Президентът критикувал всички партии, но било опасно

Избирателите на Радев надхвърляли тези на БСП
Обновена: 5 авг 2022 22:05 | 5 авг 2022 21:21, Екип на Bulgaria On Air
31
Президентът критикувал всички партии, но било опасно

Опасно ли е левите избиратели да бъдат разделяни между президента и БСП?

"Избирателите на Румен Радев надхвърлят електоралния корпус, който стои зад БСП, включително и в успешните години на БСП, когато тя успяваше да си осигури подкрепата на близо милион избиратели. От една страна това е поради спецификите на президентския вот като мажоритарен, но е интересна играта и опита на Румен Радев да лидира някакви процеси в лявото, защото преди той да бъде избран за президент, аз не си спомням да е имал кариера на социалист. Включително като президент не виждам изконно леви тези и инициативи, които президентската администрация да е инициирала", заяви политологът Теодор Славев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него има една критика и атака към абсолютно всички политически партии от страна на президента, което е опасно. Той смята, че президентството служи като бушон в нашата конституционна система, вместо в момент на политическа криза да успокои средата, да въведе някаква нормалност, естествен ход на процесите. Не е приемливо и допустимо да се намесва във вътрешнопартийните дела.

"Опитът за внушаване на някакви идеи и характеристики на полупрезидентски режими, на управление без партии, това е антидемократичен сценарий. За държава като България това не е в нашата политическа традиция. Ние трябва да предприемаме действия за укрепване на демокрацията, да консолидираме, да направим институциите по-работещи. Тази критика, която идва от президентството към почти всички играчи на политическия терен, води до намаляване на доверието към партиите и оттам на парламента. Може би на Румен Радев много му харесва да управлява със служебни кабинети, но това не е естественият демократичен процес", твърди гостът пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса дали това е кабинет "антининова", Славев отвърна, че БСП не е лидерска партия и няма някакъв реваншизъм към БСП. За него е съвсем очевидно изключително високото напрежение между Нинова и Радев.

"Досега сме нямали ситуация, в която президент да управлява близо 2 години чрез служебни кабинети и според мен трябва да си научим уроците от това и да бъдем предпазливи", смята той.

Гостът коментира и слуховете, че президентът не лобира за една или друга партия, като каза, че може би си е научил урока, че инспирирайки и поддържайки определена политическа партия, в един момент това може да се обърне като бумеранг срещу него.

"Служебните кабинети по принцип трябва най-важно и основно да осигурят избирателен процес, който да е прозрачен, равнопоставен, честен – нищо не чуваме за това как ще организират избори", твърди политологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Теодор Славев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев направи големи поразии в държавата!Много хора се подлъгаха и гласуваха за него.
20
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички гербави членове трябва да бъдат преследвани безмилостно, заедно с всичките им роднини, а ръководителите на тая разбойническа шайка трябва да бъдат избeceни, както навремето са правили съгласно Закона за изтребление на разбойниците от 1922г.!
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за служебно правителство? Уж ролята му е само да подготви избори, а то започва с политически чистки.
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Критикува, щото... най-добрата отбрана е нападението. И така отклонява вниманието от собствената си некадърност.
17
2
 
15
 
! Отговори
преди 1 година
Разделяй и владей - Радю Облака
16
9
 
3
 
! Отговори
Ала бала преди 1 година
Обявил съм воина на евроатлантическите измамници има ги навсякъде по села и паланки, събота ще изгори с бензин и масло един от вашите които усвоява европарички и съсипва Българската земя. Ще гледам с удоволствие как му гори базата за еврокражби.
15
4
 
12
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Какво бил стрелял твоят Копейкин? Айде на скритата реклама, а? Наизустил той едни и същи лафове, които се ползват от популистите по цял свят и вече ще ми се прави на важен. Ялови са му патроните на вожда ти. Анархо-фашизмът е анахронизъм. Така и речи на твойта нула. Или на двете му нули путинисти. Вие сте бетер WC.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-долнопробният президент досега. Гнус ме е от него, срам ме е, че другите държави му пускат вицове.
13
7
 
3
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Какъв е тоя никому неизвестен политолог или политопляс - некакъв нещастен приказвач. Този политонещо дали плаща осигуровки, данъци, кои е този и кои му каза, че мнението му има някакво значение да си позволява да критикува и анализира президента хахаха. Аман от нещастни евроатлантици
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
bnb da fokusira i podava navrenna info za bg medii samo v bg nationalna valuta, koiato e oficialno razplastatelno sredstvo v rbg i paralelnata europeiska valuta, koiato v momenta e evro... zamazvane na finansovata bg realnost s usa dolari ne e preporachitelno, naprotiv tova e instrumentalen teror spriamo bg finansova systema i nationalna bg valuta.
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ako bg medii spekulirat ejednevno i zloupotrebiavat s bg ikonomicheski danni, dokumenti, fakti za statusa, razvitieto i dinamikata na bg ikonomika v realni kolichestveni ejednevni stoinosti, izrazeni v bg jiva i zdrava nationalna valuta, to tova oznachava che konsumaciata na bg medii e silno toksichna i e savsem normalno bg medii da badat obezparaziteni i masovo izgoreni kato koloradski unijojitelni brambari, poradi masovo ubiistvo na istinata za statusa na bg narodno zdrave i na bg ikonomika.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той лобира за себе си. За какво му е да лобира за партии, от които гледа всячески да се отърве. Не се чува критиката му към Чекмеджан, и Боко _ ханъм.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
pitash li go kak posti ot vashki kosite na iiotova, drugite si jeni, maje, sreden rod i perushinkite na chetnicite
8
8
 
14
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
В голяма грешка си. Радев го избраха машините и негласувалите, защото гласът им се брои така или иначе
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане не е споменавал, защото не заслужава внимание. Само лозунги и измислени протести за събиране на калдаринките.
6
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм го чул да критикува Възражсане, но това е нормално. На Копейкин устата му стреля без предпазител и не е като Биков, Карадайъ, Иванов, Тошко, Нинова и Кирчо - изкуствен интелект. Възраждане - кръгла нула. БСП, ИТН, ПП, ДБ, ДПС, ГЕРБ - пълен минус. Гласувам за нулата, а минусите могат да ми ядат вчерашния обяд.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не 111 място по свобода на словото. На 1111-то сме, щом за по малко от месец, забравихме за "националния герой" Георги Семерджиев. Продължавайте промяната. Поздрави от Регенсбург.
4
5
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
До само. Опааа, кога милион и триста хиляди станаха целият народ. Айде по-леко с ***.
3
11
 
15
 
! Отговори
пасарела преди 1 година
Най слабият президент , но избран от БСП , сега се подиграва на Ниновна , ама защо си трайка Йотова , къде е !! Нарочно даде вота на БСП , кой *** не го разбра , и им гледа сеира и се прави на демократ; . Тоя разсипа държавата и продължава напред по ;московски , ама още има *** да му вярват !! За тая ситуация Ниновна е права !!
2
14
 
10
 
! Отговори
само преди 1 година
Ама Радев го избра целият народ , а Нинова си присвои заслугата !! Тази жена уби тотално БСП , защото ламти за власт и пари !!!