Венеция Ангова: За 7 месеца "Промяната" направи за хората повече, отколкото ГЕРБ за 12 години

Спонсорирано съдържание | 23 сеп 2022 10:41, Александър Попов
87
Венеция Ангова: За 7 месеца "Промяната" направи за хората повече, отколкото ГЕРБ за 12 години

Венеция Нецова-Ангова е кандидат за народен представител на Продължаваме промяната в МИР 25 София. Тя е икономист с усет към стратегическото планиране, привърженик на предприемачеството, майка и съпруга.

Като депупат в 47-ото Народно събрание и член на икономическа и бюджетна комисия, Венеция работи по законодателство за изграждане на по-добра среда за децата, по-добра екосистема за бизнеса, бюджет с антикризисни мерки за най-уязвимите групи и работещи регулатори.

Има 14-годишен опит в международни компании, първата иновационна агенция в България, както и като председател на голяма предприемаческа организация.

Завършва Международни икономически отношения в УНСС. Придобива допълнителни квалификации по предприемачество от Университета „Чейпъл хил“ (Северна Каролина) и Университета „Бабсън“ (Бостън), по стратегическо управление от Университета Любляна (Словения), както и по микро и макроикономика от Софийския университет.

Г-жо Ангова, с каква заявка и план се явява ПП на тези избори?

Явяваме се със заявката да си довършим работата. И това ще стане, защото дадохме ново значение на думата политик в България – това вече не е провален политик от прехода, който се възползва от парите на държавата, за да трупа лични облаги и богатство. Напротив – новият политик е човек, който прави най-доброто за обществото ни, работи за хората, честен е, бори се с корупцията, за да отиват публичните пари за децата, за младите хора и за пенсионерите.

А ние имаме програма и план, по които ще продължим да работим, за да създадем променена България.

След като направихме детските градини безплатни, ще работим да има детски градини и ясли във всички общини с недостиг. Ще увеличим още данъчните облекчения за семействата с деца, ще въведем национална система за проследяване на ранното детско развитие. Към всяко дете трябва да има индивидуален подход, учениците да не зазубрят и да нямат нужда от частни уроци, за да продължат към гимназиите.

За работещите сме заложили революция в определянето на минималната заплата още от 2023 г. - ще я обвържем като съотношение 50% от средната. Това означава, че колкото повече се развива икономиката, толкова по-високи ще са заплатите. Така още от догодина ще е поне 860 лева.

За възрастните хора целим да удвоим пенсиите до края на четиригодишния мандат и те да достигнат 900 лева, за спокойни и достойни старини.

Бяхте член на две парламентарни комисии. Опозицията ви обвинява, че не разбирате достатъчно от управление. Какво всъщност свършихте?

За седем месеца управление – и то по време на война и световна криза, в много направления направихме за хората повече, отколкото ГЕРБ за 12 години, в същото време научихме много уроци. Опонентите ни не могат да ни уличат в кражби и корупция и затова прилагат обичайните похвати на политиците от прехода - с лъжи, лични нападки и с несъстоятелни критики.

Аз участвах в бюджетната и икономическа комисия в 47 Народно събрание. Оттам минават почти всички законопроекти, защото за реализиране на смислените политики се изисква бюджет. И ние направихме първите стъпки – увеличихме минималната работна заплата на 710 лева, заложихме над 8 млрд. лева за капиталови инвестиции, създадохме мерки за справяне с енергийната криза. Достатъчно беше да спрем кражбите, за да осигурим тези средства.

Също така, въведохме нови практики – да се финансират дейности, които реално носят резултати, а не на калпак, да се актуализира регулярно бюджетът, за да е адекватен на нуждите на хората - както например се случва във Франция, да разходваме прозрачно остатъка от бюджета в преизпълнение – със санкцията на Народното събрание.

Основният ви фокус е бил върху развитие на иновации и стимули за стартиращи компании. Защо това е важно и какво е въздействието на такива компании върху цялостната икономическа картина в България? Не е ли малко екзотично на фона на глобални икономически размествания?

Това бе основният фокус в икономическата политика, да. Да стимулираме развитието на иновациите и на икономическите дейности с по-висока добавена стойност.

