Радев: От днес се променя газовата карта на Европа

Той благодари на всички, замесени в проекта
Обновена: 1 окт 2022 12:35 | 1 окт 2022 12:35, Александър Попов
180
Радев: От днес се променя газовата карта на Европа
Снимка: БГНЕС

Много преди Шекспир да си напише пиесата „Всичко е добре, когато свърши добре“, българите вече разбираха колко е важно това изказване. Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония по откриване на интерконектора. Това е полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето. Спомням си нашите дискусии с Мицотакис и за ключовото сътрудничество между България и Гърция, което ще даде стабилност на региона. Това вече има своето изражение, наричаме го интерконектор. Няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с този проект, преодоляха се много административни пречки. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по официалното въвеждането в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Държавният глава е домакин на събитието, което се провежда в Националния дворец на културата в София.

Чрез стратегическото сътрудничество между България и Гърция можем да постигнем стабилност в региона, смята Радев. Отдавна го чакахме този интерконектор, посочи също той. Радев каза, че не е било лесно да се постигне този проект, като няколко правителства са били ангажирани с него.

Той благодари на всички, замесени в проекта, включително и на Европейската комисия за финансовата подкрепа. 

Българските и гръцките инженери проектираха и построиха този тръбопровод на ново инженерно ниво.

Още по темата
Интерконекторът вече решително променя енергийната карта на Европа – най-вече има реален поток от Азербайджан, президентът Алиев се оказа много надежден партньор, така че ще имаме връзка и с новия вертикален газопровод, като това ще ни свърже с множество други газопроводи. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация. Затова конекторът не е само структура, той е и символ на увеличаващият се потенциал на нашия регион и свързаност, които допринасят за съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия. България – на базата на тази стратегия, разраства капацитета на ПГХ „Чирен“, за да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс на техните газови мрежи. Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, като поддържаме сътрудничеството си с Румъния.

Така демонстрираме нашата увереност и съвместния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени заради войната в Украйна. Тя сериозно и бързо промени начина ни на мислене, затова високо ценим подкрепата на нашите съседи, които ни осигуриха достъп до своите национални системи за газ, подкрепата на Гърция, която ни даде достъп до Ревитуса, допълни Радев.

Днес ключът на успеха е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения. Трябва да осигуряваме енергийни ресурси заедно, да разработваме нови технологии заедно, да градим нова инфраструктура заедно, и за произвеждаме заедно енергията на бъдещето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
2
 
! Отговори
007 преди 1 година
Азерските ни Братя ни дават много по ефтин газ от руския и никога вече Гъзпром
111
0
 
2
 
! Отговори
007 преди 1 година
Азерските ни Братя ни дават много по ефтин газ от руския и никога вече Гъзпром
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВО ДА СЕ ПРАВИ?БОЙКО БОРИСОВ ЗАПОЧНА ПРОЕКТА И ОСИГУРИ ФИНАНСИРАНЕ!ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ПУСНАТ ДЕКЕМВРИ 2021Г ВКЛЮЧИТЕЛНО УДЪЛЖЕНИЯ СРОК ЗАРАДИ КОВИТ!ЕЕЕЕ РАДЕВИТЕ ОТЛИЧНИЦИ УСПЯХА ДА СЪБЕРАТ ДОКУМЕНТИ ОКТОМВРИ НА ДРУГАТА ГОДИНА!
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОМУНИСТИТЕ ИСКАХА ШЛЕМ!ПОМНИТЕ ЛИ? ЕЕЕЕ ПЪРВАНОВ СИ ИЗЛЕЗЕ БОГАТ!КОЛКОТО И ДА ПИШЕТЕ КОЙ Е НЕГРАМОТЕН А СОМО ЧУГУНЕНИТЕ ГЛАВИ ДА СА ГРАМОТНИ ИСТИНАТА Е ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ДОСТЪП ДО ГАЗ ИДВАЩ ОТ ТУРЦИЯ/ЗАЩОТО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ТРЪБЕН И ВТЕЧНЕН/ГЪРЦИЯ Е ВТОРА ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ И УКРАЙНО СИ ОСТАВАШЕ СЪЩО ЗА ВЪЗМОЖНОСТ!КОЙ КЛУПАВ !КОЙ УМЕН НЕ Е ПО ОПРЕДЕЛЕНИЯТА НА СИМПАТИЯ И АНТИПАТИЯ!ВСИЧКО СЕ ГЛЕДА КОЙ РАБОТИ И КОЙ НЕ РАБОТИ!ЗА БЪРЗОТО СТРОИТЕЛСТВО-НЕ СИ КРИВЕТЕ ДУШАТА ,ТЕЗИ ПРОЕКТИ ИСКАТ ВРЕМЕ!
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аскюските кауньи нещо много са си повярвали, иначе са кучешки л...н..а....
107
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Общата работа кучета са я яли.
106
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само фактът, че е докарал тази изпечена мошеничка да налага мнението си в България, в момент, в който всички я разбраха какви игри върти, говори, че Радев се е обезпечил финансово, за да съсипе България и че е вече е част от с.росоидната групировка. А Урсула е женски фашист.
105
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радефф какво стана с газпром а? Нали без тях не можем. Руски лакей и предател
104
3
 
