Евгений Кънев: У нас има доказан монопол при горивата

Има спад на цените на петрола, но у нас той не се забелязва
5 сеп 2022 15:38, Росен Стойчев
22
Евгений Кънев: У нас има доказан монопол при горивата
Снимка: Блумбърг

„Ако има реално регулатор на място, какъвто би трябвало да е КЗК, тогава ще има контрол на цените, на които може да се продава, ще има формула, по която тези цени се обвързват с международните пазари, със запасите от нефт и т.н.  В момента такова нещо няма и съответно единственият вносител на нефт „Лукойл” определя цените, по които се продава на пазара и съответно има явно силно политическо лоби”.

Още по темата
Това коментира Евгений Кънев пред Нова Нюз.

Експертът посочи, че спад в цените на петрола вече има няколко месеца, но това не се забелязва на българския пазар, именно защото има монопол и той определя цените, на които се продава.

„У нас има доказан монопол. Няма политическа воля за справяне с него. В момента почти само руски нефт се продава на българския пазар, преработен, естествено в бензин и дизел. От тази гледна точка, всички играчи на пазара, на практика големите международни вериги, се снабдяват от „Лукойл”, търговецът на едро, за да зареждат  своите бензиностанции и няма как да не се съобразяват с цената, на която той продава. А преди време, когато имаше възможност за внос от други места, този внос се контролираше всъщност пак от „Лукойл” чрез данъчни складове”, добави Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Те преди 1 година
Много работи се доказаха,че работят против закона и българите,ама никой нищо не прави.Горивата трябва реално да са 2.50лв за литър.Другото е за изгубената битка на фащистите и ЕС ЕС.ОГРОМНО ПОЧИСТВАНЕ НА *** ПОЛИТИЦИ ТРЯБВА ГЕРБ,ДПС,БСП,ПП,ДБ И ВСИЧКИ ТЕ РОБУВАТ НА ЕС ЕС КОИТО ИМ ТЪПЧАТ ГУШИТЕ ЗА ДА НИ УНИЩОЖАТ!!! ТЕЯ ПАРТИЙКИ ВЪН!!!!
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрахте ли...Докато Бойко Борисоф не спечели изборите и властта горивата няма да паднат.Лукоил си живуркаха арно при правителствата на Бойко Борисоф.Никакъв данък печалба не внасяха.Дойде ПП на власт и Лукойл започна да отчита данък печалба Коко ще предпочете Лукойл за свой господар.ПП ли който го принуди да бъде изряден.Или ББ който който го остави да си прибира печалбата....разбира се не без кюлчета и подаръци за рожден ден на Вожда.?
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога чакат да дойдат другарите във властта и да се залепят посредницита ЧЕДА НА БКП
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички бензиностанции в България се зареждат от Лукойл... Вероятно само Ром петрол е от Румъния. Цената на горивата е такава, защото държавата се управлява от ***'деpacти...
15
5
 
3
 
! Отговори
антимонополист преди 1 година
винаги съм бягал от горива на Лукойл, зареждах на ОМВ и Еко, докато си доставяха горивата, първите от Румъния, вторите от Гърция, откакто започнаха да ползват услугите на Лукойл, рязко колите ми почнаха да хвърлят дюзи.. Нафта - трепач БУКВАЛНО. Минах на Газпром /хич не ми дреме чия е/, колите ми пеят, разхода доста приличен /едната е 300 к.с., другата 245 к.с./.. от позната служителка разбрах, че горивото им го карат от Сърбия т.е. не е от Лукойл..та всеки сам си ПРЕЦЕНЯ
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бананова Република - комуниззе, не САЩ са ни забранили да купуваме Брент, а твоите работодатели Путткин, Мутрафонова и сие не дават да се преработва нефт различен от бокклука Уралс в нефтохима. Трябва да отчетем също приноса на видния комунист И. Костов - заради което сме в поза партер от Рaшистите.
13
0
 
6
 
! Отговори
реалист преди 1 година
"Има спад на цените на петрола, но у нас той не се забелязва".Точно така.И при храните е така и при тока и при лекарствата Страната на незабелижимите понижения
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е резултат от безкръвния преход . В Унгария бензина е 2 лева !
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама то се видя през годините, че има монопол на горивата от приятеля на Бойко - Валентин Златев и Лукойл. И както винаги у нас, когато петрола поскъпва и горивото се вдига още на следващия ден. А когато спада петрола, дори и драстично да е, горивото не винаги поевтинява и то.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЯ ОТ МАРС ЛИ П АДА?
9
0
 
3
 
! Отговори
Амбреаж преди 1 година
Е да, ама важното е че нямало картел.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г.л.упац.и правят "анализи" защо не падали горивата
7
3
 
3
 
! Отговори
ни думай! преди 1 година
те бкп номенклатурите още се клатурят там с "братушките" си цунят чушките
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в България също има Нефт и газ. Но местни *** не разполагат с технологии и знания да го добиват.
5
6
 
6
 
! Отговори
Бананова Република преди 1 година
Саудитска Арабия, Иран, Ирак и др. са по близо от Русия и имат по качествен нефт. Но нашите "партньори" от САЩ са ни забранили да купуваме от там. Залежите са неформално резервирани за американците.
4
2
 
5
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Е, това е ясно, само някой трябва да го обясни на разследващите органи, щото за тях явно всичко е ОК.
3
2
 
9
 
! Отговори
СЛЕД ПРОМЯНАТА.. преди 1 година
ПОТОП - ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ....... КОЙ КЪДЕ ГИ ВИДИ ДА ГИ ЗАПЛЮВА ПУБЛИЧНО.!!
2
5
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Само политиците на чело с "Ало, Ваньо" от Банкя не разбраха за монопола на горивата у нас. Защо другите нямат данъчни складове, а само Лукойл?
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ко? не