Като човек от предприемаческите среди споделям, че има два основни подхода за създаване на нови технологии и иновации. От една страна, имаме стандартното предприемачество, в което екип, на база наблюденията си върху пазара и нуждите на потребителите, разработва нова, по-смела и рискова технология и стартира тестването и комерсиализацията на пазара. Това е т.нар. стартъп или стартираща компания. От друга страна, имаме големите компании, които са традиционни и създават звена в своята структура, които да работят по нови решения.

И в двата случая, резултатът е нещо ново, нещо различно, нещо търсено от потребителите, нещо, за което бихме платили по-висока цена, защото имаме нужда от него и е полезно за нас. Както например е било при термометрите без допир с кожата. Колко по-лесно е да измериш температурата на детето си без да се налага да държи под мишницата няколко минути стандартния термометър и да се притесняваш да не се счупи и да се разсипе живачното съдържание?

Това не е екзотика. Така се случва в нормалните и развити държавни.

Но ние разбираме, че България има дълъг път да извърви. И нашата позиция е да помагаме на хората и да имаме качествено образование, качествено здравеопазване и достъп до по-добри социални услуги, за да можем да се справим с кризата, която продължава вече няколко години и хората у нас я усещат по-силно заради тежкото наследство от управлението на ГЕРБ. В същото време трябва да мислим по-дългосрочно – за бъдещето на децата ни, като изграждаме среда за растеж, включително икономически растеж.

ПП говори за “променена България”. Какво значи това, как изглежда тази България?

Променена България означава да живеем нормално. А не на ръба на оцеляването и на прага на бедността. Променена България е тази, която се развива във всяко свое кътче и всеки регион, всеки град и село, всеки квартал и всяка къща просперират. Без привилегии за приятелски фирми, кметове, кръгове от хора. Искаме България, в която корупцията намалява и хората остават или се завръщат, защото имат условията да се развиват и да са щастливи.

Затова на 2 октомври имаме да направим избор, който ще промени бъдещето – изборът между досегашното и това, което може да бъде с Промяната.

Продължаваме промяната стана на една година преди броени дни. Каква е оценката ви за тази една година?

Правим разлика. Вървим напред. Растем заедно. Променяме България.

Като че ли в българската политика няма много място за жени. Защо, според Вас и защо Вие самата сте в нея?

На първо време трябва да си създадем условията, за да могат повече жени и млади хора да участват в политиката. Трудно е да си съпруга и майка и да служиш на хората. Но не е невъзможно. Защото всъщност вече са важни не само въпросите в твоето семейство, а трудностите и предизвикателствата във всички семейства. Те стават наша грижа. Отговорността е голяма, но ние сме тук, за да отговорим на очакванията на хората.

Като народен представител в 47-ото народно събрание ще ви кажа, че то е мислено точно като за старите политици на прехода. Нито организацията на работа, нито ефективността, нито материалната база са предвидени за млади и мотивирани хора. Например, ние нямахме бюро, на което да можем да работим и всичко се случва в обща стая или кулоари. Заради многогодишни ремонтни дейности с незнеан край и ефекти от предходните управляващи.

За мен формулата за по-активно участие на жените в политиката е като общество да създадем необходимите условия, ние самите като жени-лидери да сме проактивни в политическото си участие и също така – всички да имаме самосъзнание, че политиката е за да служи, а не за да разделя.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си за ПП отбележи +Ако си за ГЕРБ отбележи - Нека да видим кои са повече!
50
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не познавам някой, който да подкрепя ПП, да не говорим за ГЕРБ... И как така тези две партии се бият за първо място?!?! Кой гласува за тях???? Народе???
49
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата задлъжня както никога, от забавени пътища и магистрали загинаха десетки хора, а и още ще загиват... Вдигнали пенсии със заеми дето ще ги връщат и децата! Какво са направили- подготовка за батериите и далаверата за милиарди на този безумен проект, а отделно що милиарди потрошиха за скъпа руска газ! Срамно е да се хвалят- само лъжи и безобразия!
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До П.К.Пишещите тук са споделили самата истина за пп. Пп сътвориха толкова гафове, че повече не трябва и да се показват.
47
6
 
34
 
! Отговори
Лъжа преди 1 година
Първо , ГЕРБ не са управлявали три пълни мандата! Но това е най-малката и лъжа! Да говориш, как си увеличил заплатите, без да отчетеш инфлацията, или трябва да си скъсал дипломата за икономист, или да си сложи табела на челото..."Лъжец"! Но за Хравардските измамници това е нормално, щом никой не им търси сметка за лъжите!
46
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само като и видите фалшивото СВ със нелепи дипломи и несъществуващи длъжности и ви става ясно момата колко голем специалист е. Е масово с такива калинки.
45
0
 