3
 
! Отговори
Бащицата преди 1 година
Кики, мики за 7 месеца... и потече!!! Буцан 100 години пенсия 100 лв, поток имаше, ама за Сърбия и Унгария и то Турски, та да може Жоре Марков да каже, колко е велик Вики Боржа!!!
103
8
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Днескашният ден да се обяви за национален празник. Най после правим нещо самостоятелно.
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен,к.103 Германците са доста пресметливи и Урсулата дойде на Запуска на интерконектора не да поздрави президентите на БГ и Гърция, впрочем Мицотакис го нямаше, а да каже, че тая връзка е от значение за ЮИ Европа. Целта е очевидна: подаване на газ от Унгария към Австрия и оттам към Германия,която беше жертва на диверсията, към Франция и оттам до Италия. А догодина от Северна Африка- Италия- Франция и евентуално по газопровода Шах Дениз-2-Турция-Гърция/България--Италия/Австрия.
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.119 струва ми се, че г-н президентът за кратко време извървя пътя от умерен политик до убеден евроатлантик. Дали двамата харвардци и грубата, направо ястребска натура на президент Байдън не му оказаха влияние? Президент Тръмп беше по-умен и може бии като по-млад - не толкова груб и високомерен, държеше повече на бизнеса и по-деликатните мерки, а не на принудата и военния натиск.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато премиерът и най-вече монистърът на енергетиката и шефовете на Буулгагаз и Булгартрансгаз се чудеха как да подадат газ за ревапоризация и транспорт до БГ, от ЕК не се интересуваха от газовия проблем. Стана готов интерконекторът и Урсула Л. дойде и каза,че тази връзка е от значение за ЮИ Европа. Сдържа се да каже, че от Унгария газ може да се достави до Австрия и оттам до Германия,Франция,Италия.
99
12
 
4
 
! Отговори
115 - и гербераст преди 1 година
ти не "си наред", подлого банкянска и *** на дебелия *** на сикаджийската мутра! Точно Мутрата и престъпницата Минзухарка, пардон - Теменужка, умишлено бавеха цели 12 години строежа на гръцкия конектор, за да сколасат да построя грабежа и предателството на века - "Турски поток", който даде зелена светлина на кремълското чудовище да нападне Украйна! Сикаджията и Минзухарка са престъпници и национални предатели! Цял свят вече го видя бе, теляк банкянски ! Заслугата е само на Кирил Петков!
98
4
 
12
 
! Отговори
НИЩОЖЕСТВО преди 1 година
Всичко ще е наред докато не гръмне като Северен поток
97
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не я промени ти, Радев! ПП го направи.
96
3
 
9
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Съселски , когато промениш географската карта на Република България тогава давай изявления . Гъзовата карта може само вас алчните владетели и терикати да засяга. Мен ми стигат измамите с кредити от ДСК и моите колеги попаднали в нашата схема с ДСК .
95
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Довечера Путин ще му чете конско на нашия чорап
94
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички наши политици начело с Резидента и Барисов които сега се хвалят с връзката с Гърция, същите доскоро съботираха всеки опит за диверсификация на газовите доставки.
93
15
 
7
 
! Отговори
101 преди 1 година
Не, Гумен Гадев се продаде за една пробита рубла! И ще остане в историята ни като национален предател, кремълски лакей и коварен селски хитрец, спечелил втория си мандат с чудовищни лъжи и измами, като "вдигнатия юмрук"! Да ама стана за посмешище по света и у нас, нали?! Цял свят научи за предателство то му - "Турски поток" договорен от него тайно с кремълския злодей, а после е възложил изпълнението на *** от Банкя, и той същата путиново *** като него! Срам и резил бе, селския!