Рекорден брой секции в Турция

За първи път те са толкова много
30 сеп 2022 14:11, Росен Стойчев
48
Рекорден брой секции в Турция
Снимка: БГНЕС

Рекорден брой секции се откриват за вота в неделя в Турция. За първи път те са 166. В минали години най-много е имало около 135 секции в южната ни съседка, съобщи БНР.

„Повече заявления, значи повече секции, за да няма задръствания пред секциите“, казва Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци в кв. „Авджълар“ в Истанбул.

Още по темата
През ноември миналата година предварително подадените заявления за гласуване бяха под 22 000, сега са почти 26 000. Машините вече не са никакъв проблем, казва Наджие Топал.  

"Вече и неграмотен го научи, четвърти път, пети път".

Според Наджие хората в Турция очакват:

"Вече правителството да се съгради. Да няма етноси, да няма различия. Ти си българка, аз съм туркиня, но сме приятелки, имаме циганки приятелки. Ние не се делим, нас ни делят големите".  

38 са секциите само в Истанбул, по традиция най-много секции се откриват в Бурса – там те ще бъдат 40. А в Одрин тази година за първи път ще се гласува и с машини. Местните дружества вече изпращат смс-и до изселниците в района, казва председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш.

"Първо, ако ги познаваме, имаме членове в нашата група на сдружението им изпращаме съобщения. Пишем им текстове, че на 2 октомври имаме парламентарни избори в България, елате, гласувайте в следното помещение".

И в Одрин, и в Истанбул броят на българските турци  намалява. Заради инфлацията от 80% в Турция много от хората с български паспорти бягат в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: вотТурциясекции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
1
 
! Отговори
Факти : преди 1 година
Простите, но ХИТРИ турци и *** гласуват масово и вкарват в общинската идържавна власт своите бейове и барони и те успешно обслужват електората си и обръчите от фирми на ДПС.Традиционните партии имат интерес недоволните от управлението да не гласуват, защото техните твърди електорати ги избират отново и отново нищо, че реално те не представляват по-голямата част от народа.Българино "опичай" си акъла, че инак ще загубиш и земята и държавата си !От бележника на Левски : "НАРОДЕ ????".
36
2
 
3
 
! Отговори
Ку-Ку преди 1 година
В Турция секции по една на калпак. Ако е вярно това което научих в Чехия само в Прага има. Две извън и една нова в посолството на България. Направо ще обхванат всички българи в Чехия, няма да има опашки и заразяване с ковид и други болести.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Охаааа. Слави чалгата, рундьо и други тем подобни а? Щото тиквон бил ама мноооооого лош. Аре учете турски.
34
2
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Жалкия фигурант и шaйкaта му гр индъри затpиxa България!!!
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че Турция ни управлява без война..с война башибозука щеше да ни смачка и избие за три дена!Все пак сме миниатюрна държавичка а не Украйна!
32
2
 
7
 
! Отговори
Колония ли сме преди 1 година
ще се разбере на 2ри Октомври. Последните години буквално нито едно решение касаещо външната ни политика не е взето в рамките на България. Всичко се спуска отвън. Че чак и Македонския въпрос се опитаха да ни решат Французите този път. Всичко беше решено, ние само трябваше да подпишем. Като болен, инвалидизиран човек който не може сам да реши съдбата си. Свободен е само да сложи подписа си върху присъдата си.
31
4
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
А откъде накъде балканските турци ще определят от Турция живота на българите в България!?България официално и неофициално турски вилает ли е?
30
3
 
6
 
! Отговори
Хасан преди 1 година
Ах Наджие,научи се да говориш български език, Необразован човек :)
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не гласувайте, нека ни управляват турци и крадци
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Турция идват над 100 000 гласа, за някои заблудени хорица.
27
3
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Добре де, останаха ли българи там да гласуват? Последните изселници са отпреди 33години и повече от половината вече са ритнали камбаната или там както казват мюсюлманите.
26
3
 
19
 
! Отговори
Турците... преди 1 година
Тези се приготвят да ни превземат. Използват слабите ни политици и гнилата ни структура и се интегрират. Докато се целуваме с Еленски.
25
8
 
5
 
! Отговори
наблюдател.. преди 1 година
22 хил гласа прави един депутат и какво промения това ? Само прах в очите на хората.....
24
4
 
10
 
! Отговори
ЧЕСТИТО ГAHЬ0ВЦИ преди 1 година
Промяната на радеф е факт!!!
23
4
 
19
 
! Отговори
БГ турчин преди 1 година
Категорично трябва да се забрани гласуването в чужбина,но за това са виновни ВСИЧКИ правителства на България, защото са поdлоги на дпс и трябва да се съдят за държавна измяна. На когото му се гласува минимум 6 месеца установеност в страната.
22
4
 
15
 
! Отговори
Един преди 1 година
Благодарим на умните, красивите и чалгаджийте от ИТН, ДБ, Манолова и Отровното трио, БСП и други тикви.
21
4
 
16
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Ето една причина, поради която трябва да се гласува масово!
20
1
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Баш Чалгарина Славчо блестящо си изпълни задачата и беше щедро възнаграден от Доган.Гласувайте пак за ИТН.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е - има си хас - ДПС-то първа политическа сила
18
4
 
25
 
! Отговори
Идея преди 1 година
Всеки живял в страната по малко от 12 мес за последната година да няма право да гласува на избори. Аман от миячи на тоалетни и хора дето с години не са се прибирали да гласуват и да ни решават съдбата. Който милее за родината да живее тук и да гласува. Живеещи навън няма какво д ами гласуват. В Турция има 3то поколение деца на кзсешниците дето не знаят БГ език но имат БГ лични карти и право да гласуват. Ами македонците с БГ гражданство??? Те какво ще ни гласуват??