Независимо от офертата, няма смисъл от закупуване на "Грипен"

Според Йордан Божилов, родните пилоти летят много малко
10 окт 2022 12:50, Петя Славова
31
Независимо от офертата, няма смисъл от закупуване на "Грипен"
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет само събирал оферти, а не е купувал самолети за ВВС, съобщи преди дни служебният военен министър Димитър Стоянов.

Според бивш зам. министър на отбраната Йордан Божилов, армията ни категорично се нуждае от модернизация и специално въздушните сили са в много лошо състояние - от гледна точка на това, че техниката е стара.

Още по темата

 "Важно е да се види какво може да си позволим с наши ресурси, а за целта трябва да имаме Народно събрание, което да определи рамката", заяви Божилов пред БНТ.

По думите му няма смисъл да се прибягва до закупуване на "Грипен" независимо от офертата, тъй като ще дойдат заедно с F-16.

"Смятам, че трябва да сме открити и честни пред българските граждани - закупили сме 8 самолета F-16, които ще закъснеят с година-година и половина и ще дойдат в началото на 2025 г. Но към този момент ще имаме подготвени летци, които ще могат да изпълняват всички задачи като сегашните пилоти на Миг-29", коментира той.

Според него е необходим анализ, политическа воля, за да се върви към модернизацията и да има план, върху който да се стъпи.

 "Родните ни летци летят много малко, това е един от рисковите фактори във авиацията. Една от причините е остарялата техника и невъзможността тя да бъде поддържана по съответния начин", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
7
 
! Отговори
fermera преди 1 година
Тези който ни обесняват че няма смисъл от друга платформа утре ще ни убеждават че трябва дс купим и 10бр. FA 50 от Корея и Lockheed Martin Словакия вече го направи и ще плати за това 560 милиона $.А да правиш Еър Полисинг със F 16 при 35 полета годишно и ресурс на ракетите въздух-въздух от няколйо полета е нефективно.Затова трябва Грипен който лети с керосин зс грсждснски самолети и каската на пилота не е индивидуална и струва100 хиляди $.
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Които и да са самолетите, 2025 г. ли ще пристигнат или 3035 г.?
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОЖИЛОВ ГО ТУРИ НА РАДЕВ
21
3
 
9
 
! Отговори
не мога да проумея преди 1 година
Що за идиотско празнодумие. Купили сме Ф16, обучаваме пилоти и подготвяме наземната инфраструктура. Защо подяволите не преговаряме за наем или лизинг за още няколко налични Фки. Със САЩ, Холандия, Израел или когото и да било. Самолети втора ръка. Нови пилоти за Грипен ли ще обучаваме, ще внедряваме нови Шведски технологии ли. Ще поддържаме едновременно шветски и американски самолети ли? Тези хора луди ли са?
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
F-16 има много модификации. Така че не е стар в никакъв случай. И до днес е бестселър, най-продаваният боен самолет в историята. Не случайно продължава да е хит и продължава да се произвежда и продава. Не случайно се чака на опашка за да си купиш. Не на всеки му разрешават.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рушлямските тролчета много искат "Грипен" и плюят по Ефките! ---- T.e. русофилите рекламират шведска, а не руска техника? Ум патки пасе.
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че F-16 бил на 50 г. може да го напише само човек, който нищо не разбира или лъже съзнателно.
17
10
 
3
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Чупка,шнорхел:))) аз съм на грипен:)))
16
9
 
14
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Пак да кажа - една платформа - един разход. Ако вземем Грипени и Миражи /нещо което пък съвсем не разбирам - последния вече е заменен с Рафал /, па макар и варианта 2000-5, значи още разходи за обучение и подръжка. Не ми изглежда логично някак. Отделно, Грипен не е доказан в бойни условия. Чиста загуба на пари и в нищо не превъзхожда Ф-16. Цялата тая история е най вече странна, ако се вкара военна логика!
15
5
 
4
 
! Отговори
Мъск преди 1 година
Събирайте пари за сателити, вече войната е в космоса не е със самолети, ако ще и тиранозавър да е марката. Който владее космосът, той контролира долу.
14
13
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А е да, пари няма и точно за това трябваше да вземем Грипени. Не че и едните и другите ще ни свършат работа при военен конфликт, но в мирно време ще имаме за патрулиране и за мирновременни задачи, примерно ако се наложи да се приземи принудително някой нарушител на въздушните граници. А за тази цел не ни трябват супер скъпите Ф16.
13
4
 
9
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Като има продажници,така ще е.При толкова много самолети в американската армия, бълха щеше да ги ухапе да дадат под наем до изработването на F16 определени бройки.Но,те не искат явно България да има модерна авиация. Остава едно да молим БОГ да пази България.
12
11
 
6
 
! Отговори
А.Буров преди 1 година
"Почне ли България да се въоръжава,и войната винаги избухва!Това е проклятие някакво!"
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не може да си позволи достатъчно средства и хора за адекватна защита на границите. Тоест няма никакъв смисъл от харчене на огромни средства, като така или иначе няма да има реален ефект. Купуването на малка бройка самолети е абсолютно безотговорно национално предателство за бедна и загиваща икономически и демографски държава като нашата! Единственият смисъл е в комисионните за политиците!
10
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aмepиkaнckият pekeт и шантаж явнo npogължaвaт ga тормозят звepckи изcтpagaлaтa koлoниaлнa тepитopия...
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нашите, ако искат да ни модернизират със спиайъри от ВСВ.
8
9
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Винаги има смисъл да се купи Грипен, както и кой да е друг самолет.с тия 16Ф16 не знам какво ще праеим. На България и трябват ми имум 100 изтребителя, без да слагам останалите типове самолети-учебни, щурмови, транспортни...Така, че изпадне ли оферта, трябва моментално да се възползваме!
7
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че няма смисъл! Ух ! Да потрошат и Грипените тез български некадърници
6
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати модернизацията с 50 годишни самолети.
5
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грипените са най-подходящи за нашите ВВС, най-изгодни, а и реални - плащаш, получаваш! При това без геополитическа зависимост и условия! За разлика от американския рекет...