджов е негов брокер. И че ако имам проблем с Караджов, значи имам проблем със самия Слави Трифонов.

Това, на което всички се нагледахме, са многото думи. Нека гледаме действията - нека има една институция, която да гони хората, които са откраднали чужди средства - КПКОНПИ, коментира премиерът в оставка Кирил Петков пред bTV.

"Корупцията е станала като дъвка - ние дадохме 2 млрд. в много ясна програма за пенсионерите, за млади семейства. България няма много средства - въпросът е дали тези средства отиват за хората, или отиват в нечий джоб. Когато говорим за корупция, трябва да говорим дали те отиват в 194 общини, или в нечии 9 фирми", допълни премиерът в оставка.

"Политиките са много важни, те са първото нещо, от което тръгнахме, но хората, които ще изпълняват тези политики, имат огромно значение. Нека видим кой какви хора ще предложи за МС, за да решим накъде продължаваме. Не искам да влизам в отделни имена, но няма да направим компромис с хора, на които не вярваме. Този път няма да се доверяваме просто на предложенията на партньорите ни, а също ще изследваме внимателно техните предложения", каза той.

"В момента, в който рискувахме формирането на следващото правителство, не се поколебах дори и час, и казах, че искам да се срещна с НС на ПП, и казах, че не мога да съм пречка за формиране на правителство в този момент. Личната кариера не е от значение в този момент", каза премиерът.

Той застана зад кандидатурата на Асен Василев като министър-председател.

"Аз вече отстъпих настрани да не съм премиер. Но не е нормално те /партньорите в коалицията, бел.ред./ всяко едно следващо предложение на ПП да бъде отхвърляно толкова лесно. Аз обещавам, че човекът, който ще бъде премиер от ПП, ще има пълните качества да продължим промяната, която започнахме", заяви Кирил Петков

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, парламента срещу Петков ли гласува вот на недоверие или срещу цялото правителство? Сега като гледам нагласите им, те искат да вкарат същите играчи - Василев, Нинова, Йорданова, Христов и т.н..... това е "маскарад"! Тия ако са власт още месец-два ще ни вкарат във война!
79
2
 
5
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ЛЪЖЛИВОТО КАНАДЧЕ КИРО Е НАЙ-ДОЛНОТО И ПОДЛО И ГНУСНО СЪЗДАНИЕ ПРЪКВАЛО СЕ В БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ. ТОВА СА ГНУСНИ ИНДИВИДИ, ОТВРАТ.
78
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Тая кандидатура ще бутне коалицията. На това му казват задкулисие.
77
1
 
5
 
! Отговори
Асенка Василева преди 1 година
Ако мъжа ми не стане вицепремиер ще изпадна в истерия!
76
5
 
0
 
! Отговори
70, преди 1 година
Истина е, жалки са 90% от коментиращите тук! И според мен са феновена Путин, бесни, че Петков изгони дипломатите и осигури добри условия за живот на украинците тук. Иначе не мога да си обясня откъде тази злоба и нападки срещу човек, който едва от 6 месеца е премиер, но направи неща, които Герб не направиха за 12 години, освен да присвояват средства от ЕС и да строят дефектни магистрали. А Петков и партията му, които постоянно бутат, удариха здраво мафиотските схеми на Герб
75
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Говорете с хората за бога,говорете за КТБ,за оборудването АЕЦ,за руски поток платен от БГ,за санирането,за милиардите ограбени за електронното,за менда излъгала Парламента,за Ф 16,за магистралите..имате толкова факти,а позволявате да ви обвиняват в грехове които те са извършили...и Избори...слави е зависим!
74
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Подкрепа г-н Петков,опитват дпс-гроб да ви убият през капаните които са заложили от десетилетие, дпс-гроб хвърлиха буквално България под влака..хаоса ги устройва...в мътна се граби най-много,не осъзнали,че ще гласуват младите,децатана ограбените от дпс-гроб..ен.ча.ите отнели животите на родителите им,самозабравилите си мафиоти,ес и САЩ са длъжници в борбата с тези тумори,подценяват ги,работят за путин,манипулират и насаждат зависимости..цяла източна е зависима и манипулирана от медийте на путин
73
1
 
