Прокуратурата: Трябва диалог за решаване на проблемите на българите

Продължава негативната тенденция, за която ПРБ предупреждава повече от година
11 окт 2022 12:29, Александър Попов
43
Прокуратурата: Трябва диалог за решаване на проблемите на българите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължава негативната тенденция, за която ПРБ предупреждава повече от година, пише в свой анализ прокуратурата.

Само за последните 24 часа:

Бяха пребити със стол двама възрастни хора в с. Ветрен, за да се отнемат два стари мобилни апарата. Единият от семейството пенсионери е в тежко състояние в болница.

Органите на МВР установиха 24 пияни шофьори и още 11 употребили наркотични вещества.

Употребила алкохол жена удари двама полицейски служители.

Друг пиян водач самокатострофира и повреди няколко чужди леки автомобила. Инцидент, завършил този път без жертви.

Дрогиран полицай катастрофира пред районно управление в патрулна кола.

Войната по българските пътища не престава. Продължаваме да сме начело на черната статистика в ЕС.

Това са само няколко случая от списъка, който може да бъде продължен, за съжаление. Утре пострадал може да е всеки.

ПРБ счита, че това са последствия от съзнателното, систематично уронване на престижа на съдебната власт, от политическите атаки срещу прокуратурата, включително и персонални такива, от нарушаването на нормалното конституционно функциониране и взаимодействие между институциите в правоохранителната система, от използването им за лични, егоистични и властови цели. Многократно заявихме, че т.нар.“съдебна реформа“ /една дума, която се превърна в клише през последните тридесет години/ представлява по същество унищожаване на работещи по европейски модел структури като Специализираната прокуратура и ще доведе до тези последици. Дано не сме само в началото. Всичко това, както и методичните политически атаки срещу ПРБ и конкретни представители на съдебната власт, ярко противоречат на заявеното желание за постигане на европейски стандарти в областта на правосъдието. Не може в името на върховенството на закона да се нарушава върховенството на закона. Да се говори постоянно за правова държава и да се нарушават основни нейни принципи. Да се поставят конюнктурни интереси пред тези на българските граждани.

Правоохранителната система, и в частност съдебната, е обект на законодателни експерименти в продължение на повече от тридесет години. В хода на същите почти не беше чуто мнението на практикуващите юристи и научната общност. Резултатите едва ли вече могат да се скрият.

Въпреки че българската прокуратура е на едно от водещите места в ЕС по ефективност /ежегодно над 95% осъдителни присъди по внесени обвинителни актове/, ние съзнаваме, че следва да се извърши всеобхватна не съдебна, а правна реформа. Защото съдебната власт, както е видно, остана единственият стълб на държавността. Многократно сме предоставяли свои експертни предложения за изменения в законодателството. Особено належащи от тях са тези, свързани с реформирането на неотговарящите в пълна степен на съвременните обществени отношения и очаквания Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс, уточняват от институцията.

Представихме сравнителен анализ на процесуалното законодателство във Франция, Германия и Италия, показващ добри европейски практики и предлагащ възможни законодателни решения. От изключителна важност са внесените от главния прокурор в НС предложения за санкциите срещу пияните и дрогирани шофьори – проблем, идентифициран от ПРБ още преди две години. Неправителственият сектор също вече активно предлага възможни решения на въпроси, касаещи и националната сигурност на РБ, като войната по пътищата, миграционния натиск, разпространението на наркотици, сигурността на хората, особено в малките населени места.

ПРБ отстоява позицията, че е необходим активен диалог за решаване на реалните проблеми на българските граждани в съответствие с принципа на разделение на властите, а не под прикритието на това да се засягат основни техни права в интерес на нарушаващи закона лица. Ние взаимодействаме и ще продължим да работим с органите на МВР и правоохранителните структури, за да защитим всеки български гражданин. Без взаимодействието обаче на изпълнителната, съдебната и законодателната власти в рамките на конституционите им правомощия няма как да постигнем резултата, който държавата дължи на гражданите си.

Затова продължаваме да считаме, че освен възстановяването на нормалното взаимодействие и диалога между институциите /процес, който вече е започнал с МВР/, практикуващите юристи и научната общност най - после следва да бъдат чути за реалните проблеми в българското законодателство.

ПРБ е готова да участва в наистина необходимата правна реформа, която има за цел да реши проблемите на българските граждани, но не и в реформа, която защитава лица, нарушаващи закона и която задълбочава и без това хроничните проблеми в правоохранителната система. Затова активно ще заявяваме своята позиция за диалог и взаимодействие между институциите, гражданското общество и трите власти.

