Депутатите почетоха с минута мълчание Антон Дончев

Големият български писател почина през нощта
Обновена: 20 окт 2022 10:09 | 20 окт 2022 10:09, Камелия Цветанова
23
Депутатите почетоха с минута мълчание Антон Дончев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите почетоха с едноминутно мълчание Антон Дончев.

В началото на заседанието председателстващият Вежди Рашидов съобщи, че днес е починал един от най-големите класици на българската литература.

Антон Дончев е известен е в страната и в чужбина с романа си „Време разделно“.

Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане.

Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г.

Неговата втора книга „Време разделно“, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на значителни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ в., е написана през 1964 г. само за 41 дни (по свидетелства на самия автор).

С този роман писателят става известен. Романът е превеждан и издаван в чужбина. Романът е екранизиран (филмът „Време разделно“ е в две части с подзаглавия „Заплахата“ и „Насилието“) през 1987 г. на режисьора Людмил Стайков. През месец юни 2015 г. „Време разделно“ е избран за най-любим филм на българските зрители в „Лачените обувки на българското кино“, мащабно допитване до аудиторията на Българската национална телевизия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: парламентАнтон Дончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
ДПС на крака отдават почит на автора,който подплати идейно възродителния процес.Браво депесари.
14
0
 
0
 
! Отговори
Леля преди 1 година
Гн11 като ви харесва турското робство моля прав ви път за Турция.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент на ДС, пишеш по поръчка. Не е никакъв българин.
12
5
 
4
 
! Отговори
Вечна му памет преди 1 година
ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!Моля платените *** и хейтъри,ПОНЕ на *** на такъв човек да се въздържат от "изхождане" по въпроса върху собствените си криви ***!
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турското робство е нищо в сравнение на РУСКОТО РОБСТВО! Руското робство увреди генетично склонните да предават народа си и да живеят добре, без да са заслужили статута си. Истинското робство в БГ настъпва след окупацията на БЪЛГАРИЯ ОТ АЗИАТСКИТЕ ВАРВАРИ ПРЕЗ 1944 г.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 "само в определени периоди". Това звучи малко като "Аз по принцип не бия жената, само от време на време"
9
2
 
16
 
! Отговори
Тракиец преди 1 година
Велик българин . Вечна памет и мир на праха му
8
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците много по-добре описват периода в който са били под турска власт именно с този термин "туркократия" (управление на турците). Никога няма да чуете грък да говори за робство. Какво робство, като се е пътувало свободно навсякъде, хората са имали частна собственост и в Истанбул повечето вестници са били на гръцки език.. Да не говорим, че винаги земите със християнско население са били с управител християнин,обикновено грък и никога българин (според турците българите не стават за управляващи).
7
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Време разделно" не отразява реалността. Защото ако това насилие беше по време на 500 г. робство, то нали се сещат хората, че няма как да има никакъв живот в Османската империя за всички българи. Повечето от ислямизираните българи са приели доброволно исляма и става въпрос за иконимически подбуди, раздавали са им земя, не са плащали определени данъци. А насилствена ислямизация е имало, но само в определени периоди.
6
2
 
11
 
! Отговори
Вечна памет преди 1 година
Антон Дончев е ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ, Вечна му памет и е описал в произведенията си точно такива еничари по тур наци като Вежди, Бойко, ГЕРБ и ДПС, които са продавали РОДИНАТА си на турците. Това в БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ днес са наследници на същите тези предатели.
5
2
 
9
 
! Отговори
А косматия анадолски преди 1 година
Дарт Вейдър с дъх на джибри и грухтене от които на все два часа гният микрифоните !
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко да сложи тази от Кърджали, дето я наричаше с "мили и нежни думи", той принизи институцията, а сега се чудят защо е този срам. За 12 години съсипаха всичко.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов е замесен в поръчкови убийства, ДАНС и МВР му замитат престъпленията!
2
5
 
8
 
! Отговори
Паризов преди 1 година
Главният прокурор Гешев е замесен в убийството на Юрий Галев - сводник на жена му Детелина!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, дпс издигнаха Йордан Цонев, който дреме 30 г. в НС, гушнал се до Пеевски и всички знаят какво прави по морето. Всички са макари.