Велев: Действията на "Булгаргаз" не са оправдани

Правителството е виновно за двойно по-голяма инфлация от Европа
28 юли 2022 09:22, Йоана Цонева
46
Велев: Действията на "Булгаргаз" не са оправдани
Снимка: БГНЕС

Можем ли да разчитаме на "Газпром" като надежден партньор за доставки на природен газ за България? На този въпрос, поставен от БНТ, председателят на АИКБ Васил Велев отговори, че това било дълга тема. По думите му, ЕК била определила формулата за цената на газа - в тази формула 70% от крайната цена се формира на пазарен принцип.

Колко може да се разчита на коректност от страна на Русия всеки може да се убеди с игричките по "Северен поток" и ограничаването на руския газ за Италия, въпреки че Eni беше една от първите компании, за които стана ясно, че откриват сметка в рубли.

Във връзка с цените на газа и искането на "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне с 54%, Велев заяви, че не е оправдано това, което направи "Булгаргаз" - да преустанови доставките си с дългосрочни договор с Газпром. Велев заяви, че бизнесът в момента се намира в шизофренна ситуация, защото не знае какво да направи. ЕС ще ползва руски газ поне още 5 години, смята той.

Цената за изтичащия месец за тока за бизнеса е рекордно висока - ще бъде над 630 лева за мегаватчас. Много предприятия ще се изправят пред избора какво да платят - заплати или електроенергия, за да не им бъде спрян тока, обясни Велев.

Председателят на АИКБ добави, че за август месец са осигурени количествата газ за бизнеса, но не са осигурени за ноември и декември. Ние имахме договореност с премиера в оставка Кирил Петков, че горницата от 142 лева ще бъде компенсирана на потребителите. Очевидно, че думата на политиците не струва и пукнат грош, каза още той.

Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби и мини, изтъкна Велев. Той се закани да разкаже на служебния кабинет защо няма заплати за работниците и кой е виновен затова. Председателят посочи, че много предприятия ще изпаднат в ликвидна криза.

Ние започваме да се чудим дали е от некадърност, зловредно управление, или целенасочено действие срещу българската индустрия действията на правителството в оставка за цената на електроенергията за бизнеса. Такива действия са причината България да има два пъти по-голяма инфлация, отколкото средноевропейската, обобщи Велев.

Васил Велев оцени като добро решение Иван Иванов отново да застане начело на КЕВР. АИКБ са искали оставката на Иванов, но му отдават длъжното, защото е почтен човек и независим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Ако този уважаван бизнесмен ми посочи поне един негов партньор, който продължава да работи,след като едностранно партньор т му е прекратил железен договор....едва тогава ще му повярвам....
32
1
 
0
 
! Отговори
mir преди 1 година
До Българин: "...че всеки договор с тях не струва дори хартията, на която е написан." Като цитираш текст от друг автор, слагаш го в кавички. Освен това, цитираш цялото изказване а не откъс който оставен сам, изопачава изказването, в този случай на Бисмарк.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т.н. "спот" цени на холандския виртуален хъб, към който ЕС ни е прикрепил са пълна измишльотина. Очевидно някой в Брюксел има интерес от това. На Булгаргаз са необходими договори за доставка, в които ценовата формула се базира на петролни деривати, както е направен договора с азерската компания, а не на измисления спот пазар в Нидерландия. Цената на газа би била до три пъти по ниска от сегашните равнища, ако база за ценообразуване са петролните деривати газьол и мазут. ЕК обаче не дава.
30
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До Бай Дрън: Значи опорната точка е: Фирмите са виновни. А по-общото правило: Според управляващите който се оплаква, той е виновен. "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - Остап Бендер.
29
3
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А стига сте лъгали за фирмите, щели да се чудят тока ли да плащат или заплати. Ако бе така, при нас отдавна да са ни направили забележка да гасим лампи и машини, но никой и думичка не споменава. Защо ли? Защото вдигнаха цената на продукцията без да увеличават заплатите. Ако тока им бе проблем, дали нямаше да излезе някоя заповед ей така профилактично да пестим ток? Токът е една много малка част от разходите в нашата фирма.
28
2
 
