Бивш шеф на "Кинтекс": 4200 т наше оръжие изнесено за Украйна

То било разтоварвано на полско летище до украинската граница
4 авг 2022 13:01, Елка Василева
134
Бивш шеф на "Кинтекс": 4200 т наше оръжие изнесено за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Повече от 4200 тона българско оръжие е изнесено за Украйна само в първите четири месеца на войната с подписа на вече бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова. Това твърди освободеният от нея директор на оръжейното търговско дружество „Кинтекс“ Александър Михайлов.

Още по темата
Пратките са разтоварвани на полско летище на 70 км от украинската граница, съобщи Михайлов, като заяви, че разполага с документи за твърдението си, предаде БНР.

"За първите 4 месеца от началото на войната – от март до юни включително, 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в близост до украинската граница.

Шестдесет полета за 4 месеца означават, че през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна . Усреднена калкулация показва, че за този четиримесечен период 4200 тона българско оръжие са доставили в пограничното на Украйна полско летище.

За да може да се визуализира това нещо – това са 212 тежкотоварни камиона тир, подредени в колона плътно един след друг в рамките на 4 км, или казано с други думи – от Народното събрание на България до зала "Арена Армеец" на "Цариградско шосе", каза Михайлов.

На този фон г-жа Корнелия Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие, е не само несъстоятелно твърдение, но и обидно към българските граждани", каза той.

Освободеният директор на "Кинтекс" посочи, че данните, които изнася, са на базата на Закона за достъп до обществена информация и разполага с документи за тях.

Михайлов обвини бившия министър на икономиката Нинова, че е забавила два месеца разглеждането на сделки за износ на оръжие на обща стойност 1 милиард евро.

Корнелия Нинова, която до преди дни беше вицепремиер и министър на икономиката, категорично заявява от самото начало на войната в Украйна, че България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Тя отрича всички твърдения, че българско оръжие се изнася за Украйна. Така например в началото на юли в НС Нинова за пореден път заяви, че България не е изнасяла оръжие за Украйна. „За 169-ти път потвърждавам пред най-висшия форум на България – Народното събрание, че България не е изнесла и един патрон за Украйна“, заяви тогава Нинова в рамките на парламентарния блиц контрол, като добави, че за Украйна и за Русия не се изнасят оръжия от 2014 г.  

От „Позитано“ 20 пред БНТ са заявили днес, че Корнелия Нинова няма да коментира думите на Михайлов.

Бившият директор на търговското оръжейно дружество "Кинтекс" Александър Михайлов от месеци е в задочен спор с вече бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която го освободи от длъжност през април. Мотивите на Нинова тогава - установени нарушения и конфликт на интереси, за които бе подаден и сигнал до прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя защо говори за това, все едно е нещо лошо? Трябва да сме горди, че, макар и с нещо, сме подпомогнали Украйна. Трябва да ни е срам, че не пратихме тежка техника. ОСвен нас, само Унгария още не го е направила, а за Орбан знаем, че ако имаше как да изстърже подметката на Кървавото джудже с език, и това щеше да направи.
28
7
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 година
35. Твоето мнение не ме интересува, гнусен съветски глу.пак. Украинците са 40 милиона и не са всички фашисти, ясно ли ти е кремълски олигоффрен? И стига с това кравар, нормален разумен българин съм. Нещо комплекси ли имате от американците, та всеки път до тях опирате да ва евва в скапаните сибирски диваци?
27
1
 
3
 
! Отговори
сааа не преди 1 година
аз не знаех че е за Украйна , мислех че е за Полша , нали там в Полша война се води .
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво да изнасят и още, защото после ще бръщолевят, че всички са се възползвали само ние не!
25
4
 
7
 
! Отговори
do 8 преди 1 година
До Алекс: С това оръжие с убива деца, те много добре са съзнавали, че то отива в Украйна. Може да правят всякакви еквилибристики с документите, ама от кармата няма да избягат. Как спят спокойно нощем, това се чудя
24
0
 
13
 
! Отговори
Не е така преди 1 година
Филмите и снимките с българско оръжие за Чехия и Полша с българска маркировка се показват по всички канали напълно нецензурирано. Опа забравих, че в България медиите показващи такива кадри са цензурирани. Така е и при комунизма не беше.
23
1
 
6
 
! Отговори
Пламен Иванов преди 1 година
Нищо ново, комунизма в България никъде не е избягал! Затова сме и още на това дередже!
22
13
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Ами супер, помагаме на братята украинци да се бият срещу гнусните сибирски ватенки.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то в България всеки си приказва какво му отърва на него.То и точно за това Буци от Банкя ни яри 12 години.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя мисир само плямпа и какво като са изнесли и защо да не се възползваме? Аман от такива празнодумци!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тоя бизнес няма морал, навремето България е продавала и на Иран и Ирак, по времето на техните войни, сега поне само на едните са продавали.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, и? Трябваше 42000 тона да бъше изнесено. Сега е момента да изнасяме. А екземпляри като този да ходят да стават овчари.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радвайте се бе! Нали обичате Украйна!? Айде сега едно 300метрово право хоро на мегдана. Нали само това можете? :))))
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да разтяга локуми,да беше показал документите.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре са си разпределили комисионните. Корнела при оръжията, Кире с газа, а понеже прецакаха Славун, той им го подаде и на двамата
14
6
 
7
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Абе трябва ли такава информация да се изнася!?! Къде изнасяме, с кой търгуваме и т.н. Не съм фен на Нинова, ама тоя май правилно е уволнен!
13
6
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Не съм фен на Нинова, но мисля, че като министър на икономиката, тя трябва да създава работни места. Къде ще изнася българската продукция?? Където намери най_добър пазар!! Това не е Украйна, а Полша. Тук се манипулира цялото общество, с изключение на мислещите хора.
12
4
 
6
 
! Отговори
7878 преди 1 година
тоз голяма певица излезна..........
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарката го играе и вълка сит и агнето цяло. Това се нарича лицемерие. *** това са другарите, винаги се опитват да тъчат на два стана.
10
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
4200 t е нищо. Трябваше да са изнесли 42 000 тона.