Хампарцумян: Българската икономика все още е в растеж

Очакваме повишение на лихвите
22 юли 2022 14:53, Росен Стойчев
21
Хампарцумян: Българската икономика все още е в растеж
Снимка: БГНЕС/EPA

"Ние може да очакваме в следващите месеци основната лихва да се повиши над 1% - 1,5%, може и нагоре. Не е толкова страшно". Това каза пред "Нова Нюз" банкерът Левон Хампарцумян, като напомни, че преди предишната криза е била 3%. Поводът е, че ЕЦБ повиши лихвата за първи път от десетилетия, за да потисне инфлацията.

Още по темата
"Очаква се на стъпки да стигнем до ситуация,  в която инфлацията да наближи 2%", посочи той.

Хампарцумян обаче обясни, че нас ни интересува повече какви ще са лихвте, които ще плащаме по кредитите си. А това зависи от политиката на банката и апетита ѝ да поеме риск, както и от самия профил на кредитополучателя.

Бързият му анализ на иконмическата ситуация у нас гласи: "Българската икономика все още е в растеж. Платежният баланс се влошава. Имаме все още висока заетост, но първите сигнали за проблеми, които настъпват, няма да бъде катастрофално. Но това, което трябва да правим, е незавсимо от политическите турбуленции, да се опитаме да поцизионираме България като предвидимо място за правене на бизнес".

Той напомни, че сме имали лихви върху потребителските кредити и върху ипотеките над 10% и хората са продължавали да взимат кредити.

"Това, което ние искаме, е предсказуемост, устойчивост и относително ниски лихви. Но този период на свръхниски лихви практически вече приключва", потредупреди Хампарцумян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
5
 
! Отговори
Бспар преди 1 година
Абе грозно ***,казва България и каква икономиката те тресе във тоя краварски *** на балканите!!!
17
3
 
10
 
! Отговори
СС преди 1 година
Много гнусна физиономия
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този грозник не е никакъв икономист, защо му показвате гнусната физиономия???
15
1
 
18
 
! Отговори
Черноризец Хлабав преди 1 година
Тоя ви каже 'добър ден' се огледайте да видите къде са луната и звездите
14
2
 
10
 
! Отговори
В РАСТЕЖ Е... преди 1 година
И ПРОСТОТИЯТА НА КИРО И АСЕН........ А КОЛКОТО ДО ХАМПАРЦУМЯН-ДА КАЖЕ ЗАЩО ПРЕДИ ДА, ГО ИЗГОНЯТ ОТ БАНКАТА, ОТКРАДНАХА 2 000 000 е от сметката на футболиста Мартин Петров...?
13
0
 
11
 
! Отговори
Менда преди 1 година
Хампарцумян, колко прави инфлация от 15 % минус растеж от 5 %. Според мен е минус 10 %. Банкерите са свикнали само да събират, а аз знам и да изваждам. При това, след като съм учил 4 висши математики. А и съм ги изучил. Сравнявам проценти с %, а не ябълки с круши. Между другото, и инфлацията и икономически растеж се определят все още в левове. За щастие на банкерите. Годината 2024 наближава с бързи темпове. За ужас на работещите в банките.
12
0
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
... Ши. Ба. Няк
11
1
 
13
 
! Отговори
Гаден работодател преди 1 година
Тъ па нар!
10
1
 
8
 
! Отговори
Гаден работодател преди 1 година
***!
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този като го видя и знам че някоя банка ще фалира. Така беше през 90-те години когато мутрите обраха спестяванията на народа и фалираха банките. После си накупиха яхти мезонети направиха си хотели и бетонираха черноморието. А управниците ни разправяха колко хубаво е в демокрацията и как като влвзнем в ЕС всички ще живеем богато и щастливо. И дума не им повярвах а спрях да гласувам. Но имаше муш мороци които до ден днешен гласуват и чакат да забогатеят и заживеят щастливо. Да вече живеят щастливи
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Химика на костов как се е усмихнал на снимката фалита на хората за него е уражай - банките взимат фирми имоти машини обурудване срещу минимални кредити
7
0
 
9
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
За фалитите не са виновни партиите, а законите които приемат депутатите им в НС. Като пример ще напиша само, че преди време приеха Закон за задължително доброволно осигуряване. Знам българския език доста добре, но подобен закон не го разбирам. Добре, че го отмениха. Та, такива са народните представители. Мислят се за велики и богоизбрани. При инхлация от около 20 - 25 % още към края на 2021 г., Хампарцумян говори за връщане на инфлацията до 2 %. Нещо им се губят нулите на банкерите.
6
0
 
12
 
! Отговори
ЕфЮНигъ преди 1 година
това който го верва, требе да е много наивен!
5
0
 
9
 
! Отговори
ама преди 1 година
и тоз сам си вярва!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ли ти каза др- иван костов
3
0
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Него го интересували само лихвите по кредитите. Мен пък ме интересуват лихвите за депозитите. Всеки с интересите си. Банкерите печелят от даването на кредити, банките им фалират защото не могат да си пресмятат балансите, а за КТБ някои други им бяха виновни. Че дори и шефа на тази отдавна фалирала банка беше избран за Банкер на годината преди време. Така са нещата с банкерите и финансистите от КФН.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската икономика все бележи 2 % растеж при 30 % инфлация . Което значи че се свива с 28 % и затова има толкова много фалити . До това ни докараха евроатлантическите партии и надежда за някаква промяна предлагат само Възраждане. Останалите искат от същото евроатлантическо ла.йно което ядем вече 15 години + зверска инфлация . Само Възраждане предлагат преговаряне с ЕС а не надупване за усвояване . Евроатлантиците усвояват ама ние плащаме сметката .
1
0
 
24
 
! Отговори
хахахах преди 1 година
Големия експерт, то половин година сме в рецесия, той растеж. Расте само богатството на мафиотите.