5
 
! Отговори
ано преди 1 година
Хайде на площадите бе хора.Ще ни затрият.............
72
1
 
5
 
! Отговори
я,как се сети про100 преди 1 година
"Всички, които говорят на терен, казват, че Ковачки е собственик, но по документи не се води никъде. Не знам как хора могат да работят при тези условия." - бах ти държавата, щом премиер прави такива изказвания. Той за какво е впрочем? За заплата, показен келешлък и други "заработки" - знаем, ама барем и малко читава работа да беше свършил за толкоз време. А, дали е чувал как живее народа при създадените от него условия??? Ние искаме работа, хляб и живот за децата ни , а не безглутенови пасти!
71
2
 
3
 
! Отговори
а преди 1 година
"Буквално за час и половина по време на проверката на няколко души от нашия екип започна да им става лошо. Не знам как хора могат да работят при тези условия."И как така, чак сега се сети да се чудиш? Когато беше министър, а после и мин. председател на луната ли преживяваше и нищо за тук не знаеше. Много чудлив екзепляр ще се окажеш. Да си чувал бълг. поговорка "след дъжд качулка"? Хайде, взимай си дисагите и у вас. Тук никой не те иска, е с малки изключения, които само доказват правилото.
70
2
 
8
 
! Отговори
Поли преди 1 година
Тази конска глава много си е повярвал и много,ама много ме дразни.На какво основание бе наркоман,да не би да сте направили нещо полезно и добро за хората?!
69
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Един възпитаник на Сорос ще смени друг такъв,голяма работа,все айдуци антибългаристи.
68
2
 
9
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Мошеник,лъжец ,който си мисли,че сме забравили какви лъжи дрънкаше-за гражданството си,за големите му контакти с бизнеса по света,колко инвеститори щял да докара ,какви иновации ....То се видя накрая какво докара- хаос,разруха.Безсрамници.Нямал да прави компромиси с хора на които не вярвал?!Че на тебе вярвали ти някой бе лъжец?
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако не дай боже Кокорчо стане министър-председател Спецов ли ще е началник кабинет
66
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Властта не е за всеки! Ето това научи Борисов от Бай Тошо... да е стъпил здраво на краката си! Кики Кривата уста бръкна под полата на Недоклатеното Ленче, и реши че цяла България е в краката му! А Радев го и научи, че него закони не го ловят ! Разпасана команда! Обърнаха МС на бардак! Дъртият Пезевенк Дамаджаната бди над тях ! Прав е Борисов ,че докато и последният *** не узрее със какви измамници си има работа, тази държава няма да тръгне напред! П.П. Перверзията Продължава!
65
5
 
2
 
! Отговори
Много сте жалки! преди 1 година
Много сте жалки бе, сарайско-банкянски и чалгарски ***! Днес на "разговорите" с Нинова, която унижи и себе си, и партията си, и народа като седна на една маса с палачите на правителството, но на "масата" Тошко Хаджията, Балабана Джебчията и Рупчева с дългия нос, пардон - Митева, бяха омекнали като печен праз! И били "съгласни" с програмата! Ами тя е на правителство, което гилотинирахте бе, чалгарска сбирщина *** и долна! Е, и?! Защо тогава "ручахме жабетата?! "КОЙ ще ни каже"? КОЙ?
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес,защо ме блокирате?Лъжа ли е,че тези мошеници искат да овладеят държавата само с лъжи?
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков направи силен плонж, за да цунка подметките на чуждестранните си ментори. Почти ни вкара във война с Русия. Прецака доставките на газ и сега като уби питомното, ще дири дивото. Интересно, като какъв се разхожда нагоре - надолу да прави енергийни далавери, след като е в оставка?
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро едно нещо не можа да разбере, след като излъга за гражданството вече нормален човек няма как да му вярва, само глуповатите гласуваха за него и той им го натресе, сега вече след цялата му мрежа от лъжи и меко казано безумни ходове е абсурдно някой да пусне за него освен група заблудени стари моми и някой друг жендър.
61
0
 
7
 
! Отговори
ПП=ПЕРВЕРЗНА ПРОМЯНА преди 1 година
СЕГА ПЪК, КИРО Е ОТЗАД АСЕН.........