РСМ моли България за евтин ток

Македония има сериозен проблем с осигуряването на енергия
Обновена: 23 сеп 2022 13:30 | 23 сеп 2022 13:30, Йоана Цонева
84
РСМ моли България за евтин ток
Снимка: БГНЕС

Северна Македония отправи молба към България за оказване на помощ - за осигуряване на сериозно количество електроенергия на цена, която е много по-близо до производствената, отколкото до пазарната.

Това обяви държавният експерт в Дирекция "Югоизточна Европа" в Министерството на външните работи Желязко Радуков на брифинг днес.

Македония има сериозен проблем с осигуряването на енергия. Страната не е членка на ЕС и е обявила кризисно положение в енергетиката, което ѝ позволява да игнорира собствените си регулаторни механизми, каза той.

По думите на Радуков, тъй като ние сме член на Европейския съюз и не сме в това положение, се затрудняваме да помогнем по искания от Македония начин, защото ще нарушим цялата регулаторна рамка и регламентите на съюза.

Още по темата
"Полагаме усилия да намерим начин да им помогнем. Водят се двустранни и тристранни разговори, като в ЕС са на възможно най-високото ниво", обясни експертът.

В началото на септември министър-председателят Гълъб Донев се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски, на която бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на електроенергетиката и преносът на природен газ.

Тогава стана ясно, че ще помогнем на Македония и с ток, и с пренос на природен газ.

"Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в Чирен, така че Северна Македония да може да се възползва по-пълноценно от участието си в терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис, Гърция", каза тогава Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
За вас българите са най-големите ви врагове и ни мрази те.Затова и аз ви мразя и сте ми врагове.А на врага услуги не се правят.Марш при сърбите.
68
2
 
14
 
! Отговори
Anonymous3 преди 1 година
Според мен не трябва да им помагаме , или ако го правим да ги чарджим по 3 , да плащат като поп
67
1
 
22
 
! Отговори
Емил босилеград преди 1 година
Ние ви казваме много години вие сте българи а вие не сега правете българчета на тъмно
66
0
 
16
 
! Отговори
Емо Марков 0 преди 1 година
Ще дойде мачка за погачка
65
0
 
18
 
! Отговори
младен иванов преди 1 година
Уж македонците ни считат за най-голям враг,а сега реват за ток
64
0
 
18
 
! Отговори
Бизнеса преди 1 година
Молим и ние за евтин ток, и цена да е близка до произведена от АЕЦ, а не пазарната цена - ден напред!
63
0
 
15
 
! Отговори
Бизнеса преди 1 година
Фирмата ни е платила за август на 0.71 лв/кВтч! Какъв евтин ток искат тези македонци?!?Нахалство без граници :(
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На макетата евтин ток ,на урките хотели и издръжка за наша сметка .А за нас фургони и375 лв.еднократна подигравка .
61
1
 
24
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Никакъв ток, пък и евтин на тия неблагодарни кучета,но нямаме политици с топки да тропнат по масата здраво.всичките до един говорят с един такъв мек тон за македонците какви братя са ни били никакъв ЕС също докато не изпълнят всичко което се изисква в договора за присъединяване
60
0
 
15
 
! Отговори
Кико преди 1 година
През лятото на почивка в Гърция един д-р зъболекар твърдеше че ако отворим черепа на "македонец" ,мозъка му е с много повече гънки от останалите в района! Помислете и разберете за каква пропаганда става въпрос!
59
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А що бе , нали ни мразите?Сега марш при сърбите за евтин ток!
58
1
 
32
 
! Отговори
Искат ама няма преди 1 година
РСМ , първи ги признаваме за държава , дадохме им танкове , история и какво ли още не ... Те пък ни смятат за заплаха и не спират да поругават всичко българско ,сега ако и ток им дадем... Да питат приятелчетата си от Сърбия , нали те са им братя , ние не сме им никакви !
57
0
 
34
 
! Отговори
Муто преди 1 година
"44% от македонците смятат България за най-голям враг"Величавите македонци стигнаха да молят враговете си за спасение...Аз ли не разбирам нещо...или са си такива македонците...?
56
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ток има бол, но не е евтин. Особенно за ВАС.
55
0
 
23
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Ако съм премиер, ще кажа: строявате се АБСОЛЮТНО всички, управляващи и опозиция, и рецитирате с продрани гърла "Аз съм българче" в излъчване за Белград и Москва. И още крещите "Един народ в две държави - докога???" И тогава не че ще им дам ток, но може да се замисля. И ако изграят сценката още 2-3 пъти, ще склоня с неохота (заради албанксия фактор). Това заслужават. Има 2-3 политици на света (знаете ги!) - поне те биха направили така.
54
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само национален предател би дал каквото и да е на РСМ. СПОМНЕТЕ СИ РАЗРУШЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ.... СПОМНЕТЕ СИ ИЗГОРЕНИТЕ ПАСПОРТИ.... СПОМНЕТЕ СИ КАК НИ НАРИЧАТ... само преди месец анкета в РСМ определи българите като ОСНОВНА ЗАПЛАХА.... Щом е тъй. Нека не ги разочароваме. НИКАКЪВ ТОК.
53
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оня ден се хвалеха ,че са спечелили в преговорите с резултат 3:1 за тях.Как ще коментират сега?
52
1
 
27
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Ей сладури, и за вас ток има ама не е от еФтиния!А кво стана с ония културен дом дето ни го запалихте, да не би да сте го оправили случайно а!Еййй, на тати юнаците македонски.
51
1
 
22
 
! Отговори
Аре ве преди 1 година
Сиренето е с париДа купуват на борсата
50
0
 
22
 
! Отговори
Бико преди 1 година
Никакъв евтин ток докато не променят учебниците,не признаят , че Гоце Делчев е български революционер,Самуил български цар, македонски език е форма на българския и азбуката е създадена за българите от братята Кирил и Методий.