Росен Христов: Русия няма да дава газ на България

Според енергийния министър "Газпром" е взел това решение
9 сеп 2022 16:26, Йоана Цонева
131
Росен Христов: Русия няма да дава газ на България
Снимка: БГНЕС

Кремъл е взел решение "Газпром" да не работи с България. Това твърди служебният енергиен министър Росен Христов в интервю пред германската журналистка Ребека Щегман, предоставено на „Капитал“.

„Има решение в Русия "Газпром" да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва“, обяснява Христов.

Той уточнява, че „не трябва да компенсираме или да правим политически ход, с който да угодим на "Газпром" и да го направим по-щастлив и сговорчив“.

Според министъра предишното редовно правителство на Кирил Петков е реагирало „много емоционално“ в отношенията с Русия. Христов казва, че Газпром е „вторият най-евтин доставчик на природен газ от тези, с които сме в комуникация или преговаряме“.

Още по темата
Той посочва и че най-евтиният газ идва от Азербайджан, но допълва, че руският газ е „вариант, който трябва да проучим“.

„Имам предвид, че имаме договор, който изтича в края на годината, имаме количества, които трябва да вземем - ако не вземем, има клауза, която е вземи или плати. Така че потенциално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, трябва да мислим по практичен начин“, казва министърът.

Според него кабинетът не е направил завой към Москва и че става дума само за вече договорен газ.

"Всичко, което ни трябва, е да вземем договорения газ. Не обсъждаме нови договори. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличаване на обемите“, заявява Христов.

По думите му, кабинетът планира да разнообрази доставките с газ от Турция и Гърция, както и да осигури слотове, на които да се доставя втечнен газ от големи компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell.

„Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим далеч от Русия“, смята министърът.

За отказа на служебното правителство от 6-те танкера с американски втечнен газ, договорен от кабинета „Петков“, Христов твърди, че „цялата сделка беше замислена по много грешен начин“ - първо е трябвало да бъдат запазени слотове, а след това да се поиска оферта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия в ЕС ?Ами защото не са спрели да тероризират, ограбват и унижават Русия, затова има бедни граждани там, че след Перестройката , Русия беше ограбена жестоко и съсипана икономически тотално , появи се бандитизъм и анархия, бедност, даже нашите мутри изгониха руската мафия от страх, защото в Русия е било страшно тогава.
85
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно спиране на достъпа на руски граждани имащи шенгенски визи да пребивават във България!
84
5
 
3
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 1 година
Русия заслужава по-добра съдба. Тъжно е да си най-голямата по площ и ресурси държава на земята и същевременно една от най-бедните. Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление в Москва.
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пети декември наближава,Нефтохим Бургас собственост на Русия трябва да бъде притиснат до стената!
82
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно облагане на всички руснаци които имат имоти в България с едни 20% данък от пазарната стойност на имота ще бъде добра контра мярка от наша страна!
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди , по време на войната, българите прекарваха контрабандно гориво към Сърбия и забогатяха, сега може обратното да стане и да вземаме от Сърбия горива. Начини има много, Турция също е близо, но защо ни създават тези проблеми?
80
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БългаринаНе знам дали е бил Козяк, казаха, че западните държави са използвали България като експеримент, умишлено са направили така, да видят руснаците как ще реагират и като видяха , че няма да стане с валута и решиха да плащат в рубли, всъщност руснаците нямат вина, че им блокират парите банките и се принуждават да обменят валутата с рубли.
79
10
 
8
 
! Отговори
Русия в изолация преди 1 година
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
78
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНие сме за България, не сме продажници като теб, на Русия не и трябва нашия малък пазар, но нас ни трябва Русия и руската газ, да не говорим, че и са ни роднини славяни и са ни освободили от турско робство руснаците, винаги без Русия сме били зле, виж поемата "Септември" или "Хоро" на Антон Страшимиров, когато вече България е била без Русия, какви издевателства са се случвали в България!
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние пък си имаме едно газово поточе! И също няма да даваме!
76
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71 От целия Еврогеиски съюз наи -големите и.иоти явно сме ние .
75
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава защо се умилквате и унижавате? ***! Национални предатели и слагащи на Москва
74
0
 
7
 
! Отговори
Алф преди 1 година
Защо така бе Ленче?
73
11
 
7
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сега е момента да дадем старото съвеЦко въоръжение на Украйна" - Ние не сме спирали да им го даваме. Само че срещу долари и евро. Чехия, Полша и САЩ го купуват от нас и го даряват на украинците. Нямаш представа колко много БМПта, противотанкови гаубици, снаряди и РПГта сме продали на партньорите си от НАТО от началото на конфликта. Някой хора в България печелят милиони всяка седмица от износ. Арсенал - Казанлък разкри нови 300 работни места и сега се кани да разкрие още 1000.
71
7
 
21
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Да благодарим на Кирчо Американеца и Асан Василев, които съсипаха българската енергетика и ни оставиха на студено през зимата.
70
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма рубли, няма газ...
69
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ли го разбра бе подмазвач червен? Трябваше ли да си сваляте гащите пред рашистите за да ви стане ясно, че на Путин не му пука за народа на Заддунайската губерния?
68
3
 
17
 
! Отговори
ПП =БСП =ДБ =МАФИЯТА преди 1 година
ОГРАБИХА НАШИТЕ ПАРИ, КАТО КУПУВАХА РУСКА ГАЗ ОТ ГАЗПРОМ СЪС ПОСРЕДНИЦИ С 30 % ПО-СКЪПО.......... МАФИЯТА... МАФИЯТА.. МАФИЯТА =ПП =БСП = ДБ......
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преговори в рамките на настоящия договор не може да стане, защото в него плащанията са в долари. Трябва нов договор, където да се уточни валутата и тогава ще има обсъждане на вероятни доставки...