9
 
! Отговори
От парламента преди 1 година
"Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е представил пред обществото избирателно, непълно и манипулативно информацията за кореспонденцията си с "Газпром експорт" във връзка с поискания от руския доставчик нов механизъм на плащане. Това е едно от заключенията в доклада на временната парламентарна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт", и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз".
27
2
 
4
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До До Малко за политика: "Относно цената на газа , тя е толкова колкото трябва да бъде в момента" Г'лупости са това, г'лупости на търкалета. Булгаргаз е държавна фирма. Действията и се разследват от парламентарна комисия и резултатите вече излязоха. Чети.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до този избор се стигна след като бизнеса 12г ръкопляскаше на БМБ който съсипа енергетика градена 40 г!!!! потурчи ЮП И БЕЛЕНЕ! След това същия бизнес позволи на КП да сложи и синджира с катнара на същата тази енергетика.
25
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Всички руски агенти на влияние са мобилизирани за да ни обяснят какъв Апокалипсис ще настане без нов договор при условията на Путин с Газпром. Нито дума за това, че тя руснаците изобщо не може да се разчита и, че всеки договор с тях не струва дори хартията, на която е написан.
24
10
 
5
 
! Отговори
Кой крив кой прав преди 1 година
До Анонимен 24: "И да платим в рубли, къде е гаранцията, че ще ни дадат газ"? Винаги може да се наложи някакъв ремонт, но когато злонамерено се протака връщянето на турбина за газопровода, тогава кой е виновен? Да не говорим за това, че едната тръба на Северен поток 2 е пълна, но по нея доставка няма защото злонамерено не му се дава лиценз. Това, което е сигурно, че който не плати за доставка по схемата на Гезпром няма да получи.
23
10
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
И същият слугинаж на Вашингтон от Кирил Петков с изгонването на 70 руски дипломати. Ако просто са искали да им се намали бройката, можеха тихомълком да се договорят. Никой не е очаквал такова нещо. Е, искахме млади хора, завършили в Харвард, но не ни мина през ума че в САЩ са ги подготвили за да провеждат русофобска политика. И то за сметка на българският народ. И ето че затънахме в русофобството. Но Бойко и ГЕРБ все пак са по-голямото зло.
22
2
 
7
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
Велев, субсидират ти хем газа, хем тока. Какво точно искате. Страшен бизнес върви в България, който за да печели, трябва някой да го субсидира. Като не знаете как се прави бизнес приключвате и толкова. Хора станали бизнесмени с куфарчета!
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да платим в рубли, къде е гаранцията, че ще ни дадат газ? Или турбина ще се счупи, или нещо друго... ама викате да се наведем за всеки случай, може пък и да ни се размине...
20
8
 
12
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
"некадърност, зловредно управление, или целенасочено действие срещу българската индустрия": Некадърност - да, но не само. На първо място слугуване на чужди интереси. Изключително вреден за българската индустрия се оказа тандемът Петков-Василев. Отказаха да платят за доставката на газ по схемата на Газпром само за да се харесат на някого в Брюксел и Вашингтон. А сега всички плащаме за тяхното продажничество. Пак купуваме руски газ, но с посредници, за да ни излезе по-скъп.
19
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинистите са еманация на зом бита, но рублите скоро ще свършат.А за копейките, главно гербавите , да напомня че в България няма 25 града с тец на газ, а само 5 и основния е в София който постоянно трупа загуби нищо че е ползвал газ само от Газпром десетки години,защото друг в България просто нямаше . И целият български народ плащаше тези загуби в стотици милиони лева, но тогава путинистите мълчаха защото газа беше руски нали?
18
2
 
3
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 1 година
Защо некой джурналяг не попита сладкарката как се отнася към търсенето на перила в бежовака на мустакатата?!?
17
7
 
6
 
! Отговори
Политсексолог преди 1 година
И нито дума за масстията Кирулена и строгата и господрка СтрапоЛена.....
16
4
 
15
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
ТЕЦ-София е на газ и още около 25 ТЕЦ-а в България.
15
4
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
А защо непременно някъде трябва да го пише? Или това ти е стар навик от времето на 'Работническо дело" - пише във вестника, значи е истина.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията ГЕРБ-ДПС активира всичките си слуги.