21
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Пишещите тук направо са я закопали и заринали тая. Повече няма накъде...
44
3
 
31
 
! Отговори
1 преди 1 година
За 7 месеца генерираха 2 пъти по-голяма инфлация от 12 години герб. Не казвам, че ония са много яки ама само с говорене не се получава
43
2
 
30
 
! Отговори
перко преди 1 година
На ПП розовите очила им пречат а идят действителността! За 7 месеца натвориха гафове във всяка една област, който ще ни струват скъпо години напред. Никога ПП на власт, а Киро *** и Кокорчо са готови за затвора!
42
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен нищо не направи. Иначе негативите от тяхното управление ще ги усетя лично след няколко години, когато взетите от тях кредите ще трябва да се плащат с увеличение на данъците
41
2
 
21
 
! Отговори
Манчев преди 1 година
Тая също приказва глупости - не е за вярване, че тия от пропадането са толкова нахални и арогантни да ни баламосват колко много са добри в докарването ни до просешка тояга - това го разбрахме и без техните уверения ,айде няма нужда, моля ви се !!! Вие сте само за ... бунището !!! Там ви е мястото - НА *** !!!
40
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пп са нафучкани и арогантни кариеристи, които едва не счупиха държавата. Слава Богу, че ги изфучкаха навреме. Никога повече такива аматьори начело на държавата.
39
2
 
20
 
! Отговори
сина преди 1 година
Права си, за 7 месеца шрек и магарето му се хванаха за палците с гръб към сащ много пъти по-добре и по-често, отколкото баце успя за 12 години да направи това !
38
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен 101 преди 1 година
Оххх, намерете им свестен психиатър на тези вече. Беше смешно в началото, после стана дразнещо, вече не се трае. Нямат никаква връзка с реалността.
37
2
 
34
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
За 7 месеца направихте много повече мизерии и глупости, отколкото Герб за цели 12 години !
36
24
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
НЕ ПРЕПИСВАЙТЕ ИНФЛАЦИЯТА САМО НА ПП. В ЦЯЛ СВЯТ ИМА ИНФЛАЦИЯ КЪДЕТО НЯКЪДЕ ПРОЦЕНТИТЕ СА ДОСТА ПО-ВИСОКИ ОТ НАШИТЕ. ЦЕЛТА Е САЩ ДА СИ ОСТАНАТ ДОМИНАНТ В ЦЕЛИЯ СВЯТ. ДОКАТО ПУТИН ИСКА МОДЕЛА ДА Е МНОГОПОЛЮСЕН А НЕ ЕДНОПОЛЮСЕН. НЕ МОЖЕ ЕДНА ДЪРЖАВА СЪЗДАДЕНА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ, БИВШИ ЗАТВОРНИЦИ УБИЙЦИ, АЛЧНИ ОТ КОНТИНЕНТА ЕВРОПА ДА ИСКА ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ВСИЧКО САМО ЗА СЕБЕ СИ.
35
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е вярно за 7 месеца направиха много повече за да фалират държавата отколко последните 12г. Нека преговорим защото предстоят избори др седмица: Увеличени осигурвки; Външен дълг вече над 30% от БВП;Спряха всички инфраструктурни проекти;Кирчо въртя кран на интерконектор който и в момент няма акт 16;Инфлация двойна на ЕС;Започнаха годината без бюджет ,а като го приеха трябваше да се преразглежда след 2 месеца; Морални качества - нямат отношение до управлението ,но все пак вс знаем за парапета
34
3
 
26
 
! Отговори
Mitaka преди 1 година
Така е права е. Само е изпуснала една дума: обедняването. Да се чете:"За 7 месеца "Промяната" направи за ОБЕДНЯВАНЕТО НА хората повече, отколкото ГЕРБ за 12 години"
33
0
 
17
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
За посочения период посочената формация натвори повече слабоумия, отколкото Тиквуций Сингъл Индиън Бук иззлодеяни за трите си мандата, а сега го връщат в управлението поради своята престъпна неадекватност. Внимавайте как гласувате, за предпочитане с горната глава.
32
1
 
23
 
! Отговори
Mimi преди 1 година
Работила е секретарка в кпмг и в организацията на америка за българия за млади предприемачи ейбъл