България пласира на международните пазари дълг за 2,25 млрд. евро

С емитираните еврооблигации общият размер на държавния дълг ще достигне 34,5 млрд. лева
Обновена: 16 сеп 2022 22:00 | 16 сеп 2022 21:15, Красимир Ангелов
18
България пласира на международните пазари дълг за 2,25 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите пласира на 15 септември на международните капиталови пазари облигации, деноминирани в евро, в два транша с общ размер от 2,25 млрд. евро. Първият е със срочност седем години, обем от 1,5 млрд. евро и лихвен купон 4,125%, а вторият е със срочност 12 години, обем от 750 млн. евро и лихвен купон 4,625%, съобщи финансовото ведомство.

Емисията е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, като до достигане на лимита на програмата остават 2,1 млрд. евро.

Дълговата операция е в рамките на определения максимален размер от 10,3 млрд. лв. на новия дълг, който може да бъде поет през тази година, заложен в актуализирания държавен бюджет за 2022 година.

До реализирането на емисията привлеченото дългово финансиране за тази година е в размер на 1,8 млрд. лева и е реализирано чрез пласиране на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар в периода март-май тази година.

Като се отчете обемът на емитираните еврооблигации, от Министерство на финансите пресмятат, че общият размер на държавния дълг ще достигне 34,5 млрд. лв. (съгласно националната методология), което представлява 22,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за тази година, съобщава Investor.bg.

Оттам уточниха, че до края на тази година не се планира друго излизане на външните капиталови пазари.

Всичко по темата четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Голяма работа. Всичко живо се е налапало с кредити и живее на аванта. Много хитри, но да видим.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"до края на тази година не се планира друго излизане на външните капиталови пазари" -много важно уточнение, защото се канят да дръпнат още 7 млрд лв. от вътрешния пазар. Банките и големите финансови институции бяха привикани на спявка още преди месец за тези 7 млрд. Общо 11,5 млрд за да си финансират безумните политики. За една година Кирчовци, Кокорчовци, Радевци и сие ни таковаха м...та на външния дълг. 11,5 млрд, голяма част от които ще се изсипят на калпак и ще нагнетят още инфлация. ***..си
14
2
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Вярно ли искаш да кажеш, че е по изгодно да вземеш заем на 15 процента лихва при примерно инфлация от 20 процента отколкото на 2 процента при инфлация от 1 процент примерно?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунисти долни трепането им е малко.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така са сега лихвите по кредитите по света. Преди това бяха близки до нулата. Тези 4 и нещо процента са по-малко от инфлацията, докато Борисов взимаше кредити с лихвен процент по-висок от инфлацията.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отминаха времената на отрицателните лихви по света. Дали Бойко Борисов диктуваше какви са лихвите на световните кредитни пазари, както се опитват да ни внушат герберaстите?
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дават го на държавата, която беше ръководена от Винету след като се изчисли какъв е риска за заемодателя. Едно е да изплащаш заем на 0,4 процента съвсем друго е на над 4 процента.
9
2
 
8
 
! Отговори
Дух преди 1 година
До 2025-та година държавата ще се срине.
8
0
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Не го дават на Винету.. И не е важно на кого го дават, а кой ще го връща!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не гледам телевизия от 7 години, но съм абсолютно сигурен, че експерти ще ви обяснявт колко изгодни са били условията и че сега е бил момента!!!
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето на Винету му даваха заеми на 0,4 процента лихва.
5
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Въпросните дългови облигации изобщо не се пускат случайно. Те са за "наши хора". На нас и бъдещите поколения остава удоволствието да връщат заема. Ние не може да ползваме такива лихвени проценти. За нас банките са отредили 0 процента лихва и хиляда такси.
4
5
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
По времето на Винету когато нямаше войни и ковид Винету за 12 години е изтеглил общо 30 милиарда лева като графиките показват, че само през 2018 година Винету не е теглил милиарди заеми. Тези дето ще си пуснете гласчето пак за Винету погледнете информациите относно заемите които е теглил Винету по години и се замислете дали сте нормални да гласувате пак за него
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са всички дългове . Имате дългове на НЕК ,Марриците , Булгаргаз или топлофикация което е един и същи дълг . Като дръпнем калема прави по 8 - 9 000 лв на човек от населението което вече е много . А с намаляване на населението и нарастване на дълга се влиза в дългова спирала .
2
1
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Някак си усещам, че скоро време Белене и Скравена отново ще отворят врати!
1
8
 
4
 
! Отговори
Хе Хе преди 1 година
Льотчика съвсем оцвъка пейзажа. Май се готви да бега в Южна Африка. За такава лихва всички трябва да се вкарат в затвора. Лихвите на банките кръгла 0. Те вземат на близо 5 % за комисионите.