Николов: Европа без Газпром в момента не може да оцелее

Наличен природен газ има, увери енергийният министър в оставка
Обновена: 31 юли 2022 16:17 | 31 юли 2022 12:08, Елка Василева
130
Николов: Европа без Газпром в момента не може да оцелее
Снимка: архив, БГНЕС

Газът отдавна не е енергиен ресурс, а политически инструмент. Кой как ще го използва е въпрос. Последното предложение за съществуващия договор между Булгаргаз и Газпром е от страна на Булгаргаз към Газпромекспорт. Това заяви енергийният министър в оставка Александър Николов пред БНТ.

Още по темата
Нямаше нещо, което Булгаргаз можеше да направи предварително. Последният анекс между двете дружества е предложен от Булгаргаз, повтори Николов.

Европа без Газпром в момента не може да оцелее. Диверсификацията у нас може да се постигне до определен размер и момент. Този договор, който има България, ако се изпълнява, България ще има добър баланс на газа, може и да паднат малко цените, каза министърът в оставка.

„Обаче преговаряйки, разполагаш с договор и това са търговско-правни отношения по време на война, нека някой гарантира как се държи отсрещната страна спрямо България и Европа. Европа е поставена до стената заради неадекватната си политика в последните 10 години да вземе бързи решения, но бързи решения няма“, посочи той.

Газът за зимата в чисти количества ще се постигне. Наличен газ има. Следващото правителство трябва да реши дали трябва да продължи програмата за компенсации, подчерта Николов.

Трябва да престанем да слагаме думата посредници, това са търговци. Нека не забравяме кога България е имала два ефективни договора. И въпреки това е купувано от т. нар. посредници, каза енергийният министър в оставка.

Надявам се екипът за гръцката връзка да си е свършил работата както трябва. Факт е, че имаше ангажимент на ниво премиер на Гърция и нашия премиер, коментира Николов гръцката газова връзка.

За Gemcorp, попитан дали щеше да е партийна касичка, Николов отговори: „Как може да е касичка при положение, че няма ангажимент“. Тъжно е, когато българи оплюват успешни българи, когато бившият енергиен министър нарича човек, който управлява няколко десетки милиарда - лобист, каза Николов. Имаше фокус върху компания, която не желае нищо друго, освен да инвестира, посочи още Николов.

Той допълни, че има много варианти за действие за 7-те договорени танкера със синьо гориво. Това включва използването на алтернативни трасета за доставка или препродаване на количества.

"Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително грозно! Всъщност, ако има някой по-добро решение - през цялото време сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на алтернативни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството. Трябва да се търси гъвкаво и рационално решение към конкретния момент.", подчерта Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
8
 
! Отговори
Урсулата преди 1 година
Как се изхожда по въпроса...
8
4
 
16
 
! Отговори
Грантю Американски преди 1 година
Лично Главният Комисар на Эвропейския Союз, камаратин Урсула рече, газ нема 'а тече вече! Yes!
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия използва своите газови ресурси за геополитическо влияние, а Британия използва английският език за геополитическо влияние. Ще се откажете ли от него? Газ нямаме, език си имаме.
6
33
 
29
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Руската газ е некачествена, скъпа и фалшива. Не може да се разчита на нея. Без руска газ можем прекрасно, както и без Путин. България потребява две пръдни газ на година така че Путин не може да ни уплаши. И този Николов ще се окаже руски агент платен от Москва. Но България вече няма да е западнала руска територия.
5
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно и бързо решение има, Германия и Италия си пускат затворените атомни централи и затварят газовите, това ще намали потреблението на газ с над 20 % и може да се направи за по-малко от 6 месеца, даже някои централи, които бяха спрени в краян на 21-ва година могат да бъдат пуснати буквално след 1-2 месеца, обаче германиците по неясни за мен причини не искат да го направят, почвам да си мисля че играят заедно с кремълските разбойници
4
17
 
8
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
К'ва тая европа, която не може без некъв си гъзпром? :)))
3
11
 
19
 
! Отговори
Апелирам преди 1 година
на Всички в Брюксел да се Направи Скенер на Мозъка, за да се види имат ли Връзка между Центъра за Взимане на Решения и Центъра за Преценка на Последствията от Взетите Решения! Говори се, че ЕвроЛибералите всичките са с Мозъчно Увреждане и нямат такава Връзка в Мозъка си!!
2
9
 
34
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ЕС е полудял. Вече не мисли трезво. Жалкото е, че и нашите политици, които са на хранилка към ЕС, също не мислят трезво. И затова колкото и гадно да звучи, е много вероятно България да не просъществува още дълго икономически и териториално. Защото когато те управялват англосаксонци, за тях една територия е важна, само ако става за евтина работна ръка или за пушечно месо срещу техните врагоре. Ако не - просто ще ни затрият.
1
10
 
10
 
! Отговори
Ми преди 1 година
Да не оцелее.