Христо Алексиев: За момента България няма нужда от газ от "Газпром"

Горивата поевтинели с 40 стотинки при служебния кабинет, посочи министърът
16
Христо Алексиев: За момента България няма нужда от газ от "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Не сме взели количествата газ от "Газпром", които се полагат на България, но към момента, от всички действия на служебното правителство, ние нямаме и необходимост от тях, обяви в предаването „Защо, господин министър?“ по bTV служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев.

По думите му за 2 месеца служебното правителство е постигнало пълна диверсификация и на много добра цена, „и това ще го видите по цените за ноември, които ще бъдат под 200 лева на мегават час“.

"Мога да ви кажа, че това, което се случи, е ефект от целенасочени усилия, защото ние обявихме прозрачни търгове за втечнен газ", коментира Алексиев.

По думите му, от началото на август, когато е започнало работа и служебното правителство, цените на горивата са поевтинели с 40 стотинки. Служебното правителство, заедно с браншовете и работодателите, са допринесли за намаляването на цените. Алексиев добави, че служебният кабинет е ограничил и износа на горива от България.

Христо Алексиев отбеляза, че правителството ще предложи компенсации за хората, които ползват природен газ и топлоенергия. Това ще стане по един различен механизъм – ние ще въведем две тарифи – който потребява повече, няма да може да ползва от тарифата 82 лева, той ще плаща по-висока тарифа. Средното потребление на едно семейство е около 200 киловатчаса. Ние ще сложим една граница 250-300, за да знаем, че нормалните семейства могат да се възползват от това.

А който потребява повече, ще плаща повече, заяви вицепремиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Naska преди 1 година
Колкото повече се развива диверсификацията толкова по-независима ще бъде страната ни и в енергиен и в икономически план. Цените на природния газ вървят надолу и това е най-реалният показател за справяне с кризата.
11
1
 
0
 
! Отговори
не на руския газ преди 1 година
Наистина нямаме нужда от руската кървава газ. Шока мина и евтин газ има от всякъде!Горивата поевтиняха навсякъде по света! Радев няма заслуга за това!
10
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Тази калинка не знае накъде е с главата. Боже пази България, от боковци, биковци,, калинки и луканки ние трябва сами да се пазим.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Средното потребление на едно семейство е около 200 киловатчаса" -Този господин нещо бърка! Как ще се отопляваш с 200 КW ????............За кплко време ще стигнат???
8
1
 
0
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Ама, разбира се! Звезден миг и за любимите ви строителчета с твоя зам , поради липса на правителство. Ударихте джакпот - препълнени сметки.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това прилича на лъжата "четири пъти по-евтин американски газ".
6
6
 
7
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 1 година
Значи все пак няма да стоим на студено както твърдяха комунистите бе руска газ.
5
12
 
4
 
! Отговори
Веска П. преди 1 година
Важното в тази статия е, че вече се говори директно за компесациите за потребителите на природен газ. Очевидно механизмът ще отговоря на европейския призив за икономия в потреблението, но горният праг за консумация, която ще бъде компенсирана, ще е много над потреблението на едно средно статистическо българско домакинство. На практика е една много ефективна мярка, която ще обхване ширик кръг битови потребители и ще облекчи зимните им сметки.
4
3
 
18
 
! Отговори
toti преди 1 година
СМЕШНИЦИИИИИИИИИИИИ!!!!
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз сега разбрах че льотчика, тази персона която случайно е министър и българските работодатели са намалили цената не газа на холандската борса със 70% за 1 месец!Такава Наглост няма никъде,да си приписваш спада на цента на газа на световната борса за твоя заслуга е Наглост.
2
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който тааапанар спомене повече Газпром, веднагически заминава в ааанала на историята.
1
6
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Газта беше много скъпо удоволствие и преди 10 години.Не е за нас.