Демерджиев: Хора в МВР злоупотребяват от години с наркотици

Те се крият зад служебните си карти, заяви той
13 окт 2022 09:49, Нели Христова
87
Демерджиев: Хора в МВР злоупотребяват от години с наркотици
Снимка: БГНЕС

Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на Сектор КАТ присъстват в доклада за разследването за осигуряването на "полицейски чадър" над Георги Семерджиев, причинил жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две млади жени.

Това заяви пред БНТ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

МВР започва масови проверки за употребата на алкохол и наркотици сред полицаите. Ще се тестват всички служители на реда, които се качват в служебен автомобил - при застъпване на смяна и при приключването на работния ден. На по-следващ етап проверките ще обхванат и останалите служители на МВР.

"Повтаря се мантрата, че са зачестили случаите със служители на МВР, които правят едно или друго. Не са зачестили, а зачестиха случаите, в които ги хващат. Това е първата система в България, която намери сили да започне да се чисти. Не ми е известно следовател или прокурор да е заловен да прави каквото и да е. МВР е първата система, намерила сили да се освободи от хората, които петнят името на системата. До вчера тези служители не се опитваха да се скрият, а вадеха служебните си карти и минаваха безпрепятствено. Сега не смеят да си вадят служебните карти. За да ги няма тях, трябва да бъдат заловени, уличени и наказани.", каза Демерджиев.

До 7-10 дни предстои смяната на ключови фигури в МВР, заяви още Демерджиев. По думите му цели структури в системата за запълвани и създавани така че да служат на други цели, извън опазването на реда.

"Няма да сменя хора, които си изпълняват професионалните задължения. Не ме интересува кой какви пристрастия има извън службата. Ако той си изпълнява задълженията, не ме интересува на кого симпатизира. Досега е имало много случаи в които професионализмът е бил пренебрегван за сметка на политически пристрастия – сменяни са хора, удобни за политическото ръководство.", допълни той.

Демерджиев разкритикува остро работата на прокуратурата. Според него от обвинението се опитват да въздействат на служителите на МВР чрез досъдебни производства срещу тях.

"Почти няма висш служител на МВР, който да няма образувано досъдебно производство, което се използва за натиск. Под страх да не се сдобият с ново, те се съобразяват с прокуратурата.", каза Демерджиев.

Според него срещите на главния прокурор Иван Гешев с жители на столичния квартал "Факултета" след инцидента със загиналия таксиметров шофьор са допринесли единствено за засилване на напрежението.

Относно изгорелия автомобил, с който беше причинена тежката катастрофа в Шумен, при която беше убита 22-годишна жена, Демерджиев посочи, че от прокуратурата са забранили на МВР да изнасят данни по случая, а впоследствие МВР е обвинено, че прикрива информация. Според данните от охранителните камери пожарът на автомобила не е възникнал след човешка намеса.

По подобен начин от прокуратурата спрели служители на отдел "Вътрешна сигурност" да арестуват полицаите, придружавали автомобилът, който причини тежката катастрофа на "Околовръстното шосе" в София, с мотива, че ще попречат на разследването, каза Демерджиев. След случилото се на "Околовръстното шосе" от МВР планират още мерки.

"Ще оборудват всички автомобили с необходимата техника, за да не се налага да ползваме случайни камери в такива случаи, а когато възникне въпрос какво се е случило, да може да се разбере веднага.", каза той.

Иван Демерджиев заяви още, че би останал да работи в МВР. Дали е готов да работи в редовен кабинет зависи от състава на партиите и коалициите, които го подкрепят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
5KOV преди 1 година
До BinЩе стане страшно....
36
0
 
22
 
! Отговори
Bin преди 1 година
Ако на всеки полицай се сложи камера на ривера, като в САЩ о се направят тестове за наркотици на всичи - полицаи, прокурори, народни представители , общинари, кметове. Какво ли ще стане?
35
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
достатъчно е 5 минути да наблюдаващ патрул , който спира коли, за да забележиш как някои спрени за проверка, свалят стъклото, след секунди го вдигат и си тръгват. Е, какво проверяваме на пътя, дрес код ?
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да минат и през МО
33
1
 
13
 
! Отговори
4040 преди 1 година
На нас в Англия като общаци в хотел переодично ни еземаха слюнка за тест наркотици и това беше 2005г. Тука 2022 пълна анархия , че и полиция му викат! Решенията на проблемите са мн.лесни, хората са го измислили отдавна. воля трябва .
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След чистката в МВР трябва да се направи такава и сред магистратите, окръжни прокурори, съдии, накрая и адвокатите. Защото много от тях са престъпно некомпетентни, корумпирани и алчни. Крещящ пример за това са съдът и прокуратурата във Видин и Враца.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе, кажи честно
30
0
 
7
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Ако всички досегашни министри в МВР си изпълнява задълженията като министър Демерджиев , щяхме да имаме едно наистина истинско МВР,което защитава хората от набезите на престъпниците,а не зависими от наркотиците полицаи,които срещу пари и наркотици служат единствено на престъпниците.
29
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Само бързи чистки могат да оправят положение то.
28
1
 
22
 
! Отговори
Ако преди 1 година
...полицайките ни са като жрици на пилон - какво да очакваме за държавата ни?!
27
1
 
18
 
! Отговори
Майна преди 1 година
И ЗАЩО НЕ СА УВОЛНЕНИ ВЕЧЕ??????
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са като гнойна киста. Малко да натиснеш и направо ти измива лицето. От години това министерство е за тотална чистка. След това да се назначат напълно нови хора, по-малко на брой, с доста по-сериозни заплати, но и да ги спукват от изисквания и проверки - основно за наркотици, физическа форма и познаване на законите. При хващане в нарушение, да им се разкатава фамилията до девето коляно. Това е стратегията на моркова и пръчката.
25
2
 
13
 
! Отговори
a преди 1 година
Хахахаха, тия ги слушаме от 20+ години. И ман да ме направят министър и аз ще ви ги кажа, няма да ми е нужен някакъв дълбок анализ. Тук въпросът е защо никой никога не прави нищо по въпросът?!?!?!? Защо, защо, защо, защо, питам аз???
24
2
 
16
 
! Отговори
Antinwo преди 1 година
По зле сме от Narcos . Там полицаите бяха на заплати при наркосите ,тук е същото с разликата че полицайките правят и сви*рки на дилърите !
23
2
 
17
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
Особено милиционерите от Първо РПУ, гр. Пловдив, откъдето е и шефът на МВР, Тодоров, човек на Узунов, президентският съветник. Там злоупотребата с наркотици е системна;)))
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То като гледам изказванията едно 80% от политиците също са на дрога! Кога ще има тестове за наркотици и в НС?
21
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах сега, другарят Демерджиев регистратор на събития ли е , откривател на топлата вода или министър на вътр. работи ?!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко звучи, признавам си! Все едно е в полицейски филм от 80-те. Чакаме добрия да дойде, да прибере лошите.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите полицайчета взимат рушвети, пият, покровителстват нарко разпространители за което взимат процент а страните взимат пенсия и заплата и цял ден ходят с чантичките под мишница по любовници. Ей това е Мвр.
18
1
 
34
 
! Отговори
Истината преди 1 година
МВР отдавна работи като частна фирма за охрана, спокойствие и протекции. Не знам дали има конкурс за кадри в МВР последните 10 години, който да не е нагласен