Всички ние дължим това на българските граждани. Дължим им сигурност в тези тежки за България времена. Сигурност, която само от нас зависи да им дадем. И отговорността е наша.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма работеща съдебна система и прокуратура от 30 години, не се опитвайте от резултатите, а те са че намаляхме с 1/3-та. От прокуратурата тръгва всичко, в това няма никакво съмнение.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нали преди да падне ГЕРБ от власт, точно прокуратурата ги пусна тия от затворите.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АГРЕСИЯТА НА ПЪТЯ ИМА АГРЕСИЯ НАВСЯКЪДЕ И СЕ ДЪЛЖИ НА РАЗПАДА НА ДЪРЖАВАТА. ДЪРЖАВАТА НЕ Е СТАБИЛНА. Много правилно казва Ражди Рашидов
32
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
Ама да подхвърлиш подкуп в колата на някого или да атакуваш президентството вече не се случва, каскет :) Та, какво казваш за решението на ЕСПЧ по случая КТБ :)
31
1
 
5
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Може и да се кандидатира за президент като го слушам.Кратка отпуска преди края на мандата и на ринга за наследник на Радев.Плевнелиев като гледам как се е активизирал Бойко може да го предложи за втори мандат,а от БСП очаквам Нинова да се включи в борбата епична,ако остиска на поста си дотогава.При тези алтернативи и редовните кандидати - Сидеров,Йоло Денев,Луна шансът му е огромен за наследник на Радев.
30
1
 
12
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Гeшeфф тръгнал да ми решава проблемите... Какво безочue и еФтин ПЯР!!!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка и закриване на гл. прокурор! Това е още една бездънна яма за пари.
28
0
 
6
 
! Отговори
4040 преди 1 година
Аз мислех че ефективни и бързи присъди трябват, стига с тоя диалаг и навивамв на кълчища 30 години.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подай оставка влез в затвора и ще започне диалога
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане е проправославна партия, затова ги оприличавате на пропутинска , естествено ви плащат хора,които целят отцепление от руската православна църква, както с украинската, най-тъжното е до какво унищожение финансово,психически и културно сте доведени да действате против собствения си интерес и това да го възприемате като лична победа
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОДАЙ ОСТАВКА ЗА ДА ЗАПОЧНЕ ДИАЛОГ.
24
0
 
8
 
! Отговори
Каскет преди 1 година
На бойко "бухалката" се оказа най-обиграния играч в колониалната "***" и то дори без да заема политически пост. Това, че прокуратура в България на практика вече няма и 90% от сигналите към нея отиват на чекмеджето на някоя от лелките в деловодството няма особено значение. Важното е че докато политиците се джафкат за кокала, никой не може да го мръдне.
23
1
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Евентуалното "вкарване" във властта на възраждане ще е гибелно за България и много силен сигнал към ЕС за проруските настроения в България.Тази партия работи в подкрепа на путин и войната в Украйна и е за присъединяване на България към рф. Тя е партията на промитите български мозъци от руската пропаганда.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
филмите и глупавите предания в ютуб спонсорирани от илюминатите промиха мозъка на децата, от там нататък всичко е следствие, но няма как поколенията предали труда на родителите си на западните фамилии, сега да оправят положението, исляма ще я опрай гейропата, те повече държат на техните си традиционни ценности и ще издържат по-дълготрайно , въпрос на време просто, те и бежанците са просто първоначалната захранка да се види как би действала тукашната система, лека по лека нещата си текат..
21
0
 
6
 
! Отговори
Не е работа преди 1 година
на прокуратурата, а още по малко на Главния прокурор да се изживява като коректив на политическата система в страната! Като иска да се занимава с политика да окачи каскета и тогата на пирон и да си направи партия! Във Факултета го чакат!
20
0
 
15
 
! Отговори
Хамид Рашид преди 1 година
Ходи решавай проблемите и се мазни на контингента от гетата. Видяхме как им засвидетелства преданост и любов
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкарай Боко в затвора,за да ти повярвам!Другото е лицемерие и фалш!
18
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
веднъж го написах,но ще повтарям:..-Хора,бдете!..Съвсем очевидно е,че тая мутромилиционерска креатура я гласят да поеме щафетата на Тиквата ..Не му давайте думата!...Работата му е да си върши работата,не да се прави на оратор !
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно подкрепям мнението, че Гешев не е прокурор, а политик. Само погледнете хората зад него. Така правят политиците - излиза шефа на партията ограден от приближените си подмазвачи и дава изявление. Къде сте видели шеф на ВКС или ВАС да е обграден от приближени слуги без мнение. Това последното, ако Гешев оше се мисли за магистрат. Никой прокурор няма мнение по никакъв въпрос. Всички му правят свиркиии. По зле са от военните.
16
7
 
5
 
! Отговори
ПП =БСП =ДБ =КОМУНА преди 1 година
С ТЕРОРИСТИ НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ.....